Les llistes d’espera a Catalunya
¿Quant he d’esperar per a una colonoscòpia? Consulta-ho aquí
L’accés a les visites a l’especialista i cirurgies s’ha agilitat respecte al 2020, però les proves diagnòstiques tenen més demora que el 2019
Les llistes d’espera per accedir a proves diagnòstiques, visites a l’especialista, cirurgies i operacions de càncer han millorat respecte al 2020 i, en general, ja estan recuperant els nivells prepandèmics (tenint en compte que ja llavors eren llargues). Amb excepcions, ja que per exemple les proves diagnòstiques encara tenen una demora més gran que fa dos anys.
¿Quant hauré d’esperar per fer-me una colonoscòpia? ¿I per visitar el cardiòleg? ¿Quina és la demora per operar-me de cataractes? Consulta aquí quant hauries d’esperar per ser atès en el sistema sanitari català.
PROVES DIAGNÒSTIQUES
Continuen sent les que més demora aglutinen. En aquestes, encara no s’ha arribat al nivell previ a la pandèmia. El juliol del 2021, últim mes de què el Servei Català de la Salut (CatSalut) ofereix dades, el temps mitjà per accedir a les proves diagnòstiques era de 107 dies, el 14,6% menys que el maig del 2020 (127 dies), però encara el 38,7% més que el desembre del 2019 (80 dies).
DIES D’ESPERA PER A PROVES DIAGNÒSTIQUES
Prem sobre els pics. Entre parèntesis, % de variació respecte de juliol del 2019 (abans de la pandèmia)
VISITES A L’ESPECIALISTA
Sí que ha millorat la visita als metges especialistes, que pràcticament ha tornat als nivells pre-Covid: el temps mitjà d’espera aquest any és de 98 dies, és a dir, s’ha reduït el 34,7% en comparació amb el 2020 (148 dies) i el 1,4% respecte al 2019 (99 dies).
CIRURGIES
Notícies relacionadesLa llista d’espera ha baixat un 24,8% respecte a l’any passat, però continua sent un 6% més gran que el 2019.
OPERACIONS DE NEOPLÀSIES MALIGNES (CÀNCER)
Les llistes d’espera per operar neoplàsies malignes (càncers) s’han reduït un 22,5% entre desembre del 2019 i juliol del 2021. Aquesta espera ha baixat més entre el maig del 2020 i aquest any: el 27,1%. Però darrere d’aquesta realitat, aparentment encoratjadora, n’hi ha una altra de la qual sospiten els sanitaris: l’infradiagnòstic del càncer (així com d’altres malalties) causat per la pandèmia de la Covid-19, una problemàtica reconeguda pel mateix CatSalut.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.