Transformació digital
L’ampliació de l’Hospital del Mar aspira a rebre els fons Next Generation
El centre aixecarà un nou edifici de 22.000 metres quadrats, la inversió del qual, de 147 milions, costejaran de moment la Generalitat i l’ajuntament
L’Hospital del Mar de Barcelona iniciarà aquest mes les obres de la segona fase de la seva ampliació, que inclourà 75 llits i quatre quiròfans nous. El nou edifici s’aixecarà sobre part de l’actual solar on se situa el centre i significarà la demolició dels antics pavellons, construïts entre 1914 i 1929 i remodelats als anys 90 del segle passat. El nou projecte ja conté tota l’experiència adquirida amb la pandèmia de la Covid-19, com circuits unidireccionals i espais polivalents.
Les obres del nou edifici, que tindrà una superfície de 22.000 metres quadrats i per al qual la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona invertiran 147 milions d’euros, acabaran el 2024. A més, impliquen la potenciació de les noves tecnologies i la transformació digital, incorporant-hi el 5G, quiròfans híbrids, reconeixement facial i intel·ligència artificial. En la presentació del nou edifici hi han sigut presents aquest dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
El projecte pot ser un dels beneficiaris dels fons Next Generation de la Unió Europea, segons la gerent del Parc de Salut Mar, Olga Pané. «Venim d’una epidèmia, i una altra epidèmia ens pot ajudar a millorar i fer un salt qualitatiu extraordinari. Som l’únic hospital amb un projecte en condicions de realitzar-se. I ho tenim quantificat, en un moment en què Europa, l’Estat i Catalunya defensen que les seves inversions prioritàries han de ser en l’àmbit de la salut», defensa Pané. A l’espera de la resolució dels fons Next Generation i, a fi de poder començar les obres, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona n’han anticipat el finançament necessari.
Argimon ha destacat que el projecte del Mar està «ben posicionat» per obtenir els fons de Next Generation i, en tot cas, ha destacat la importància de destinar recursos a aquest tipus d’actuacions: «Invertir en salut i cohesió social és generar riquesa que torna a la ciutadania», ha dit.
«Aquesta pandèmia ens ha donat lliçons de com hem sabut respondre en l’entorn assistencial, i també de les restes que tenim, cosa que és normal perquè no tot és perfecte i perquè hem de continuar millorant», ha afirmat.
Per la seva banda, Colau ha destacat que és «un dels projectes més importants de la ciutat» i ha remarcat que les institucions han «d’enfortir» el sistema sanitari des de la «col·laboració institucional», tant referent a infraestructura com en la «millora de les condicions laborals».
Noves tecnologies
El nou hospital apostarà per mantenir el contacte amb els pacients a través d’aplicacions mòbils i la potenciació de la videoconsulta i, alhora, la tecnologia 5G permetrà les connexions, tant internes com externes amb altres hospitals.
Notícies relacionadesTambé permetrà realitzar cirurgies en directe i controlades a distància amb la participació dels experts més destacats del món i facilitarà la telemedicina i les teleconsultes amb imatge d’alta qualitat en temps real, així com convertir qualsevol habitació en una uci.
A més, l’atenció al pacient oncològic també es potencia amb la recent incorporació de dos nous equips de TC (tomografia computerizada) i d’un nou equip de PET/TAC (tomografia per emissió de positrons) per millorar la capacitat diagnòstica en aquesta patologia.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista