Possible efecte advers
Investiguen si la vacuna contra la Covid-19 està relacionada amb desajustos menstruals
Unes 2.000 dones els denuncien en una enquesta, però les ginecòlogues recorden que la majoria de noies en període fèrtil encara no estan immunitzades
El confinament, l’estrès o «acabar en una uci» per coronavirus també poden produir alteracions en el cicle menstrual
Febre, cefalea o dolor al braç solen ser els efectes més comuns (i normals) després de la inoculació de la vacuna contra la Covid-19. Els canvis en el cicle menstrual, no obstant, no apareixen a la llista. Però algunes dones han començat a preguntar-se si els períodes primerencs, abundants o dolorosos podrien ser una reacció no esmentada a la vacuna. No obstant, és tan sols una sospita, tenint en compte que, en països com Espanya, la majoria de les dones en període fèrtil encara no han sigut vacunades, exceptuant les treballadores essencials.
Kathryn Clancy, professora associada d’Antropologia a la Universitat d’Illinois, va rebre centenars de respostes a Twitter després de publicar que, segons ella, la seva menstruació era més abundant de l’habitual després de la seva primera dosi de la vacuna de Moderna. Ara, segons va recollir ‘The New York Times’, col·labora amb Katharine Lee, investigadora postdoctoral de la Universitat de Washington a Saint Louis, per interrogar les dones sobre els efectes secundaris a curt termini de la vacuna relacionats amb el cicle menstrual. La seva enquesta ja havia obtingut més de 19.000 respostes a l’abril.
El març passat, la catalana Guadalupe Torralba va ser vacunada contra la Covid-19 per tenir un familiar dependent al seu càrrec. «Em va venir la regla després de la segona dosi de Pfizer quan encara em faltaven dues setmanes», explica la dona, de 42 anys. No ho va comentar a ningú fins que una coneguda li va preguntar si havia notat alguna alteració en el seu cicle. Llavors diu que «va lligar caps».
«Jo vaig creure que estava embarassada perquè tinc una regla molt regular i no em venia. Però em vaig fer el test i va sortir negatiu», expressa, amb certa preocupació, una estudiant d’infermeria de 22 anys. «Feia uns dies que m’havien inoculat la segona dosi de la vacuna Pfizer, però no vaig relacionar els dos fets fins que ho vaig parlar amb altres sanitàries. Al meu torn hi va haver sis dones que els havia passat el mateix (algunes de vacunades amb Moderna), igual que a diverses companyes de carrera», continua. «Al final em va venir la menstruació amb 20 dies de retard i va ser molt abundant i dolorosa», comenta.
Sense registres als hospitals
No obstant, la gran majoria de dones vacunades no estan reportant canvis en el seu cicle menstrual, segons confirmen a aquest diari diverses ginecòlogues, informa Beatriz Pérez. L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on hi ha el Centre de Farmacovigilància de Catalunya (que registra els efectes secundaris de les vacunes), no està veient alteracions en la menstruació després de la vacuna.
En la mateixa línia, d’altres com el Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona asseguren no tenir-les registrades «ni a nivell de ginecologia ni de fàrmac-vigilància». «Amb la pandèmia sí que s’han vist més trastorns de la regla, en relació amb l’estrès, confinament... Amb la vacuna encara no tinc opinió. També és cert que les dones en edat fèrtil encara no són grup majoritari de vacunació... Ho veurem més endavant», explica la ginecòloga de Vall d’Hebron Itzíar García Ruiz.
Una enquesta per a dones
Des de Granada, Laura Cámara, una infermera especialista en Obstetrícia i Ginecologia i experta en salut sexual, es preguntava per què no s’estaven comunicant aquests «efectes adversos» en la menstruació; així que va decidir crear una enquesta específica a través del seu compte d’Instagram (on acumula més de 30.000 seguidors», en la qual ja han participat 3.900 dones. «I més de la meitat han reportat desajustos en el seu cicle», descriu.
La matrona va començar les seves indagacions perquè una companya havia notat unes «sagnies rares» i, quan va anar a comunicar-ho al servei de Medicina Preventiva del seu hospital, «es van riure una mica d’ella i li van dir que això no podia ser de la vacuna», lamenta Cámara. «Això em va enfurismar. ¿Per què puc informar que he sentit dolor al braç o malestar general, però no puc dir que he tingut una sagnia estranya, o que se m’ha avançat la regla? Els símptomes sobre el cicle menstrual han de poder ser recollits com els altres. D’una altra manera, estem exercint una medicina discriminatòria», sentencia.
Disparitat de xifres
Per part seva, el Ministeri de Sanitat informa que qualsevol persona pot notificar un esdeveniment advers de les vacunes de la Covid-19 a través de la web www.notificaram.es o als Centres Autonòmics de Farmacovigilància. En aquest sentit, del 27 de desembre del 2020 fins al 21 de març d’aquest any, es van registrar 91 notificacions de dones relacionades amb l’aparell reproductor (sense més especificació). Aquestes xifres apareixen al quart Informe de Farmacovigilància sobre Vacunes Covid-19, publicat a la web de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). Unes quantitats que, d’altra banda, disten molt de les quantificades per Laura Cámara (o les científiques nord-americanes) ja que més de 2.000 dones han manifestat haver notat «efectes en la seva sagnia, flux o menstruació» a la seva enquesta ‘online’, que encara no està tancada.
Notícies relacionadesSegons informen fonts de Sanitat a EL PERIÓDICO, aquests «desajustos» en la menstruació «no poden considerar-se reaccions adverses, sinó problemes de salut que s’han produït en associació temporal amb la vacuna». «Tots aquests esdeveniments, juntament amb els que es notifiquen a altres països de la Unió Europea, s’avaluen periòdicament per identificar si pogués existir una relació amb la vacuna. Fins ara no s’ha trobat connexió entre aquestes sagnies i l’administració de la vacuna», resumeixen des de la institució.
«El que segur que té efectes en el cicle menstrual és acabar a l’uci, així que millor que tothom es vacuni», conclouen fonts ginecològiques de Can Ruti.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.