Pandèmia de Covid-19

La vacunació recuperarà aquest mes el bon ritme del juliol

  • Catalunya va posar a l’agost un milió de dosis menys que el mes anterior, però espera arribar a l’octubre amb el 80% immunitzat

  • Els experts criden a la prudència, demanen no aixecar les restriccions i reclamen no caure en els errors de la Gran Brataña o Israel

Vacunación masiva en la cooperativa de Soses en Alcarràs

Vacunación masiva en la cooperativa de Soses en Alcarràs / Foto Jordi V. Pou (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya espera reprendre aquest setembre el ritme de vacunació contra la Covid-19 del juliol, quan es van posar 2.200.000 dosis. A l’agost, amb molta gent de vacances, es van administrar un milió menys de vacunes: 1.200.000. «Hi va haver moltes persones que estaven citades a l’agost i no es van presentar. Queda un volum important de dosis que s’haurien de posar abans de començar l’escola», assenyala Ester Giménez, vicepresidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc). «És important tenir una bona cobertura per aquest hivern».

La Conselleria de Salut va anunciar ahir que el seu objectiu per aquest mes és posar dos milions de dosis més que permetran entrar a l’octubre amb un 80% de la població catalana immunitzada. Són xifres molt similars a les de tot el conjunt espanyol. Ara mateix a Espanya hi ha un 70% de persones immunitzades. Tot i que la vacuna no evita la infecció, sí que funciona com una «barrera important» en la transmissió del coronavirus. Això va provocar que la cinquena onada, amb tants o més contagis que la primera, no impliqués molts ingressos de persones vulnerables ni tampoc un augment exponencial de la mortalitat. «Estem a l’expectativa de què passarà aquesta tardor o hivern. Hi haurà molta gent jove vacunada, però no es pot dir res. La mascareta s’haurà de continuar utilitzant perquè és una mesura efectiva», recalca Giménez.

«Segur que encara no ens podrem treure la mascareta. Cal mirar a la tardor amb molta prudència»

Antoni Trilla

Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic

«Segur que aquest hivern no ens podrem treure la mascareta», insisteix també el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic (Barcelona), Antoni Trilla. Demana mirar a la tardor «amb molta prudència» perquè la variant delta és «molt contagiosa», si bé «sembla» que es comença a controlar. Demana no aixecar cap restricció de moment per «encarar el següent port de muntanya»: l’hivern, «quan els virus es transmeten amb més facilitat».

La immunòloga del CSIC Matilde Cañelles creu que, «si tot va bé» (és a dir, si no apareix cap variant que posi en perill l’aconseguit fins ara»), les actuals mesures es podrien començar a relaxar a la primavera del 2022. Tot i que sí que vaticina que aquesta tardor i hivern seran «millor» que els de l’any passat, quan a territoris com Catalunya bona part de l’hostaleria va estar tancada i hi havia un toc de queda a les 22 hores.

El virus, disparat a la Gran Bretanya i Israel

No obstant, tots els experts consultats per aquest diari miren amb preocupació el que està passant a països amb altes taxes de vacunació com la Gran Bretanya i Israel. Van aixecar les restriccions massa ràpid i els contagis es van tornar a disparar. «La immunitat de grup d’Israel és d’un 62%, més baixa que la d’Espanya. El que ha passat allà és que les mesures no farmacològiques [les restriccions] no han sigut les adequades», opina l’investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López-Codina. Tot i així, el nombre de morts en aquest país és «baix», si bé més alt que a Espanya.

El mateix va passar a la Gran Bretanya. «Des que va decretar el ‘freedom day’ [el 19 de juliol, el primer dia sense restriccions], ha tingut un creixement elevat de l’epidèmia, molt semblant al dels EUA», prossegueix l’investigador del Biocomsc. «I continuen creixent. Ara creixen més lentament, però la incidència del virus allà és més del doble de la nostra».

Notícies relacionades

López-Codina insta els governs de Catalunya i Espanya a «no aixecar cap mesura». I menys ara, perquè el setembre implica la tornada a la feina i un augment de la interacció social que augmenta el risc d’infecció.

Per la seva banda, l’epidemiòleg Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas), creu que és «probable» que, si Espanya reforça la vacunació al setembre, «les coses canviïn a millor». Però és difícil, per no dir impossible, fer prediccions amb aquesta pandèmia. «Dependrà de l’emergència de noves variants. I tenim incidències altíssimes a la Gran Bretanya i Israel», assenyala.