Laboratoris farmacèutics
La vacuna russa Sputnik V es podria fabricar a Galícia
L’Ambaixada de Rússia a Espanya acaba d’anunciar via Twitter que l’«empresa IberAtlantic es troba en un procés de negociació amb el Fons Rus d’Inversió Directa i la biofarmacèutica Zendal a la recerca d’un acord per produir la vacuna Sputnik V als laboratoris d’aquesta corporació a Galícia».
Tal com havia avançat la setmana passada el ‘Faro de Vigo’, del grup Prensa Ibérica, l’empresari gallec Pedro Mouriño, conseller delegat d’IberAtlantic, hi ha una «estreta col·laboració» amb Zendal per a la producció de la vacuna russa Sputnik V a Porriño (Pontevedra). «Hi pot haver molt bones notícies per a Galícia i per a Espanya en les pròximes setmanes, és un procés que encara està obert», avançava llavors.
Per la seva banda, fonts de la biofarmacèutica gallega, que fabrica l’antigen anti-Covid de la farmacèutica nord-americana Novavax i és l’única autoritzada a Espanya per a la fabricació de vacunes de salut humana, explicaven la setmana passada a ‘Faro de Vigo’ que el grup avalua molts projectes.
¿Per què Rússia vol fabricar la seva vacuna a Espanya o a Itàlia, on ja ha arribat a un acord? Perquè la Unió Europea (UE) exigeix per comprar una vacuna que aquesta es pugui produir en terra europeu.
Mouriño, que és cònsol honorari de Rússia a Vigo, va parlar a títol de conseller delegat d’IberAtlantic, grup empresarial que té un acord amb Rússia per participar en la distribució de les seves vacunes. L’Agència Europea del Medicament (EMA) va iniciar la setmana passada el procés de peritatge de l’Sputnik V.
50 milions d’europeus
Rússia pretén subministrar vacunes contra el coronavirus a 50 milions d’europeus a partir de juny, però el portaveu de Sanitat de la Comissió Europea, Stefan De Keersmaecker, va precisar que «actualment no hi ha converses en curs» sobre la integració de l’Sputnik V a la cartera de vacunes europea.
Pedro Mouriño va assegurar que el FIDR, que té els drets de la vacuna russa, està verificant tècnicament que l’Sputnik V es pot produir a les instal·lacions gallegues, on ja es fabriquen mil litres diaris de l’antigen de Novavax.
El fundador i CEO d’IberAtlantic planteja la possibilitat que el grup Zendal no només sigui el fabricant, sinó també el llicenciatari de la patent, acordant la transferència de tecnologia i assumint un risc empresarial compartit. «Estem parlant d’un contracte de centenars de milions», va avançar.
L’empresari gallec recorda que ja hi ha tres països de la Unió Europea, Hongria, Eslovàquia i la República Txeca, que administren o administraran la vacuna Sputnik V, registrada en 38 països. «I cada setmana que passa n’augmenten dos més –apunta–. Hi ha dos, Àustria i Dinamarca, que estan parlant amb Israel per produir, i Alemanya podria fer una compra bilateral a BioNTech i CureVac, que són alemanyes. L’estratègia de compra centralitzada a la UE ha fet aigües i els espanyols serem els últims a assabentar-nos-en», lamenta l’empresari.
Xifres de morts
Per Mouriño, no se sustenta «anteposar criteris polítics o geoestratègics amb una xifra oficial de 70.000 morts oficials», i critica la Comissió Europea per «obviar» les vacunes russes i xineses, i donar prioritat a les d’«altres territoris que no són europeus», en al·lusió a les farmacèutiques nord-americanes Pfizer, Johnson & Johnson i Moderna.
Notícies relacionadesSosté que l’Sputnik V «és millor que la d’AstraZeneca», i que la comunitat científica internacional «ja hi creia, fora de la propaganda antirussa d’injuriar aquesta vacuna des del principi». Posa l’exemple del desenvolupament de vacunes contra l’Ebola pel Centre Gamaleia rus, la mateixa institució científica centenària que ha desenvolupat l’Sputnik V utilitzant adenovirus. La vacuna anti-Covid d’AstraZeneca utilitza idèntica plataforma vacunal. «Li han demanat ajuda a l’Sputnik per millorar l’eficàcia i la seguretat de la seva vacuna», assegura Mouriño.
El CEO d’IberAtlantic assegura que «sense cap dubte» es posaria la vacuna russa. «Ho vaig dir el juny de l’any passat, per mi és la millor», insisteix Pedro Mouriño, que diu que li inocularan l’Sputnik V si Moscou l’envia a Madrid per protegir el personal diplomàtic de l’ambaixada i els cònsols honoraris de Rússia a Espanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista