La desescalada fallida

La cinquena onada de la pandèmia es complica

  • Catalunya notifica 58 morts en un sol dia, una xifra que no es veia des del febrer

  • Els metges avisen del «canvi de tendència»: s’estan començant a contagiar els grans

La cinquena onada de la pandèmia es complica

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Després de setmanes en què amb prou feines es registraven morts per Covid-19 (malgrat que els contagis ja estaven desbocats), la cinquena onada del coronavirus ha començat a veure com augmenten, de manera preocupant, el nombre de morts per dia. Catalunya ha notificat, aquest dimarts, 58 morts per Covid-19. Són morts registrades avui, però produïdes en els últims dies, tot i que la Conselleria de Salut no especifica des de quan. En tot cas, és una xifra elevada i preocupant, que seguirà en ascens els pròxims dies o setmanes.

«La mortalitat en aquesta cinquena onada està pujant molt. És pel gran nombre de contagis [5.492 a Catalunya en les últimes 24 hores], que és veritat que estan baixant, però també perquè no s’han fan tantes proves diagnòstiques», explica l’epidemiòleg de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) Joan Caylà. Salut ha deixat de fer tests a les persones asimptomàtiques que hagin estat en contacte amb un positiu. Només els prescriu la quarantena de 10 dies.

Com recorda Caylà, la «història natural de la Covid-19 és que la gent s’infecta, al cap d’uns dies presenta símptomes, alguns ingressen a l’hospital i d’altres a l’uci». L’epidemiòleg destaca, a més, que Catalunya té 535 persones amb coronavirus a l’uci [i 2.237 en planta convencional]: «És molta gent. I, si tenim una xifra molt gran d’ingressos a l’uci, desgraciadament hi haurà gent que morirà».

També a Espanya la pandèmia de Covid-19 segueix a l’alça: el Ministeri de Sanitat ha registrat, en les últimes 24 hores, 26.399 contagis i 55 morts per coronavirus. Aquest desfasament entre les xifres aportades per Espanya i per Catalunya es deu que la primera només notifica els morts en els últimes 24 hores, mentre que la Conselleria de Salut notifica els acumulats en els últims dies i no declarats abans. A més, a Espanya la incidència acumulada a 14 dies s’ha elevat a 701 casos per cada 100.000 habitants. A Catalunya és d’1.136,95, segons Salut.

Gent gran i joves

L’última vegada que Catalunya va registrar tantes morts diàries com aquest dimarts va ser el 20 de febrer d’aquest any, quan n’hi va haver 59. Des d’aleshores i fins ara, les defuncions per dia havien anat a menys. És veritat que no són xifres comparables amb els pitjors de moments de la pandèmia: el març del 2020 hi va arribar a haver fins a 400 morts diàries només a Catalunya. També en la segona onada les xifres van ser pitjors que ara. La vacuna explica per què la situació avui dia no és tan greu. «Ara tenim un nombre baix de morts gràcies a la vacuna. Però, compte, que això va augmentant. Entre aquestes morts hi ha gent gran, però també gent jove», adverteix Caylà.

Els qui moren són, fonamentalment, persones molt vulnerables, sense vacunar o amb només una dosi. Com més infeccions hi hagi, més morts es produiran. «Un altre tema preocupant són les embarassades ingressades perquè estan en un moment pròxim al part i tenen Covid-19», afegeix.

Canvi de l’edat

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada, assegura que l’augment de morts per Covid-19 s’explica perquè «està canviant l’edat de les persones que es contagien». Si al principi d’aquesta cinquena onada es contagiaven sobretot els joves, «ara hi ha gent per sobre dels 60, 70 i 80 anys». «Això fa que hi hagi més possibilitats de mort. Al nostre hospital s’ha notat: hi ha hagut alguna mort de persones molt ancianes». Es tracta, en les seves paraules, d’un «canvi de tendència»: l’epidèmia torna a afectar els grans.

Notícies relacionades

Entre els morts, assenyala Horcajada, hi ha gent vacunada i gent que no. La vacuna és molt efectiva, però no «100% efectiva». «A més, en determinades edats, la vacuna pot fallar si la persona pateix un contagi molt intens i desenvolupa un quadro greu».

Per a aquest infectòleg, les morts que s’estan veient en aquesta onada «són poques comparades amb d’altres». «En onades anteriors, amb aquests contagis diaris, potser hauríem tingut 500 o 600 morts en un dia. Les vacunes estan influint en la mortalitat», explica. Tot i així, Horcajada avisa que les morts per Covid-19 continuaran pujant «mentre no s’aprovin mesures més restrictives i hi continuï havent tants contagis».