Després de l’aturada d’agost

L’objectiu de Catalunya: posar dos milions de vacunes aquest mes i assolir el 80% d’immunitzats

  • Salut farà un milió de trucades, enviarà milers d’SMS i reforçarà el treball comunitari per arribar als no vacunats

  • El conseller Argimon crida a la «prudència» i adverteix que la tornada a la feina implica més risc d’infecció

L’objectiu de Catalunya: posar dos milions de vacunes aquest mes i assolir el 80% d’immunitzats

Ayuntamiento de Sant Boi

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Després d’un mes d’agost en què va baixar el ritme de vacunació (molta gent estava de vacances i es van posar un milió menys de vacunes respecte al juliol), Catalunya s’ha fixat un nou objectiu per a aquest setembre: administrar dos milions de dosis, com a mínim, i arribar així al 80% de la població immunitzada. Actualment, segons la Conselleria de Salut, hi ha el 72% de catalans amb una dosi i el 67% amb la pauta completa, però, si es compten les persones que han passat la Covid-19 en els últims sis mesos, Catalunya té més del 70% de la població immunitzada.

Per arribar aquest mes al 80% immunitzat, Salut farà un milió de trucades, enviarà milers d’SMS i intensificarà accions en l’atenció primària, tal com ha anunciat aquest dimecres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a la primera roda de premsa després de l’aturada de l’agost. «Aquest setembre hem d’aconseguir administrar dos milions de dosis. Tenim capacitat de recursos humans i de vacunes. A l’agost vam posar 1.200.000 vacunes. Al juliol, 2.200.000. Si ho aconseguim [posar aquests dos milions de dosis], tindríem a prop del 80% de la població general vacunada», ha dit Argimon, que ha afegit que l’objectiu és que la Covid-19 passi de ser «la malaltia» a ser «una malaltia més». «Ens queden un milió de persones per vacunar entre els menors de 45 anys i hem d’aconseguir la màxima cobertura en aquest col·lectiu», ha insistit.

El conseller ha advertit que, tot i que l’epidèmia a Catalunya «està baixant molt bé des de fa setmanes» (a un ritme del 30% setmanal, aproximadament), ara, amb la tornada a la feina, a la mobilitat i als retrobaments socials, hi haurà «més possibilitats d’infecció». Per això ha fet una crida a la prudència, ja que encara hi ha 369 persones amb Covid-19 a les ucis (i un total de 1.078 als hospitals). «El sistema sanitari necessita aire», ha dit. Salut també busca reforçar la vacunació en embarassades, ja que en aquests moments a Catalunya hi ha 10 dones embarassades ingressades amb Covid-19 i tres més a les ucis.

Presencia en «barris i carrers»

Per incentivar la vacunació entre aquelles persones que encara no s’han immunitzat, a més d’augmentar el nombre de trucades i l’enviament d’SMS, la conselleria reforçarà el treball comunitari i anirà directament als «barris, carrers i grups» en què la taxa de vacunal és baixa, com ha destacat l’adjunta a la direcció de la Direcció d’Atenció Primària Costa Ponent del Institut Català de la Salut (ICS), Coral Fernández.

Segons la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, entre els no vacunats destaquen aquelles persones que no «donen importància a la malaltia». «Per això enviem missatges per les xarxes socials i fem col·laboracions amb ‘influencers’», ha dit. I, entre els joves, a Salut li preocupa especialment la franja d’entre 20 i 34 anys.

Cabezas ha explicat que, tot i que és veritat que la immunitat de la vacuna es perd progressivament amb el transcurs del temps, «no es queda a zero». «Es manté una bona resposta [immunitària]», ha dit. «Quan entrem en contacte de nou amb el coronavirus, es produeix una recuperació de la resposta immunitària, que normalment és més alta».

També ha explicat que, si bé la vacuna de Moderna d’entrada sembla que és més efectiva que la de Pfizer, la «resposta final», quant a «ingressos» i evitació de «morts», és «molt similar» en totes dues. «La prevenció és molt bona en totes [les vacunes]», ha dit Cabezas.

En relació a la tercera dosi de la vacuna, el conseller Argimon ha demanat esperar que es pronunciï l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i decideixi (o no) canviar-ne la fitxa tècnica. En tot cas, aquesta tercera dosi, «en principi», es posaria en els «grups més immunodeprimits».

Noves variants

Notícies relacionades

A més, Catalunya no ha trobat encara cap cas de la nova variant sud-africana, tot i que «totes les variants preocupen», segons Argimon. «Ara mateix tampoc aquesta variant és predominant a Sud-àfrica, però en fem seguiment», ha dit. I ha demanat estar «preparats» per a noves variants.

També ha recordat que la Covid-19 continua sent «la malaltia més freqüent» en el sistema sanitari. «Les pròximes setmanes són crítiques i hem de ser prudents. Fixin-se en el que està passant als EUA o a la Gran Bretanya. Hem d’aconseguir la màxima cobertura possible de vacunació. Sense això, aquesta cinquena onada hauria sigut complicadíssima», ha precisat.