La quarta onada de Covid-19

Simón: «Els vacunats estan fent que la corba a Espanya pugi a menor ritme»

La meitat dels més grans de 80 anys de tot el país ja tenen les dues dosis i el 91%, la primera

El virus ja ocupa el 20% de les ucis i la incidència puja a 199 casos per 100.000 habitants

Simón: «Els vacunats estan fent que la corba a Espanya pugi a menor ritme»
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Cada setmana hi ha a Espanya «més persones que ja no són susceptibles» de la Covid-19. «Això no vol dir que no tinguem una quarta onada. Estem vivint un ascens, però aquests immunes fan que l’ascens sigui menor», ha destacat en roda de premsa el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón.

A Espanya s’han administrat 10 milions de vacunes (el 85% de les dosis rebudes): 3.108.000 persones amb la pauta completa (dues dosis) i uns set milions amb almenys una dosi. I això ja té els seus efectes. Un d’aquests, la baixada de la incidència del coronavirus en els grups vacunats. «A Espanya, el 91% dels més grans de 80 ja tenen una vacuna i el 51% han rebut les dues dosis. S’aprecia en un descens comparatiu entre els més grans de 80 i els menors de 80 i fins a 65 anys: en aquest segon grup la incidència del virus és un 40% més gran».

Mala situació epidemiólogica

Però, a l’altre costat, la pandèmia de coronavirus continua empitjorant. El virus continua existint i causant mortalitat. La incidència acumulada ha pujat aquest dilluns a Espanya a 199 casos per 100.000 habitants en 14 dies i en els últims set dies hi ha hagut 248 morts. Des de divendres hi ha hagut 197 morts i 22.744 nous contagis, segons les dades del Ministeri de Sanitat.

I això es reflecteix a les unitats de cures intensives (ucis), que tenen cada vegada més malalts amb Covid-19. Ja estan ocupades el 21,6% d’ucis. Segons Simón, «més d’un de cada cinc ingressats a les ucis té coronavirus». «No són xifres gens desitjables». L’epidemiòleg ha recordat que «la transmissió que s’està veient ara i fins a la setmana que es ve es va produir aproximadament durant la Setmana Santa», per la qual cosa evitar ara una alça dels casos resulta complicat.

«La vacuna és molt beneficiosa, també per a la salut mental de tothom», ha tornat a defensar l’epidemiòleg. És la sortida d’aquesta situació. A més, Simón ha afegit que, quan més es vagi controlant la corba epidèmica, més casos en gent jove s’aniran veient perquè seran els que no estaran vacunats. És a dir, baixarà l’edat mitjana de l’infectat per Covid-19 i de l’ingressat a les ucis.

Madrid: més incidència, mateixa letalitat

Preguntat sobre les paraules del candidat socialista a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, que va afirmar que «el risc de morir per Covid-19 és un 54% més gran a Madrid», Simón ha dit que, si bé en aquesta comunitat «la incidència del virus és més gran, la letalitat és similar a la d’altres comunitats autònomes».

També ha assegurat que no li consta que les dades de Madrid siguin «falses». «A mi no em consta que les dades siguin falses, tenen la mateixa qualitat que qualsevol altra comunitat. No em consta que s’estigui fent cap falsificació de dades», ha respost a preguntes dels periodistes.

Els embolics d’AstraZeneca

Notícies relacionades

Sanitat encara no ha decidit què es farà amb la segona dosi d’AstraZeneca en aquelles persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera. «Les opcions són diverses: es pot donar una segona dosi si es considera adequada, una segona dosi amb una altra vacuna, o es pot no donar si es considera que no aportarà gran cosa. L’eficàcia mínima de la primera vacuna d’AstraZeneca és un 70%. Tenim temps per fer estudis, el més assenyat és valorar quin és l’efecte de cada opció amb estudis específics», ha defensat Simón. La segona dosi amb aquesta vacuna es posa als tres mesos de la primera.

Divendres Espanya tenia registrats 12 casos tromboembòlics que s’havien produït en persones vacunades amb AstraZeneca, no necessàriament vinculats amb la vacuna. Quant a la vacuna russa, l’Sputnik, Simón ha explicat que Espanya no es planteja comprar-la pel seu compte. «Si l’Agència Europea de Medicaments (EMA) la compra, Espanya participarà d’aquest contracte», ha conclòs.