Tercera onada
Els hospitals amplien espais davant l’augment de ‘pacients Covid’
Vall d’Hebron converteix una unitat de semicrítics en una uci en la qual caben 24 pacients i on ja n’hi ha vuit amb el virus
El centre, que avisa del perill d’empalmar la segona onada amb la tercera, espera que l’impacte no sigui més gran que a l’octubre
- Hola, Merche. ¿Tot bé?
- ¡Tot ben fotut!
Aquesta conversa entre sanitaris s’escoltava el matí d’aquest divendres en algun dels passadissos de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Els contagis de coronavirus no deixen de créixer des del mes de desembre. La pujada no és exponencial, però sí sostinguda. Els centres no s’havien buidat encara del tot de pacients Covid després de la segona onada de la pandèmia quan la tercera va començar a afectar-los.
I aquest és precisament el factor més inquietant de la situació actual: que arrenca amb una ocupació hospitalària i d’unitats de cures intensives (ucis) més gran que a l’octubre. En els últims dies, Vall d’Hebron, l’hospital més gran de Catalunya, s’ha vist obligat a reconvertir una unitat de semicrítics, amb capacitat per a 24 pacients, en una uci per a malalts amb Covid-19. Aquest divendres hi havia vuit malalts amb coronavirus.
«Fa quatre dies, vam obrir llits d’ucis en aquesta unitat de semicrítics per l’augment d’infectats. Anem obrint places a mesura que n’anem necessitant», assenyala Oriol Roca, elcoordinador de la unitat de semicrítics. Mentre parla amb els periodistes, un pacient de 72 anys que va estar 24 dies a l’uci rep amb alegria l’alta. «Porta’t bé, que et doni moltes coses bones la vida i molta sort amb la teva dona», li desitgen les infermeres.
Vall d’Hebron va inaugurar al juliol aquesta nova unitat de semicrítics (fins llavors abandonada), dotada de la tecnologia necessària per convertir-se en una uci per a malalts amb coronavirus en tan sols unes quantes hores. És un fet que la pandèmia ha obligat els centres a canviar la seva organització interna. El centre va presentar aquesta unitat, mesos enrere, com el primer recurs al qual recorreria en cas que fos necessari augmentar els llits d’uci. «Ara mateix estem molt lluny d’una situació preocupant», assenyalava llavors, Ricard Ferrer, el cap de Medicina Intensiva.
Però ara, sis mesos després, aquell moment ha arribat. Una altra vegada. «Vall d’Hebron [com la resta de centres] està preparat des del mes de març per atendre molts pacients Covid. Des del mes de març no hem deixat de rebre pacients amb coronavirus», explica a aquest diari María José Abadías, la subdirectora assistencial de l’hospital. «El que ha passat ara és que, després de la segona onada, no arribem a buidar l’hospital de Covid. Comencem aquesta tercera onada pandèmica amb molts malalts en hospitalització i crítics», afegeix Abadías.
Aquest divendres, Vall d’Hebron tenia 34 pacients amb el virus a les ucis, vuit a semicrítics i 107 en plantes convencionals repartides en tres edificis del gran complex hospitalari. Perquè se’n facin una idea: els mesos de març i abril, hi va arribar a haver 800 ‘malalts Covid’, 200 en ucis. I, durant la segona onada, el pic el van marcar 200 pacients amb coronavirus, 60 dels quals estaven greus.
«Ara mateix ja estem com al pic de la segona onada quant a incidència al carrer [contagis diaris], però no quant a hospitalitzacions», explica Abadías. «Creiem que aquesta tercera onada serà, més o menys, com la segona. Ara el creixement és més lent i el creixement de crítics és inferior al del mes d’octubre. Hi ha més pacients hospitalitzats, però no més en ucis».
Segons ella, l’hospital ha «après» a gestionar aquesta situació. És a dir, a anar augmentant espais quan es necessita. Són els anomenats plans de contingència. Per això, entre altres coses, Vall d’Hebron no s’ha vist obligat a desprogramar l’activitat ‘no Covid’, com sí que està passant en altres hospitals més petits. «Tenim obertes dues plantes d’hospitalització que serveixen com a reserva estratègica. No s’han tancat des de la primera onada», expressa Abadías. En la segona onada, el centre va arribar a tenir 60 pacients en ucis i no va desprogramar res.
Més espai
La planta de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron també ha sigut habilitada per atendre ‘pacients Covid’. Aquest divendres hi havia 18 malalts, tots amb el virus. «Els que hi ha ara van començar a arribar el mes de desembre. Tot i que la veritat és que mai hem parat de tenir ‘pacients Covid’. Aquesta és una de les primeres plantes que l’hospital va habilitar per a coronavirus, al març», assenyala Carme Ferrer, la supervisora de les infermeres a Infeccioses.
Els pacients de Malalties Infeccioses que abans ingressaven en aquesta planta ara estan en altres àrees de l’hospital. «On poden...», diu Ferrer. Assegura que, des de fa uns dies, el centre nota com tornen a pujar els ingressos. La part positiva enmig de tanta foscor: Vall d’Hebron ja ha vacunat el 80% dels seus sanitaris, més de 7.000. La vacuna és l’anhelada llum al final del túnel.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.