El camí de la immunitat

Vuit setmanes de vacunació blinden els geriàtrics

  • Després de gairebé dos primers mesos d’immunització la situació millora per als avis supervivents

  • Els residents positius baixen un 51% en 10 dies i les morts, un 41,6%

  • Les defuncions representen un 17% del total, quan en el pic de la primera onada en van suposar més de la meitat

Vuit setmanes de vacunació blinden els geriàtrics
5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Durant el pic de la primera onada de coronavirus, les morts a les residències d’avis van suposar més de la meitat del total de morts. El virus va penetrar cruelment en aquests centres, on viuen les persones més vulnerables. En tota aquesta pandèmia, el coronavirus ha segat la vida a 8.660 persones grans en geriàtrics de tot Catalunya, cosa que representa el 43,8% de tota la mortalitat (hi ha hagut, fins al 15 de febrer, 20.261 defuncions des del mes de març), segons xifres de la Conselleria de Salut. I són morts de persones que prèviament van ser diagnosticades amb proves de coronavirus, per la qual cosa no es descarta un excés de mortalitat en l’àmbit residencial encara no comptabilitzat.

Després de gairebé dos mesos de vacunació, no obstant, la situació s’ha revertit. Es registren menys contagis, menys ingressos hospitalaris i menys morts. Ho diuen les dades. Des del 27 de desembre, quan va començar la vacunació, fins al 15 de febrer, últim dia del qual Salut ofereix dades, ja havien rebut la segona dosi de la vacuna el 84,1% dels residents i el 62,1% dels professionals que treballen en els geriàtrics. Els resultats obtinguts de moment són esperançadors: aquest dimarts, a Catalunya hi ha 241 residents positius, un 51% menys que fa 10 dies, quan es van registrar 494 casos. A més, hi ha 96 residències amb algun cas confirmat, un 29% menys que 10 dies enrere, quan n’hi havia 135. I quant a les morts, en l’última setmana hi va haver 73 defuncions en geriàtrics, un 41,6% menys que durant el període comprès entre el 29 de gener i el 4 de febrer, quan n’hi va haver 125.

esperançadors:241 residents un 51% menys que fa 10 dies,96 residències un 29% menys 73 defuncions en geriàtrics,

«Venim d’on venim. En el pic de la pandèmia, la mortalitat a les residències va arribar a representar més de la meitat dels morts. Això ha baixat dràsticament: avui només un 17% del total de persones que moren per Covid són en residències [el 27 de desembre el percentatge era del 41%]. És un canvi substancial», explica a aquest diari Jordi Amblàs, vicepresident de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG). Amblàs creu que les bones dades registrades als geriàtrics també tenen a veure amb altres mesures (com la higiene, la mascareta, les restriccions) i no només amb la vacuna. «Sembla que l’eficàcia dels assajos s’estan confirmant a la pràctica».

A més, els avis vacunats estan experimentant menys efectes secundaris que els d’altres franges d’edat. El mal de cap, el cansament i fins i tot la febrícula són símptomes lleus i habituals que tenen gran part dels qui s’inoculen el fàrmac. «Estem veient que les persones grans fins i tot toleren millor els efectes secundaris que els sanitaris que reben aquesta vacuna. La valoració és molt optimista», destaca Amblàs, que tampoc oblida el viscut un any enrere. «La primera onada va ser una situació de catàstrofe, va ser medicina de guerra. Tenim el deute de repensar com volem atendre aquestes persones que un dia serem nosaltres», diu. Per a ell, una societat és «madura i estable» quan sap cuidar la seva gent gran.

Altres indicadors

Hi ha altres indicadors optimistes sobre l’efecte de les vacunes als geriàtrics, com la positivitat (el nombre de positius que resulten de les proves diagnòstiques), que és del 0,96%. El de la població general a Catalunya està en un 3,91%. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que una epidèmia està controlada quan la positivitat està per sota del 5%. I això també té repercussions positives en la pressió assistencial dels hospitals, ja que cada vegada hi ha menys avis de geriàtrics que han d’ingressar per Covid-19. Actualment, els residents que ingressen en un hospital representen el 3,24% del total, mentre que aquest percentatge era del 8,3% el 27 de desembre, més del doble.

L’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV) apunta que per Setmana Santa ja es veurà «una gran disminució de malalts, de formes greus de la malaltia i de morts», més gran encara que la d’ara. «De moment, la informació més fiable és la d’Israel, que va començar a vacunar de forma molt ràpida i massiva. El país ha donat unes dades que encara no estan publicades a cap revista científica però que parlen d’una caiguda d’un 41% de les infeccions en el 90% de les persones més grans de 60 anys vacunades amb la segona dosi. I a una altra caiguda del 31% de les hospitalitzacions», diu Fernando Moraga-Llop, vicepresident de l’AEV. Moraga-Llop esmenta dades preliminars d’Israel que apunten que la vacuna té una eficàcia del 94%. En aquest país, després de la segona dosi només s’havien infectat entre una i dues persones per cada 10.000.

«La vacunació està tenint molt efecte. Catalunya també dona dades molt esperançadores. Tot i així, són preliminars», afegeix Moraga-Llop, que matisa que han de ser publicades en una revista científica per considerar-les definitives. «Però són una gran notícia. Tot això confirma l’excel·lent xifra d’eficàcia de la vacuna».

Notícies relacionades

Malgrat estar immunitzats, els residents, insisteixen els experts, s’hauran de continuar protegint i respectant les mesures de prevenció. «Per les noves variants», apunta Amblàs. «Perquè es desconeix la durada de la immunitat», apunta, per la seva banda, Moraga-Llop, qui afegeix una altra raó: perquè no està del tot demostrat que la vacuna generi, a més de protecció davant la infecció, protecció davant la transmissió. És a dir, una persona vacunada podria contraure el virus, no emmalaltir a l’estar immunitzada, però sí transmetre’l a una altra persona. «És una cosa que encara s’està dilucidant», diu el vacunòleg.

Aquest expert opina que Espanya, malgrat el que havia aventurat el Ministeri de Sanitat, no arribarà a l’estiu amb el 70% de la població immunitzada, a causa dels retards en el subministrament de vacunes. «Crec que és més factible dir a finals d’any», augura. El 70% dels espanyols representa 28 milions de persones. De moment, a Espanya només hi ha un milió de ciutadans immunitzats.