Per risc de col·lapse

Catalunya demana als contactes asimptomàtics que no vagin al CAP i s’autoconfinin

«Si no et trobes malament, queda’t a casa. L’atenció primària és a punt d’arribar al col·lapse», reclama la Conselleria de Salut

Badalona 07/07/2021 Vacunación masiva sin cita previa con la vacuna de Jansen en un autobús habilitado por el Banc de Sang i de Teixits (que se usa habitualmente para donar sangre) instalado junto al Pont del Petroli de Badalona. Había hasta cinco horas de cola para vacunarse Foto Ferran Nadeu

Badalona 07/07/2021 Vacunación masiva sin cita previa con la vacuna de Jansen en un autobús habilitado por el Banc de Sang i de Teixits (que se usa habitualmente para donar sangre) instalado junto al Pont del Petroli de Badalona. Había hasta cinco horas de cola para vacunarse Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut de Catalunya demana a les persones asimptomàtiques (no vacunades) que hagin estat en contacte amb un positiu de Covid-19 que evitin anar al centre d’atenció primària (CAP) i es confinin a cases seva directament durant 10 dies. Salut no els farà test diagnòstic. Aquells que es trobin malament i tinguin símptomes sí que han d’anar al metge de capçalera. A més, els contactes estrets que estiguin vacunats amb la pauta completa no han de fer-se PCR ni guardar quarantena.

«Si no et trobes malament, queda’t a casa. L’atenció primària és a punt d’arribar al col·lapse, hi ha una altíssima dificultat per gestionar fluxos», ha dit aquest dijous en roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel.

Davant l’augment exponencial de contagis, el diagnòstic i seguiment del qual (així com la vacunació) està recaient essencialment als CAP, Salut busca separar els fluxos entre persones que requereixen una assistència sanitària i les que no. Els nivells de saturació de la primària són similars als de la primera onada. I, a l’haver-hi ja transmissió comunitària, la Conselleria no busca ara saber quants positius hi ha fent proves, sinó mantenir el funcionament del sistema.

Així, als contactes estrets sense símptomes (que no estiguin vacunats o ho estiguin a mitges), Salut no els farà prova diagnòstica (ni PCR ni antígens), però hauran de quedar-se a casa guardant una quarantena de 10 dies. Per la contra, els contactes estrets que estan vacunats amb la pauta completa no s’hauran de fer PCR i tampoc fer quarantena, com recull el canvi de protocol anunciat dilluns per Salut.

A més, les persones que siguin contacte estret i tinguin cita per vacunar-se hauran de fer quarantena i canviar el dia i hora de la punxada.

Corba epidemiològica

«Estem tenint una pujada importantíssima de casos en un període molt curt de temps», ha assenyalat per la seva banda la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas. Tot i així, ha puntualitzat que aquesta cinquena onada pandèmica té «consideracions diferents» a d’altres, amb un perfil «menys greu».

Notícies relacionades

La major part de contagis es produeixen entre persones d’entre 20 i 29 anys i d’entre 10 i 19 anys, i els contagis es produeixen en «esdeveniments superdisseminadors» relacionades amb l’oci. La variant delta, que és el 60% més transmissible que l’alfa, ja és present al 60% dels contagis a Catalunya. Els símptomes d’aquesta variant són més semblants als del refredat comú. «És una simptomatologia que en molts casos no requereix res més que quedar-se a casa», ha afegit.

Tot i que la primària és la més afectada, tot això ja té una repercussió també en els ingressos hospitalaris, si bé les persones que estan vacunades ingressen menys i «la repercussió a les ucis no és comparable amb altres onades». «Però sí que hi ha repercussió», ha precisat Cabezas. La mitjana d’edat dels ingressats a les ucis per Covid és de 51,8 anys, 11 anys menys que fa uns mesos.