Lluita contra la pandèmia
Vacunar els més grans de 70 anys reduirà en un 75% les morts per Covid, però les ucis continuaran plenes
La immunització contra la pandèmia, tot i que més lenta del previst, ja té efecte en la població. L’edat mitjana dels malalts greus baixa a Catalunya dels 63 als 58 anys en només unes setmanes
Les unitats de cures intensives no experimentaran una baixada significativa fins que també estiguin vacunats els de 60 a 69 anys, segons la UPC
Quan els més grans de 70 anys a Catalunya estiguin vacunats (al voltant de 1.080.000 persones), la mortalitat per Covid-19 en la població general es reduirà fins a un 75%. La Conselleria de Salut calcula que abans del juny estaran vacunades les persones d’entre 70 i 79 anys (col·lectiu que, oficialment, començarà a punxar-se el 12 d’abril, si bé a Lleida i zones de la província de Barcelona ja els estan trucant), així com les d’entre 65 i 70, per a qui encara no hi ha data de vacunació prevista.
Amb la immunització dels més grans de 70 anys també disminuiran en un 45% les hospitalitzacions. Les unitats de cures intensives (ucis) s’hauran buidat un 32% i els contagis hauran baixat un 10%.
Són estimacions del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a partir de dades de l’Institut de Salut Carlos III i recollides en un informe setmanal del 5 de març per a la Comissió Europea (CE). Reflecteixen l’elevada protecció que ofereix la vacuna contra el coronavirus.
«La major part de la mortalitat es concentra en els més grans de 80 anys. Aquesta estimació s’ha fet suposant que les vacunes no tenen efectes en la transmissió del virus: suposant que protegeixen, però no eviten el contagi. Això és, posant-nos a l’escenari més pessimista», explica Enric Álvarez, investigador del Biocomsc. Ell mateix recorda que cada vegada «hi ha més informació» sobre que les vacunes sí que «redueixen la transmissió», la qual cosa fa «més difícil que circuli el virus». Així, tot i que encara no estigui quantificat, segurament la immunització disminueix molt més la transmissió del virus del que es creu (i del que el Biocomsc estima). «En altres països es veu aquest efecte», assenyala Álvarez.
Això explicaria per què, segons l’estimació del Biocomsc, quan el 100% de la població estigui vacunada, els contagis baixaran un 70% i no del tot. Una dada que reflecteix l’alta protecció de la vacuna: fins i tot suposant que els contagis no descendeixin més del 70%, amb el total de la població vacunada, es reduiran en un 90% els ingressos en les ucis i morts, i en un 80% les hospitalitzacions. I el col·lapse sanitari (així com la letalitat i les seqüeles de la malaltia greu derivades d’aquest) és el que s’està tractant d’evitar al llarg d’aquesta pandèmia.
¿I les persones de més de 80 anys?
Segons dades de la Conselleria de Salut del 9 d’abril, un 81,1% dels més grans de 80 anys a Catalunya ja tenen una primera dosi de la vacuna (que ofereix una protecció considerable). D’aquests, un 26,8% té les dues dosis, la pauta completa o protecció total. L’informe del Biocomsc revela que, amb tots els més grans de 80 d’immunitzats, un objectiu no lluny d’aconseguir-se (s’espera que abans de maig), la mortalitat total caurà un 60%; les hospitalitzacions, un 28%; i els ingressos a les ucis i nous contagis, un 5%.
Aquesta baixa reducció dels ingressos a les ucis s’explica perquè els pacients de més de 80 anys no solen ser els que entren en aquestes unitats. Els qui més se’n beneficien són els joves. «Els pacients de més de 80 anys ingressen a les ucis molt ocasionalment. El nostre perfil d’ingrés per Covid-19 a la uci continua sent el mateix: persones que no estan vacunades, entre els 60 i els 70 anys», certifica Pedro Castro, Cap de Secció de l’Àrea de Vigilància Intensiva de l’Hospital Clínic de Barcelona.
Amb els més grans de 80 de vacunats, l’objectiu més a prop de complir-se, la mortalitat caurà un 60%; les hospitalitzacions, un 28%; i les ucis, un 5%
Castro destaca que la mortalitat a les ucis per Covid-19 ha baixat a Espanya del 30% l’any passat al «15% o 20%» actual gràcies al coneixement més gran de la malaltia. A causa de la lentitud de la vacunació (a Catalunya, només el 15,9% té una dosi i un 5,9% té les dues) és massa aviat per veure l’impacte de la mateixa en aquestes unitats.
Veurem una baixada significativa d’ingressos a les ucis, segons l’estimació del Biocomsc, quan estigui vacunada també la població d’entre 60 i 69 anys: baixaran a prop del 60% (i la mortalitat per Covid ho farà en un 90%). Quan a més estigui vacunada la població d’entre 50 i 59 anys, els ingressos a les ucis per coronavirus baixaran en un 75%.
Per la seva banda, perquè els contagis baixin significativament (un 45%) hauran d’estar vacunades també les persones d’entre 30 i 39 anys. Un objectiu molt més lluny de complir-se.
¿Qui emmalalteix greu?
Les franges d’edat amb més pacients ingressats a les ucis per Covid-19 són la de 60 a 69 i la de 70 a 79 anys, segons xifres de Salut de divendres passat. L’edat amb més pacients a les ucis per coronavirus és 67 anys, però la mitjana d’edat de tots els pacients és 58,7 anys, una xifra que ha baixat considerablement en les últimes setmanes: al març se situava en els 63 anys. Això demostra que, a mesura que avança la immunització, per lenta que sigui, i a mesura que estan més protegits els col·lectius de risc, baixa l’edat mitjana de malalts greus. Entre el col·lectiu de 60 a 65 anys (uns 45.000 catalans, tant personal essencial com població general), el que més risc tenia fa unes setmanes d’entrar a l’uci, la taxa de vacunació amb una dosi és ja de 42,7% i d’un 0,3% amb la segona, que es posa als tres mesos de la primera.
«L’excés de morts en més grans de 75 anys està per sota de les previsions. És atribuïble a l’efecte de la vacunació», destaca un epidemiòleg
«De manera objectiva i veient les dades que tenim del Regne Unit i Israel [països on la taxa de vacunació és de més del 50%] és clar que les vacunes protegeixen de les formes greus de malaltia. Es veu una caiguda d’ingressos a les ucis i en contagis, més acusada en els grups més vacunats», diu el Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla. L’epidemiòleg, com el Biocomsc, també calcula que l’impacte assistencial de la pandèmia baixarà quan els més grans de 60 estiguin vacunats.
¿Quan podrem respirar?
«Per estar més tranquils hauríem de tenir vacunada un 30% o 35% de la població, amb els esforços concentrats en la de més edat. La reducció de la mortalitat ha sigut significativa l’últim any, però les ucis continuen omplint-se fàcilment i es buiden molt difícilment perquè l’estada mitjana són tres setmanes», assegura Trilla.
Notícies relacionadesL’epidemiòleg Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), cita les dades del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat diària (MoMo) de l’Institut Carlos III de Madrid. «L’excés de morts en més grans de 75 anys està, l’últim mes, per sota de les previsions. No obstant, en el grup de 65 a 74 anys les morts registrades són les previstes. Es veu una millora global a Espanya en els més grans de 75 anys i això es pot atribuir a l’efecte de la vacunació», opina Caylà.
Per a aquest epidemiòleg ara mateix el perill més gran està en els més grans de 80 anys sense vacunar que no són en residències (els dels geriàtrics estan pràcticament tots vacunats). «Hauríem de ser molt ràpids vacunant la gent. El Marroc, Xile, Israel, el Regne Unit i els EUA estan millor que nosaltres. Alemanya s’està esmerçant per aconseguir la vacuna russa», diu. I assenyala que l’estratègia de vacunació de la UE «ha fallat».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.