La 'tristesa covid'

La població viu sumida en un malestar general que causa insomni, falta de concentració o tensió muscular

undefined55848440 barcelona 12 11 2020 sociedad bares y restaurantes cerrados 201120163624

undefined55848440 barcelona 12 11 2020 sociedad bares y restaurantes cerrados 201120163624 / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Ara mateix existeix un estat anímic general que els psicòlegs denominen ‘tristesa Covid-19’. «És la tristesa fruit de la suma de pèrdues, de no saber quan acabarà això. Tant l’aïllament com els dols ens acompanyaran un llarg temps», explica José Ramón Ubieto, psicoanalista i professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La ‘tristesa Covid-19’ no té a veure amb els trastorns de salut mental que afligeixen, cada vegada més i fruit de les crisis sanitària i econòmica, a la població. No té tanta gravetat. Tampoc té un diagnòstic clínic, sinó que s’expressa a través de «malestars reactius» com l’insomni o la falta de concentració. La irritabilitat. 

Però no només això. Segons el grup de salut mental de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), els centres d’atenció primària (CAP) estan veient aquests dies, a més de molta ansietat, molts pacients amb tensió muscular. Abunden les lumbàlgies, segons la Camfic: també el cos, i no només la ment, tenen maneres d’expressar l’estrès.

«De tots aquests malestars, ens preocupen sobretot aquells que es poden enquistar en forma d’aïllament. Una seqüela de la pandèmia és la inhibició. Hi ha un cert ambient paranoic: persones que consideren que adaptar-se a aquesta situació requereix aïllar-se de l’altre», diu Ubieto. Segons aquest terapeuta, superar el dol per les pèrdues (de feines, però també de projectes truncats i, sobretot, d’éssers estimats) portarà «mesos i anys». «Això no és un parèntesi. I el primer que hem de fer és acceptar que no ho és. Estem davant una disrupció: no tornarem al moment anterior, a la vella normalitat. Però ni la nostàlgia ni l’espera passiva serveixen de res», assegura Ubieto.

Aquest psicoterapeuta recomana que, una vegada assumit que hi ha «alguna cosa perduda i irrecuperable», la ciutadania ha «de posar-se les piles» i «continuar projectes». «Cal identificar bé l’essencial i una part de l’essencial és la trobada amb l’altre. Tampoc s’ha de renunciar als plaers. Ja que no trobarem grans satisfaccions, les satisfaccions del dia a dia són molt importants», assegura. I opta per assumir la realitat: «Hem entrat en una altra era».

La fatiga pandèmica

El psicòleg i coordinador del grup d’investigació en estrès i salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Jordi Fernández Castro, apel·la a un altre concepte: la «fatiga per pandèmia». «Estem en una situació que és comuna per a tothom. Hi ha persones que pateixen més i d’altres, menys. Però ens afecta a tots», diu. Segons Fernández, la població viu una situació d’«estrès crònic». «Contínuament tenim molèsties, dificultats, plans que no es fan, informació negativa... Hi ha una situació de malestar general, no intens però sí continu», valora.

Sense perspectiva temporal, la gent perd la confiança en el futur. Hi ha una sensació general de «desemparament»

Notícies relacionades

Per a ell, la fatiga, la desmotivació, la dificultat per fer plans i la irritabilitat estan, en aquests moments, a l’ordre del dia. I tot això està relacionat d’una banda amb la «sobreinformació» (informació «excessiva, confusa i de vegades contradictòria») i per la «qüestió temporal». Perquè si al març la població creia que el que estava vivint era qüestió d’un mes o dos, ara és difícil dir quant durarà aquesta situació. «Ens estem adonant que això va per a molt llarg. «No tenir una perspectiva temporal fa perdre confiança en el futur. Tenim un relat molt confús del que està ocorrent. No sabem a qui culpabilitzar», diu aquest psicòleg. Hi ha una sensació general de «desemparament».

¿Com viure? Fernández Castro crida a complir les «normes socials» per recuperar la «confiança col·lectiva». «Enfadar-se, desanimar-se, passar-ho malament no serveix de res. És molt important que cada persona assumeixi la seva responsabilitat. I fixar-se en les persones pròximes que compleixen les restriccions, no fixar-se en els qui no compleixen», conclou.