Primer aniversari de la pandèmia

Vergés descarta una desescalada àmplia: «Les ucis continuen plenes»

  • Josep Maria Argimon es va mostrar ahir a favor de «donar aire» als sectors més castigats per les restriccions

  • Aquest dimarts es compleix un any de la detecció, a l’Hospital Clínic, del primer positiu de Catalunya, el quart d’Espanya

  • Des d’aleshores el centre ha atès 7.000 malalts de Covid, dels quals 1.000 van estar a l’uci i més de 400 van morir

Una sanitaria atiende a un paciente en la uci del Hospital Clínic.

Una sanitaria atiende a un paciente en la uci del Hospital Clínic. / NACHO DOCE (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La consellera de Salut en funcions de Catalunya, Alba Vergés, ha descartat aquest dimarts una desescalada àmplia. «Les ucis continuen plenes. Demà ho decidirem [en el marc del Procicat], però no especulem, encadenem uns dies amb un estancament», ha respost en roda de premsa des de l’Hospital Clínic, amb motiu de l’aniversari de la pandèmia, a preguntes dels periodistes. Aquest dimecres hi havia als hospitals catalans 1.918 pacients amb Covid, dels quals 587 eren a l’uci. A més, la velocitat de transmissió (Rt) s’ha situat per sobre d’1, en 1,01 punts, el que vol dir que el virus torna a estar en expansió perquè un infectat contagia, al seu torn, més d’una persona.

No obstant, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va mostrar ahir a favor de «donar aire» als sectors més afectats per les restriccions malgrat que la baixada del virus al territori s’ha frenat. «Donar aire és important, i mantenir la contenció alhora. Intentarem prendre les millors decisions possibles tenint en compte totes aquestes variables», ha reafirmat Vergés, que ha recordat que Catalunya es troba en unes «setmanes complicades» i no està en situació de «planejar una desescalada ni una obertura».

Segons Vergés, aquest «estancament» en la baixada del virus no està relacionat amb les eleccions del 14-F. Ahir va dir el mateix Argimon. L’epidemiòleg ho va atribuir més a l’arribada de la variant britànica, que és present ja en el 40% dels casos positius de Catalunya i que és fins a un 40% més contagiosa que la de Wuhan.

Un any del primer positiu

Fa avui un any l’Hospital Clínic de Barcelona detectava el primer positiu de coronavirus de tot Catalunya. Era el quart d’Espanya, tot i que el primer de la Península, ja que els altres tres s’havien detectat a les illes Canàries. L’Agència de Salut Pública (Aspcat), el secretari del qual era llavors Joan Guix (que va dimitir al maig i va passar a ser substituït al juliol per Josep Maria Argimon), informava d’aquest primer cas als mitjans de comunicació l’endemà, el 25 de febrer. Es tractava d’una dona italiana de 36 anys, resident a Barcelona i que havia viatjat al nord del seu país natal, llavors la zona d’Europa més colpejada pel virus.

La dona estava «bé», patia un procés similar al gripal. «Hem contactat amb unes 25 persones pròximes a ella, i les hem sotmès a una quarantena domiciliària durant 14 dies. Són persones sanes que estan en aïllament», deia Guix. «El 80% dels casos de coronavirus són lleus. Un 15% són greus. I un 2%, crítics. És molt similar a la síndrome gripal. En el moment actual estem fent aquest seguiment perquè l’objectiu és contenir el virus», afegia. El Clínic era en aquell moment l’hospital que centralitzava els possibles casos de coronavirus que apareguessin a Catalunya. Molt pocs van intuir el que vindria després.

«Cap de nosaltres pensava que després d’aquell primer cas el nostre hospital atendria 7.000 malalts amb Covid-19. 4.000 d’ells van ingressar al centre, 1.000 van estar a l’uci i, per desgràcia, més de 400 van morir», ha informat aquest dimecres, un any després, el director mèdic de l’Hospital Clínic, Antoni Castells, en la roda de premsa. Al llarg d’aquest any, com tots els hospitals, el Clínic s’ha «transformat». Al pic de la primera onada va duplicar el nombre de llits uci i tres quartes parts del centre van estar dedicades a malalts amb Covid-19.

«No som herois»

«La primera onada va ser difícil per la seva magnitud. La segona, per intentar conjugar l’activitat Covid amb la no Covid. En la tercera hi va haver una mica de tot: es va barrejar el cansament dels sanitaris amb l’esperança de la vacuna», ha afegit Castells. Al seu costat, la directora infermera del Clínic, Gemma Martínez, ha destacat la soledat dels pacients ingressats, contra la qual els sanitaris han intentat «lluitar». «No som herois, som persones i professionals», ha dit.

Notícies relacionades

El vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat que cada vegada les onades del virus són superades amb «menys morts» i «mesures precises», tot i que l’arribada de «noves variants» recorda que no es pot «baixar la guàrdia». «El Covid-19 era llavors una malaltia rara per a la qual el sistema sanitari no estava preparat. Hem fet un esforç titànic en tots els nivells. Tots hem adaptat les nostres vides a una lògica pandèmica», ha dit Aragonès.

Per la seva banda, Vergésha destacat que Catalunya ha aconseguit «triplicar» els llits ucis a tot el territori, que el sistema ha passat de tenir 13.000 llits convencionals a 23.000 i, a més, s’han construït cinc hospitals satèl·lit al llarg d’aquest any.