Pandèmia de coronavirus
El possible final del toc de queda obre la discussió
Els experts demanen anar «pas a pas» per no cometre «els errors de l’any passat»
Reclamen aixecar gradualment les mesures i adverteixen que l’impacte hospitalari encara és alt
1.625 pacients amb coronavirus als hospitals de tot Catalunya (479 a les ucis) i una incidència acumulada en els últims 14 dies de 274,16 casos per 100.000 habitants, segons xifres d’aquest dilluns de la Conselleria de Salut, no és un escenari epidemiològic gens encoratjador. La situació «millora», assenyalen els sanitaris, però això no és sinònim que estigui «bé». Per això, aixecar abruptament el confinament nocturn (o toc de queda) i el tancament perimetral de Catalunya el 9 de maig, mesures totes dues que decauran automàticament a tot Espanya quan ho faci l’estat d’alarma, a molts els sembla precipitat. «Aquest error ja l’hem comès més d’una vegada», adverteixen.
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, que aquest dilluns ha apuntat que a Catalunya no li farà falta ja el toc de queda, ha obert la discussió sobre la seva necessitat o no. «Si les dades van com fins ara, el 9-M decau el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya», ha dit la també consellera de Presidència en una entrevista en el programa ‘Cafè d’Idees’ de La 2. «Totes aquelles restriccions que no sigui necessari allargar, no les allargarem. No decretarem mesures que no siguin necessàries», ha afegit.
Les autonomies, inclosa Catalunya, reclamen un marc legal per continuar prenent certes restriccions, tot i que algunes demanen directament que es prorrogui l’estat d’alarma davant la dificultat d’establir mesures sense que imperi aquesta norma jurídica a nivell estatal. Per això, les paraules de Budó no deixen de ser una especulació en un moment que el Govern d’Espanya no ha aclarit quin serà aquest marc legal. Mesures com el confinament nocturn i/o perimetral no són competència autonòmica, sinó estatal. Tot queda, doncs, a l’expectativa del que decideixi l’Executiu de Pedro Sánchez el 5 de maig, però fonts del Govern sostenen que, sigui el que sigui, de moment no fa falta decretar un toc de queda a Catalunya.
«Crec que s’ha d’anar pas a pas. Aquestes ganes de córrer són perilloses. Aquest error ja l’hem comès més d’una vegada», alerta Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Es refereix, sense esmentar-ho, al juny de l’any passat, dies abans de Sant Joan, quan el Govern va mantenir només 24 hores a Barcelona i Lleida en la fase 3 de la desescalada i va anunciar precipitadament que tot Catalunya entrava en la «nova normalitat». Setmanes després, va estar a punt de tornar a confinar el territori perimetralment per forts rebrots a l’àrea metropolitana de Barcelona i al Segrià (Lleida).
Per a López-Codina, obrir els bars fins a les 23.00 hores a partir del mateix 9 de maig «ja és un canvi important» i «no s’han d’acumular canvis», precisa. La incidència del virus, recorda, continua sent «molt alta». Tot i que ha baixat en les persones vacunades, els joves encara tenen una incidència massa elevada. Aquest físic creu que l’indicador hauria de baixar almenys per sota de 100 per començar a pensar en una desescalada en sentit ampli. «No és convenient fer diversos passos alhora. Primer una cosa i, després, una altra. Si tenim massa pressa, podem caure», recorda.
«A poc a poc»
Una opció defensada per altres experts és retardar el confinament nocturn en lloc d’eliminar-lo. «A partir del 9 de maig, seria adequat mantenir-lo. Per exemple, posar-lo a les 00.00 hores [ara és a les 22.00 hores]. S’ha d’aixecar a poc a poc, no de manera brusca», opina el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar (Barcelona), Juan Pablo Horcajada, que, d’altra banda, diu «entendre» el «molt que estan «patint» la restauració i l’hostaleria». Horcajada considera «precipitat» aixecar l’estat d’alarma a Espanya perquè comunitats com el País Basc o Navarra estan tenint molts contagis.
La Covid-19, recorda aquest infectòleg, encara té un gran impacte assistencial. A l’Hospital del Mar hi havia aquest dilluns 55 pacients amb coronavirus a planta i 21 a les ucis. «Ens fa respecte [l’aixecament de restriccions] perquè no hem baixat prou. Només aquest cap de setmana han ingressat 14 malalts amb Covid-19 a planta», revela. Horcajada assenyala, no obstant, que la gestió de la pandèmia a Catalunya en els últims mesos ha sigut bona. «[El Govern] Està aplicant mesures més estrictes que altres comunitats. Des del mes de febrer, la desescalada ha sigut molt gradual, mirant molts les xifres. No és el mateix que l’any passat». I reclama que continuï sent així.
Enmig d’aquesta discussió hi ha la «part positiva», en paraules de López-Codina, de l’actual escenari: la vacunació. Salut ja està punxant els més grans de 60 anys i es planteja immunitzar, des de mitjans de maig, el col·lectiu d’entre 50 i 59 anys. «Això disminuirà enormement la pressió a les ucis i hospitals», avança l’investigador del Biocomsc. De fet, la previsió d’aquest grup de la UPC és que tots els indicadors de la pandèmia millorin aquest mes a mesura que avanci la vacunació.
Hi ha un altre motiu pel qual els experts demanen prudència i no anar massa ràpid en la desescalada: l’estiu. «Si aixequem totes les mesures, podem cometre l’error de l’any passat. I si a l’estiu tenim molts casos els turistes tampoc vindran», adverteix l’epidemiòleg Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Caylà valora positivament que la tendència de l’epidèmia a Espanya vagi «a la baixa», però matisa que aquest descens és «limitat». En cas que finalment s’aixequi el confinament nocturn, creu que el Govern hauria de vigilar bé perquè no hi hagi ‘botellons’ o ‘festes’ a les nits que promoguin la transmissió del virus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Restriccions per coronavirus Govern Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus Meritxell Budó
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"