Estratègia de vacunació

Uns 127.000 catalans es veuran afectats per l’aturada cautelar amb AstraZeneca

  • Catalunya rep aquest dilluns unes 37.000 dosis que no administrarà de moment i en tenia 90.000 més en estoc

  • Salut valora com a «prudent» la decisió de Sanitat i assegura que el pla continua amb Pfizer i Moderna

Uns 127.000 catalans es veuran afectats per l’aturada cautelar amb AstraZeneca
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns 127.000 catalans es veuran afectats per la parada cautelar, d’almenys 15 dies, de la vacunació d’AstraZeneca a tot Espanya, anunciada pel Ministeri de Sanitat aquesta tarda. Catalunya havia rebut aquest dilluns 37.000 dosis de la vacuna d’Oxford que no administrarà de moment. A més, té un estoc 90.000 més. «Estem retardant la vacunació amb AstraZeneca d’aquestes 37.000 persones i de les altres vacunes que teníem en estoc [127.000 en total]», ha dit aquest dilluns a la tarda en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

La Conselleria de Salut ha vacunat ja amb aquest fàrmac unes 186.000 persones. A tot Espanya s’estava utilitzant per a personal essencial (com policies o professors) menors de 55 anys. Divendres, Salut ja va retirar 2.000 dosis d’un lot concret d’AstraZeneca, el presumptament relacionat amb els casos de trombosi. «La vacunació a Catalunya continua amb les altres dues vacunes de Pfizer i de Moderna. Continuarem la roda [com estava previst]. No teníem persones vacunades amb segones dosis [d’AstraZeneca], per la qual cosa tenim un marge per veure què passa», ha dit, per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés.

La consellera ha reconegut que aquesta aturada d’AstraZeneca afecta el pla de vacunació perquè «aquestes dosis que han arribat avui no les podrem administrar amb la velocitat planificada», si bé ha posat en relleu que Salut continua vacunant els col·lectius prioritzats. «Això continua i a bon ritme, i a partir del mes d’abril rebrem moltes vacunes de Pfizer», ha remarcat.

«Prudència» i «tranquil·litat»

La mateixa ha volgut llançar un «missatge de tranquil·litat» a la ciutadania. «El sistema de fàrmac-vigilància a nivell europeu funciona. Els casos [de trombosi] que s’estan estudiant són molt poc freqüents, però és prudent parar-ho», ha valorat Vergés. Catalunya ha paralitzat aquesta mateixa tarda la vacunació amb AstraZeneca, així com el funcionament de la plataforma des de la qual es donava cita i ha enviat un SMS a totes les persones citades.

A la UE s’han posat sis milions de dosi d’AstraZeneca i 11 milions al Regne Unit. «S’han detectat 11 casos de trombosi a Europa –un a Espanya– i tres al Regne Unit. És una malaltia molt poc freqüent, afecta unes tres o quatre persones persones per milió. Nosaltres estem en els dos casos per milió. Tot i així, és una decisió més que raonable, necessària per veure el benefici-risc que pot existir amb aquesta vacuna», ha dit Argimon.

Notícies relacionades

El mateix ha destacat que està «demostrat» que una sola dosi de la vacuna d’AstraZeneca redueix la mortalitat i la malaltia greu. Ha destacat així els beneficis de les persones que ja han sigut immunitzades. «No hi ha cap medicament, cap, que no tingui efectes secundaris», ha dit. De moment, no hi ha cap canvi en la fitxa de la vacuna i els països esperen que el comitè d’avaluació del risc de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) «determini» els «possibles efectes adversos».

Argimon ha explicat que la «clínica» d’aquests casos de trombosi és un «mal de cap molt intens» que no remet amb la medicació, acompanyat de «vòmits durant bastants dies». I simptomatologia d’ictus, «el que significa dificultats a l’hora de parlar, pèrdua de forces i visió doble». «Sembla que entre el temps d’administració de vacuna i el possible efecte passa un màxim de 15 dies», ha explicat.