Final de les restriccions
Quan es deixarà de portar mascareta a l’interior i altres dubtes al final del túnel Covid
Els epidemiòlegs avisen que la pandèmia «no s’ha acabat» i els psicòlegs recomanen no tancar-se i recuperar la vida social
El final d’aquest 2021 s’assembla a l’últim tram d’un túnel on la llum es fa forta com a promesa d’una sortida. ¿És aquesta la realitat real o una il·lusió per agafar alè? La velocitat de reproducció de la malaltia baixa així com la taxa de risc de rebrot a pràcticament tot Espanya. La ciutadania es frega els ulls i es pregunta si ha de ser cauta o abraçar una imminent barra lliure per a la socialització davant el missatge de molts polítics que la pandèmia s’ha acabat.
L’epidemiòleg i professor de la Universidade de Santiago de Compostel·la Carlos Pereira avisa que «la pandèmia no s’ha acabat. Mentre hi hagi països on hi continuï havent epidèmia, s’estan generant variants que poden entrar aquí i fer estralls».
Posant com a exemple Israel, va recordar que «fa uns mesos van dir que estava tot superat, que podien anar sense mascareta, i ara tornar a estar en un pic, tot i que sota control».
Mascareta a l’interior: sí o sí
Pereira es mostra clar: «Si algú vol pensar que estem en una nova normalitat, és cosa seva. No podem descartar nous pics». Per això, «la mascareta i la distància de seguretat hauríem de continuar conservant-les mentre estiguem en pandèmia. El problema és que les autoritats diuen que ja està tot superat, ¿com li diré jo a la gent que no els facin cas?», qüestiona.
El professor emèrit de Medicina Preventiva i Salut Pública Juan Gestal, també de l’USC, puntualitza que si bé a l’exterior podríem deixar de portar la mascaretes, «tret d’actes multitudinaris com els partits de futbol», a l’interior s’hauria «de mantenir l’ús durant algun temps» igual com «les mesures de ventilació i control de CO2».
Gestal aclareix que ens trobem «en el camí cap a la normalitat» conformat per almenys dues fases. Una primera, en què estem, amb casos actius en la població però amb baixa incidència». I la segona, quan ja no tinguem casos actius o siguin puntuals. En aquest punt, aventura que «estaríem totalment en la nova normalitat i podríem estar ja sense restriccions» un cop el virus ja no estigui circulant per la comunitat (sense casos o amb molt pocs).
Igual com Pereira, Gestal opina que «la pandèmia d’àmbit mundial no s’ha acabat, però, a Galícia i a Espanya, tret que passi alguna cosa inesperada, ja estem al final. No obstant, queda el dubte de possibles repunts. No és el que s’espera però el virus continua circulant a molts països».
«La gent gran, per descomptat, ha de sortir de casa amb freqüència»
Aquest professor de Medicina vaticina que si prossegueix l’evolució actual, i no passa res inesperat, possiblement per Nadal o fins i tot abans estigui totalment controlada l’epidèmia i puguem moure’ns ja sense restricció ni necessitat de mascareta no només a l’exterior sinó a l’interior».
Respecte a la gent gran amb por de sortir per no infectar-se, Gestal assenyala que «per descomptat han de sortir de casa amb freqüència, passejar i anar als centres comercials, restaurants o bars, però han d’evitar els interiors si estan molt plens o no estan ben ventilats».
«Si un centre comercial o local està massificat no aconsello que hi vagin»
L’epidemiòleg Carlos Pereira també apel·la a la «precaució» i que s’utilitzi sempre la mascareta i es mantingui la distància. «Si el centre comercial o local interior on van està massificat, no aconsello que hi vagin. Totes aquestes precaucions hauríem de continuar mantenint-les. ¿Fins quan? Fins que tinguem vacunat un 50% de la població a tot el món. Si no, estem en risc».
«Hi ha gent que pot quedar ancorada en la por i la distància social»
Precisament, el temor de contagiar-se o que hi torni a haver un repunt de casos ha quedat adherit a moltes persones. D’altra banda, tot i que no hi hagi noves onades de diagnòstics, s’espera que els serveis de Psiquiatria i Psicologia continuïn desbordats. «Hi haurà tota mena de descompensacions», augura la psiquiatra Mara Parellada, de l’Hospital Marañón de Madrid que aquest cap de setmana va participar a Vigo en el curs d’Investigació en Psiquiatria, de l’Associació Gallega de Psiquiatria.
«Hi ha gent –afegeix la doctora– que té més trets obsessius, més aprensius o que han tingut episodis i esdeveniments a la família i que poden quedar ancorats en la por i la distància social. També hi ha molta gent a qui una distància social més gran li ve millor i vol continuar-la mantenint. Quant a les conductes addictives amb les noves tecnologies, això no desapareixerà quan s’obri la porta. Cal fer seguiments perquè ja hi ha hagut ingressos de nois amb addiccions importants a videojocs. De conseqüències i seqüeles n’hi ha».
«La tornada a l’escola està sent difícil per a molts nois amb un mal ajustament escolar»
Parellada també es fixa en els problemes escolars: «Molts nois amb dificultats d’adaptació a l’escola les han anat suportant. Per ells, ser a casa va ser un alleujament però la tornada està sent difícil per a molts nois amb un mal ajustament escolar».
La solució no es torna fàcil. «Estem parlant d’una cosa complexa. Són situacions clíniques que s’han d’atendre de forma individual. Sens dubte, tot el que cada família pugui fer per millorar la comunicació entre pares i fills afavorirà identificar les coses aviat, tenir mecanismes per resoldre els problemes que vagin sorgint. ¿Com fer-ho en cada família? És un treball individualitzat i no es poden donar consells generalitzats», remarca la psiquiatra que, no obstant, sí que facilita una recomanació als pares: «No minimitzar quan hi ha una dificultat. S’ha d’aprofundir, escoltar, veure el que està passant i davant el mínim dubte, consultar a l’escola, l’atenció primària o els serveis de psiquiatria».
«Hi ha certes coses que han quedat interioritzades i ho estaran molt temps»
Una altra qüestió és què ens espera com a societat en aquestes noves fases. El sociòleg i professor de la Universitat de Vigo José Durán descarta que s’estengui la tancada voluntària a les llars. «Es veu que la gent està sortint i que vol sortir».
No obstant, reflexiona que «hi ha certes coses que han quedat interioritzades i ho estaran molt temps. Per exemple, la mascareta».
Quant a la comunicació virtual amb la gent pròxima, creu que el contacte personal es continuarà reprenent sense pantalles amb els familiars i amics més pròxims. «Formen part de la nostra identitat, si les deixéssim, aniríem morint com a persones», reflexiona.
Notícies relacionadesNo obstant, amb les relacions laborals es plantegen altres qüestions. «Quan les persones prefereixen virtualitzar la seva feina és perquè no troben a faltar les relacions socials en aquest àmbit, cosa que hauria de fer pensar als seus responsables fins a quin punt ho estan fent bé», puntualitza.
«Cal incidir que s’ha de tornar a la normalitat»
Per la seva banda, el psicòleg Diego Antelo creu que «cal incidir que s’ha de tornar a la normalitat i no insistir en hàbits obsessius». Segons el seu punt de vista, la gent ha «de tornar a la rutina, escollint les coses que els feien sentir bé, reprogramant les agendes per recuperar la vida social i esportiva amb prudència». «El que no va bé ara és quedar-se tancat a casa i evitar el contacte amb la gent per por», acaba dient.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mor un motorista després de patir una sortida de via a la B-225 a Castellbisbal
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global