Pandèmia de Covid-19

Els sanitaris creuen els dits davant una quarta onada molt agressiva

  • Els hospitals i les seves ucis continuen molt plens de pacients amb coronavirus, malgrat el lent descens de les últimes setmanes

  • «El risc d’una altra onada partint d’aquesta situació és molt dramàtic», adverteix la consellera Vergés

Els sanitaris creuen els dits davant una quarta onada molt agressiva
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Una quarta onada de la pandèmia de coronavirus podria ser dramàtica. «Si la quarta onada s’assembla a la segona o la tercera, tot i que fos molt cansat, es podria suportar. Però si s'assemblés a la primera seria un drama», ha dit aquest dilluns el gerent de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Albert Salazar, en la roda de premsa posterior a la classe ‘Cas Hospital Universitari Vall d’Hebron: gestió de la Covid-19’. L’ocupació hospitalària, tant en planta com en ucis, continua sent molt elevada, malgrat que fa setmanes que descendeix: aquest dilluns hi havia 2.029 pacients amb el virus als hospitals catalans, dels quals 588 estaven en ucis. Començar una quarta onada amb el sistema tan ple seria molt complicat, adverteixen els experts.

Ho ha dit també la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, qui ha avisat que, ja que les ucis continuen plenes, veu necessari esperar abans d’aixecar restriccions per frenar la Covid-19 a Catalunya: «El risc d’una quarta onada partint d’aquesta situació és molt dramàtic». En una entrevista a TV-3, Vergés ha advertit que Catalunya està en un «moment fràgil», raó per la qual el Procicat s’ha donat set dies per valorar si els contagis s’han estabilitzat o la incidència del virus torna a pujar, ha dit.

En aquest sentit, la consellera ha advocat per donar temps perquè baixi la pressió assistencial i es notin els resultats de la vacunació en «setmanes molt clau», com ja ha ocorregut, segons ella, en sanitaris i avis en residències, ja immunitzats. A més, ha defensat ser prudents a l’avançar dates per a les flexibilitzacions, per «respecte» a les persones que tenen negocis i que estan pendents de poder obrir, o poder fer-ho més hores.

«No és una bona notícia que fa uns dies que s’hagi frenat la millora [als indicadors]. No és que estiguem veient un increment de pacients de forma significativa, però s’ha frenat la millora que portàvem d’ingressos. És impossible saber el que ocorrerà en les pròximes setmanes», ha dit per la seva part Salazar.

Setmana Santa i vacunació

Preguntada Vergés per si pot salvar-se la Setmana Santa, ha contestat que la seva conselleria sempre intenta trobar un equilibri entre la societat i la situació epidemiològica, però ha afegit: «Des de Salut mai hem treballat en termes de salvar estiu o Setmana Santa».

La consellera ha dit que al juny la situació era molt diferent perquè el risc de rebrot era molt baix, per la qual cosa a l’estiu «es va poder recuperar vida, i això va donar molt aire a la societat» abans de les noves onades.

Notícies relacionades

Després d’anunciar-se la inclusió del col·lectiu de 45 a 55 anys en el pla de vacunació, ha explicat que hi pot haver «canvis» en els criteris de vacunació i que les persones de 55 a 70 poden entrar en el pla també quan s’autoritzin noves vacunes com la de Jansen, d’una dosi.

Per als majors de 80 anys que no puguin desplaçar-se, ha explicat que l’atenció primària està dissenyant un dispositiu de vacunació a domicili, agrupant sis persones per no perdre cap dosi del vial.