Anàlisi
Donar aire al virus
La situació d’estancament de la pandèmia a Catalunya requereix augmentar les restriccions, no relaxar-les
Una sanitaria atiende a un paciente en la uci del Hospital Clínic. /
Per si algú no se n’havia adonat encara, ens enfrontem des de fa un any a un coronavirus extremadament llest, si es pot adjectivar així un organisme sense cervell. No el necessita. Té les dosis justes de contagiositat i letalitat per assegurar-se la supervivència mentre causa un gran nombre de morts. A diferència d’altres antecessors, el SARS-Cov-2 actua amb gran sigil. Es propaga abans que els seus hostes mostrin símptomes. Si no l’extermines o el redueixes al mínim, aprofita qualsevol escletxa per colar-se i quan te n’adones ja és tard.
Va ocórrer en la segona onada. El doctor Argimon, que cal escoltar sempre amb gran atenció, va posar llavors com a meta per iniciar la desescalada arribar als mil casos diaris i als 300 malalts a l’uci. Eran objectius menys ambiciosos que el que es planteja i porta camí de complir, per exemple, Alemanya, però donem-los per bons. No es van complir i després va ocórrer el que tots sabem.
La situació actual és pitjor encara que llavors. Les xifres de casos i ucis dupliquen l’objectiu per aconseguir mentre la velocitat de propagació torna a superar el sinistre llistó de l’1, però el mateix doctor Argimon opina que cal donar aire a alguns sectors.
Notícies relacionadesEstem en un moment crucial. Si el virus s’ha estancat o comença a pujar, el sentit comú indica que caldria frenar encara més la interacció social, no augmentar-la. Com es faci ja no és tasca d’un especialista en salut pública. Es pot donar aire a algun sector molt castigat i sacrificar-ne un altre de menys perjudicat. Però el balanç ha de ser el mateix: abaixar l’actual nivell d’interacció per poder arribar a aquests objectius, que no són gratuïts. Signifiquen moltes menys morts i hospitalitzacions.
No hi ha cap altra sortida. Les vacunes encara arriben a càmera lenta mentre les mutacions, la nova astúcia del microorganisme per sobreviure, avancen. El contrari seria en realitat donar aire al virus. Una cosa impròpia de qualsevol organisme amb cervell.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.