Noves franges d’edat
Sanitat vacunarà amb Janssen les persones de 50 a 59 anys
Comunitats com Catalunya ja havien donat el seu recolzament a aquesta mesura perquè és una sola dosi, es conserva a la nevera i el període de caducitat és llarg
Dades coronavirus | ¿Com avança la pandèmia a Espanya?
La Comissió de Salut Pública, que depèn del Ministeri de Sanitat, ha aprovat aquest dimarts a la tarda ampliar l’ús de la vacuna de Janssen a les persones de 50 a 59 anys, així com a col·lectius vulnerables difícils de captar com persones amb discapacitat, autisme i malalties mentals severes. També a aquelles persones vulnerables econòmicament, entre els qui s’inclourien persones sense llar, temporers o immigrants en situació administrativa irregular.
La decisió s’ha pres durant una reunió entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats, que s’han reunit per analitzar la nova estratègia per arribar a la immunitat de grup, en què també s’ha obert la porta a vacunar embarassades, mares lactants i adolescents.
Comunitats com Catalunya ja han donat el seu recolzament a aquesta mesura per accelerar la vacunació. «Té avantatges quant al fet que només és una dosi, es conserva a la nevera –per la qual cosa es pot desplaçar fàcilment– i el període de caducitat és llarg», ha assegurat la responsable de vacunació catalana, Carmen Cabeza.
Nova estratègia de vacunació
A part de mirar de reduir la franja d’edat a la qual anirà dirigida Janssen, la comissió reunida aquest dimarts a la tarda també planteja utilitzar la vacuna monodosi en col·lectius vulnerables des d’un punt de vista social, econòmic o laboral. En aquest grup s’inclourien tant persones sense llar, immigrants en situació administrativa irregular o temporers, un sector que està patint durament el coronavirus.
Així mateix, s’hi inclourà persones de difícil captació o que per certes circumstàncies personals o laborals siguin qualificades com a «difícils de vacunar». Entre aquest grup també es troben treballadors del mar que es passen llargues temporades embarcats, persones amb grans dependències, autisme profund o malalties mentals amb molta agitació, així com cooperants que es desplacin en missió a països d’alt risc o persones que per raons justificades no es trobin a Espanya en les dates de la segona dosi.
Embarassades i nens
La Comissió de Salut Pública ha debatut també per primera vegada sobre la vacunació a les dones embarassades i a les que han donat a llum recentment i encara es troben en període de lactància. Sobre aquestes últimes, s’aconsella administrar-los les vacunes Pfizer o Moderna quan els correspongui segons el grup de priorització al qual pertanyin.
La proposta també s’ha referit als adolescents i preadolescents, als qui «no es prioritzarà en aquest moment». I és que les dades epidemiològiques mostren que les persones que es troben entre els 39 i els 59 tenen un risc més gran d’hospitalització i mort que els joves.
No obstant, una vegada s’aprovi Pfizer per a aquesta franja, es proposarà vacunar els més grans de 12 anys amb condicions de molt alt risc o en situació de gran dependència, així com aquells que es trobin ingressats en centres d’educació especial, centres tutelats o de persones amb discapacitat intel·lectual.
Una altra de les novetats que analitzen és la de crear ja el grup de població general de 40 a 49 anys, per als quals s’utilitzaran les vacunes que es considerin segons la disponibilitat, el context de la pandèmia i les evidències.
AstraZeneca a la deriva
Notícies relacionadesRespecte a la segona dosi d’AstraZeneca als de menys de 60 anys que ja van rebre una primera punxada, la Comissió recorda que ja es va acordar allargar la separació entre vacunes fins a les 16 setmanes –anteriorment n’eren 12– fins a comptar amb més informació i abans de decidir si es continuarà immunitzant aquest grup amb AstraZeneca o amb Pfizer, com s’està estudiant. Segons aquesta ampliació de la pauta entre dosis, els anteriorment usuaris d’AstraZeneca haurien de rebre la segona injecció a finals de mes, a partir del 24 de maig.
No obstant, una vegada es prengui la decisió de com s’acabarà la immunització d’aquest col·lectiu, la Comissió planteja reprendre l’interval a l’anteriorment estipulat, de 10 a 12 setmanes, preferiblement 12». En qualsevol cas, de moment es descarta continuar administrant AstraZeneca de manera voluntària entre els que ja hagin sigut vacunats amb la primera dosi, tal com han insistit diverses comunitats (com Andalusia).
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia