Des d’aquest dimecres
Catalunya obre la vacunació per a tots els joves de 16 a 29 anys
Salut registra 3.500 contagis més en les últimes 24 hores, un nou rècord que afecta fonamentalment els no vacunats
La Conselleria avança a les vuit setmanes la segona dosi d’AstraZeneca en el col·lectiu d’entre 60 i 69 anys
Crida als no vacunats de 40 a 49 anys a immunitzar-se urgentment: els qui ingressen tenen entre 42 i 65 anys
¿Quin tipus de vacuna Covid em toca si tinc entre 16 i 29 anys?
La Conselleria de Salut ha anunciat aquest dimecres que obrirà de cop la vacunació per als joves d’entre 16 i 29 anys des d’aquest dimecres. A Catalunya, aquest col·lectiu està compost per 1.158.399 persones. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha matisat que, no obstant, les cites per als pròxims dies ja estan plenes i és probable que fins a la setmana que ve aquest col·lectiu no trobi cita. Davant el fort increment de contagis, Salut també avançarà a les vuit setmanes la segona dosi d’AstraZeneca entre les persones de 60 i 69 anys.
Catalunya se suma així a altres comunitats com les illes Balears, que també han obert la immunització per a les persones de 16 a 29 anys, que, ara com ara, són un gran focus de contagis. Se’ls administrarà Pfizer (indicada a partir dels 12 anys) i Moderna (a partir dels 18), els fàrmacs d’ARNm missatger. Als menors d’edat de 16 i 17 anys no els farà falta el consentiment dels pares.
Argimon i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, han anunciat aquesta mesura en una roda de premsa sobre el procés d’immunització. Cabezas ja va dir dilluns que la Conselleria estava estudiant aquesta possibilitat, si bé no s’havia pres cap decisió respecte a això.
Però el gran elevat nombre de nous contagis (Catalunya n’ha registrat només aquest dimecres 3.500 més), que creixen exponencialment dia a dia, ha fet que l’Administració catalana prengui aquesta decisió, ja que les infeccions s’estan produint, majoritàriament, en la població no vacunada, és a dir, entre els menors de 30 anys.
A més, la variant delta (l’índia) del coronavirus, que «segurament serà la majoritària la setmana vinent», segons Cabezas, és fins a un 60% més infecciosa que l’alfa (la britànica), per això és urgent immunitzar la majoria de la població. «Els positius s’han multiplicat per 10 en dues setmanes», ha dit Argimon.
Malgrat això, el Procicat no preveu fer «marxa enrere» en la desescalada, almenys de moment, ja que l’indicador en què més es fixa Salut, el de l’ocupació a les ucis, no està tenint «afectació» per ara. «Sí que estem monitoritzant la tensió que viu l’atenció primària», ha precisat. Les incidències de Covid-19 més altes estan tenint lloc a Barcelona i la seva àrea metropolitana.
El president del Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (Comb), Jaume Padrós, ha reconegut a Twitter estar «preocupat» i ha assegurat que, si no fos per l’«efecte protector de les vacunes», ara mateix caldria plantejar-se un «confinament com el de la primera onada». «La pressió assistencial s’ha incrementat de manera exponencial», ha escrit a la xarxa social.
Preocupat. Si no fos per l'efecte protector de les vacunes ara s'hauria de plantejar un lock-down com a la primera onada. La pressió assistencial s'ha incrementat de manera exponencial. Si us plau, accelerem la vacunació i demano a tothom molta responsabilitat individual en l'oci
— Jaume Padrós 🎗 (@jaumepadros) 29 de junio de 2021
Més accions
A causa del fort augment de contagis i a la «preocupant» situació epidemiològica, com ha reconegut Argimon, Salut ha decidit avançar a les vuit setmanes la segona dosi d’AstraZeneca (que fins ara es posava a les 10 setmanes) entre les persones de 60 a 69 anys, amb l’objectiu de protegir-les al més aviat possible. «Tenim dosis suficients per avançar aquest interval; divendres n’arribaran més de 300.000 que corresponen a les segones dosis que ens faltaven», ha assegurat Cabezas.
Salut també ha fet una «crida» a les persones de 40 a 49 anys que no estan vacunades, ja que «és un grup que també té risc», ha dit el conseller. Els que ingressen en hospitals tenen entre 42 i 65 anys, i entre els quals hi ha persones no vacunades però també persones amb una sola dosi.
Tot i que, de moment, hi continua havent «més altes que ingressos als hospitals, els centres d’atenció primària (CAP) s’estan veient «molt afectats» per l’augment de contagis. «I això té una repercussió important en la vacunació», ha alertat Argimon.
Notícies relacionadesLa situació epidemiològica que viu Catalunya i, més globalment, Espanya està tenint lloc en altres parts d’Europa. «Anem 20 dies per darrere del Regne Unit. Allà hi va haver un gran increment de casos, però els casos greus o de mortalitat han quedat plans. Toquem ferro perquè també sigui aquí així», ha explicat Argimon.
Paral·lelament, Catalunya ha emès ja més d’un milió de certificats Covid de la UE. «Si una persona ha tingut la malaltia i només necessita una dosi, ja pot accedir al certificat i així hi consta», ha dit Cabezas. A més, Salut ha actualitzat el protocol de la pandèmia i ara les persones correctament vacunades (amb les dues dosis) no han de fer quarantena, segons la secretària de Salut Pública. Salut també recomana ara la vacunació en persones embarassades.
Carmen Cabezas Restriccions per coronavirus Vacuna del covid-19 Josep Maria Argimon Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"