Tercera onada de Covid-19
Catalunya, en calma tensa malgrat que les ‘urgències covid’ baixen un 3% en una setmana
Els experts temen la relaxació de les restriccions i l’avenç de la variant britànica, que portarà més contagis
Malgrat el crit d’alarma prenadalenc, els hospitals no van col·lapsar, tot i que van estar molt saturats i encara segueixen amb molta pressió
Durant l’última setmana, les urgències dels centres d’atenció primària (CAP) i dels hospitals catalans han reduït la seva pressió assistencial un 3%. No és un descens excepcional, però n’hi ha prou per confirmar la «tendència a la baixa» de la Covid-19 a Catalunya, segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el secretari general de la Conselleria de Salut, Marc Ramentol. Un dels indicadors més significatius, la velocitat de transmissió del virus (o Rt), fa dies que s’està mantenint per sota de 0,90 (0,86 aquest dilluns). Catalunya, que ja ha «doblegat la corba», en paraules de Ramentol, va arribar al pic de pacients amb coronavirus ingressats en ucis la setmana passada: els dies 2 i 3 de febrer hi va arribar a haver 731 malalts Covid (el pic de la segona onada va ser de 594).
Tot i que la situació epidemiològica millora, no és moment per llançar campanes al vol. Aquest dilluns de calma tensa encara hi ha 694 malalts en ucis i, en total, 2.635 a tots els hospitals. Salut ha registrat 1.287 nous contagis i 53 noves morts. Són xifres encara molt elevades, molt pitjors que les del 16 de desembre, quan el Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) demanava el tancament total de bars i restaurants i els quatre grans hospitals de Barcelona capital alertaven d’una tercera onada letal si no hi havia «sacrificis» per Nadal. Fa escassos dos mesos, hi havia 345 pacients Covid en ucis i un total de 1.476 en hospitals. Llavors l’epidèmia es trobava en expansió, com reflectia l’Rt, que estava en 1,22 (per sobre d’1 creix i per sota, es contrau). El risc de rebrot, a més, estava en 245, cosa que indicava que el creixement potencial de l’epidèmia era molt alt. Avui està en 405 punts, però va a la baixa, tot i que és encara un indicador molt elevat. Els hospitals finalment no van arribar a col·lapsar, però sí que van estar (i encara ho estan) molt saturats, cosa que els va portar a desprogramar activitat no Covid.
En aquells dies previs al Nadal el virus estava desbocat en comarques com la Cerdanya i el Ripollès. El Govern les va confinar perimetralment. Dos mesos després, la Cerdanya és la zona de Catalunya que viu amb menys intensitat el flagell del virus i, al contrari, la Garrotxa (amb un risc de rebrot de 1.562) és la més colpejada en aquests moments. Malgrat els matisos, l’epidèmia es comporta de manera homogènia a tot el territori. I succeeix el mateix al voltant: també a la resta d’Espanya i a Europa la tercera onada de la Covid-19 va a la baixa i no hi ha cap país (excepte Grècia) que estigui experimentant un creixement fort, segons un informe del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Preocupació davant la variant britànica
Però, com està sent habitual en aquesta pandèmia, s’obren incerteses. Hi ha dos aspectes que preocupen especialment els experts: la relaxació de restriccions en comunitats com Madrid o Catalunya i l’amenaça de la variant britànica. A partir d’aquest dilluns, el Govern amplia dues hores al dia l’horari d’obertura de bars i restaurants (així, poden obrir de 7.30 a 10.30 i de 13 a 16.30 hores) i el confinament municipal passa a ser comarcal. Quant a la variant britànica del virus és entre un 30% i un 40% més contagiosa que la de Wuhan, i a Catalunya serà predominant el mes que ve. «Comencem a baixar, sí, però si hi ha un problema de transmissió com la variant britànica el virus pot tornar a remuntar. Ens preocupa que la velocitat de disminució d’ingressos hospitalaris és molt lenta», explica a aquest diari Juan Pablo Horcajada, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona. A Horcajada l’inquieta que Catalunya suavitzi ja restriccions, tot i que sigui només una mica. Aquest infectòleg no dona per fet que la variant britànica hagi de causar una quarta onada, però reconeix que és «una possibilitat». «I si arriba una altra onada amb molts pacients a les ucis, serà pitjor», assenyala. Per a ell, aquesta onada epidèmica està «durant massa» i això «pot ser un símptoma» que efectivament hi haurà una quarta onada.
Predicció
A sis dies de les eleccions autonòmiques, Catalunya viu encara una situació epidemiològica complexa. Ja ho preveia Salut, quan el 14 de gener va publicar un informe en el qual predeia que el pic de les ucis rondaria els 700 pacients amb Covid (entre 670 i 770) i que el territori arribaria al 14-F amb uns 3.000 casos diaris i 620 pacients a les ucis. «El 14-F tindrà els seus efectes en l’epidèmia, però dependrà molt de com s’organitzi i de com es comportin les persones», creu Sergio Alonso, investigador del Biocomsc. «Espero que no tingui un efecte gaire gran», afegeix.
Notícies relacionadesAlonso recorda que, tot i que fa «tres setmanes» que Catalunya baixa el nombre de contagis diaris, encara es troba en uns 2.000 per dia. «El descens està sent bastant bo i és pel comportament de la gent. Un relaxament podria donar lloc a una altra pujada», coincideix amb Horcajada. Una imatge que dona compte de com de greu que és la situació és que, en aquests moments, Salut Pública no pot fer un «traçat de contactes de positius mínimament bé». I, en aquest escenari, la variant britànica (que portarà, segons ell, un augment de casos) «pot ser un problema» i, per això, un relaxament de les mesures tindrà un «efecte negatiu» que es veurà en una setmana o 10 dies.
Aquest investigador del Biocomsc no descarta que l’arribada de la variant britànica porti una quarta onada, tot i que creu que «encara hi ha temps» d’alliberar els hospitals i ucis de la Covid-19 i per això fa una crida a «intentar rebaixar el màxim possible» els indicadors de l’epidèmia. «Les ucis segueixen molt, molt plenes. Si ara ens agafa una quarta onada, passarà el que va passar en la primera», vaticina.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista