Tercera onada

Salut preveu el pic de contagis per a la setmana que ve i el de pacients en ucis per al 3 de febrer

  • Catalunya arribaria al 19 de gener amb uns 4.500 o 5.000 contagis diaris i entraria al febrer amb 670 malalts greus, segons un altre estudi de la conselleria

  • «Hem de pensar si té sentit que es mobilitzin cinc milions de persones en aquesta situació», diuen fonts del departament en al·lusió al 14-F

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

¿Quina serà la situació epidemiològica de Catalunya el 14 de febrer, el dia de les eleccions a la Generalitat? Fins i tot sabent que fer prediccions a mitjà o llarg termini sobre la pandèmia de Covid-19 és difícil a causa de la inestabilitat, la Conselleria de Salut treballa ara amb dos nous escenaris per al 14-F, similars als de l’informe fet públic dilluns.

Aquests escenaris surten recollits en l’estudi Evolució de la situació epidemiològica: escenaris per al període electoral fet públic, aquest dijous, en la reunió tècnica de la taula de grups parlamentaris i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Segons Salut, aquest nou estudi «recalibra» la progressió de les ucis entre els escenaris presentats dilluns i els presentats avui, ja que hi ha hagut una «acceleració dels ingressos en ucis» en els últims dies.

Primer escenari

En el primer escenari, «el més probable» segons fonts del departament i el menys pessimista, el pic de nous casos diaris es produiria la setmana que ve, entorn del 19 de gener, amb uns 4.500 o 5.000 casos per dia. A més, el pic d’ocupació de les ucis arribaria el 3 de febrer amb 670 pacients greus. En aquest escenari («el que està guanyant més pes», diu Salut, «tot i que segurament l’escenari acabarà sent l’entremig dels dos»), Catalunya arribaria al 14-F amb uns 3.000 casos diaris i 620 pacients en ucis.

El departament assegura que caldrà esperar als pròxims dies per veure si les restriccions actuals, prorrogades aquest dijous, fan efecte. En l’escenari 1, les mesures sí que són efectives i l’índex de reproducció del virus (o Rt, actualment en 1,32) baixaria a 0,9. Però fonts de Salut asseguren que no s’ha de descartar que «la inestabilitat d’altres països [en al·lusió al Regne Unit, entre d’altres] acabi arribant a Catalunya».

Segon escenari

En el segon escenari, més pessimista encara, el pic de nous contagis arribaria també entorn del 19 de gener amb uns 6.000 casos diaris. A més, el pic d’ocupació de les ucis es produiria el 7 de febrer amb uns 770 pacients greus. En aquest cas, Catalunya arribaria a les eleccions amb uns 4.000 casos diaris i 750 pacients ingressats a l’uci.

Les mesures també farien efecte i la Rt baixaria a 0,9. No obstant, igual que en el primer escenari, la tornada a l’activitat el 25 de gener (quan, en principi, s’aixequen les restriccions prorrogades avui) provocaria un augment de la Rt a 1.

Conclusions

Segons aquest estudi de Salut, la pressió assistencial a les ucis catalanes arribarà uns dies abans del 14-F, però poc abans de la campanya electoral Catalunya arribaria al pic de nous contagis. Salut assegura que en les pròximes setmanes el sistema sanitari català estarà en «fase de mitigació» fins a la celebració dels comicis.

Mentrestant, augura l’informe, els hospitals estaran preparant diferents graus de desprogramació de l’activitat assistencial no covid (alguns centres ja estan ajornant cirurgies no urgents i no oncològiques). També hi haurà una dedicació «intensiva» a tots els nivells per atendre els malalts de covid mentre en paral·lel se seguirà la vacunació. Finalment, al sistema li serà «difícil» realitzar un rastreig «òptim» a causa de l’elevat nombre de contagis.

A partir de 400 malalts en ucis, l’activitat assistencial no relacionada amb la Covid-19 comença a estar condicionada. A partir de 500, la desprogramació és ja generalitzada. Catalunya té, aquest dijous, 498 pacients en uci. A partir de 650 es podrien veure afectats els processos urgents.

El pic i les eleccions

Els dos escenaris amb què treballa ara Salut per al 14-F indiquen que les eleccions autonòmiques coincidiran amb el pic de la tercera onada de l’epidèmia. ERC i Junts per Catalunya, els dos socis de Govern a qui els sondejos electorals sembla que no els són favorables, són partidaris d’ajornar els comicis de febrer. Compten amb el suport de gran part dels partits de l’oposició excepte el del PSC, al presidenciable del qual, el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, les enquestes auguren bons resultats.

Fonts de Salut esgrimeixen que no és decisió seva si els comicis s’han de celebrar o no, però que sí han d’explicar «com estarem», «què passarà d’aquí al 14-F» i «quina repercussió tindrà això en el sistema sanitari». «Hem de pensar si en aquesta situació té sentit que es mobilitzin cinc milions de persones. Si podem evitar-l¡ho, fem-ho, però sabem que votar és un dret fonamental i intentem ser molt respectuosos», asseguren aquestes fonts.

Notícies relacionades

Tot i que no existeix cap estudi que reveli la resposta epidemiològica dels processos electorals, Salut defensa que «sempre es pot evitar l’aglomeració de gent».

Finalment, el departament treballa amb una hipòtesi, que no és el mateix que un escenari: ¿què passaria si, en el pitjor dels casos, les mesures actuals no fessin efecte? Salut, que es mostra convençuda que «sí que faran efecte», creu que el creixement actual es mantindria de manera persistent entorn de 9.000 casos diaris i hi arribaria a haver 1.200 pacients ingressats a l’uci.