L’impacte de la pandèmia
Covid-19: Així serà la nostra vida els pròxims mesos
Un estudi apunta que el coronavirus es convertirà pròximament en estacional, com la grip. ¿Quin serà el futur a curt o mitjà termini?
Un estudi recent d’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa, apunta que la Covid-19 es convertirà pròximament en estacional, com la grip, gràcies a les elevades taxes de vacunació. El virus de la grip té els seus pics a l’hivern i després desapareix pràcticament durant la resta de l’any. Preveuen que això passi també amb el coronavirus. ¿Quin serà el futur a curt o mitjà termini que ens espera?
La mascareta
El control de l’epidèmia de Covid-19 del qual fa gal·la des de fa setmanes Espanya, la població de la qual s’acosta ja al 90% immunitzada, planteja l’interrogant de quan deixarà de ser obligatòria la mascareta en interiors (en exteriors no és obligatòria des del juny). De moment, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha anunciat aquest dijous que aquesta ja no s’haurà d’utilitzar als centres educatius durant els esbarjos i a l’aire lliure a partir de dilluns. A Catalunya, els nens ja poden sortir al pati sense la mascareta si juguen amb el seu grup bombolla. Però ¿què passarà amb la resta de la població?
Els experts criden a la prudència. Demanen mantenir el tapaboques almenys aquesta tardor i hivern. «És important que es continuï utilitzant. Ara hi ha un relaxament important perquè part de la població està assumint que aquesta pandèmia ja s’ha acabat. Els mitjans de comunicació transmeten missatges molt optimistes i no seria recomanable retirar la mascareta ara. Espanya hauria de baixar la seva incidència del virus en els últims 14 dies a 25 casos per 100.000 habitants», defensa Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia.
Igual que Caylà, Juan Pablo Horcajada, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, la mascareta hauria de mantenir-se en interiors «almenys fins a la primavera», tenint en compte que la tardor i hivern són temps de circulació d’altres virus respiratoris. «El gran problema que tenim ara és que hi ha un estancament en la baixada de nous contagis. Si això continua estancat, la tendència serà tornar a pujar». Més optimista és Benito Almirante, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron, ja que considera que «la situació actual d’Espanya s’assembla molt a la de països com Dinamarca», que va retirar l’obligatorietat de la mascareta en interiors al setembre. «Dinamarca tampoc té cap limitació d’aforament i el seu nivell de vacunació és una mica inferior que el d’Espanya», justifica Almirante. «La meva opinió personal és que potser ara no és el moment de retirar les mascaretes perquè entrem a l’hivern, però a principis d’any, en dos o tres mesos, sí que es podria valorar».
La grip
Tot i que és difícil fer pronòstics de futur amb aquesta epidèmia, Caylà creu que, atenent l’experiència dels països de l’hemisferi sud, que ja han passat l’hivern, Espanya i Occident en general tornaran a tenir una tardor i hivern amb «molt pocs casos de grip». «Si segueix aquesta dinàmica, nosaltres també en tindrem pocs, però és molt recomanable que la gent que es pot vacunar de la grip ho faci», precisa aquest epidemiòleg.
Les noves variants
Horcajada creu que el futur, ja sigui a curt o mitjà termini, dependrà molt de «la vacunació a nivell mundial», perquè l’absència d’immunitat «facilita l’aparició de noves variants». «Podria aparèixer una variant que generés noves onades epidèmiques i que retardés la desaparició de la pandèmia com a tal», apunta aquest infectòleg de l’Hospital del Mar. «A Espanya, la taxa de vacunació és tan alta, que s’espera que [el virus] estigui controlat i deixem de tenir onades importants. Però és prematur dir que ha acabat [la pandèmia]», afegeix.
En aquest sentit, Caylà recorda que a Anglaterra ja s’està estenent una nova variant que, pel que sembla, podria ser més contagiosa que la delta. «De moment, afecta el 6% de la població anglesa. Però d’aquí a quatre dies la tindrem aquí. Si donem oportunitats al virus permetent que convisqui amb nosaltres, la probabilitat que hi hagi una variant que s’escapi a les vacunes augmenta», diu Caylà.
Són paraules que subscriu també Almirante, que considera «preocupant» que hi hagi països amb percentatges de vacunació molt baixos. Tot i així, precisa que «serà difícil que una nova variant sigui totalment immune a la vacuna», ja que «els virus no canvien tant» i els anticossos de les persones vacunades sí que serviran per protegir tot i que sigui parcialment.
Bars i oci
Almirante també creu que, a l’haver ampliat al 100% l’aforament dels bars, restaurants i gimnasos a Catalunya, no té sentit mantenir la limitació de públic al 80% en bars musicals i discoteques. «Crec que aquesta limitació d’aforament té els dies comptats perquè, si la gran majoria d’establiments poden obrir al 100%, no té sentit discriminar», justifica Almirante.
Més prudent es mostra Horcajada, que creu que aquest aixecament de mesures «podria tenir un impacte negatiu», si bé «hi ha molta gent vacunada». «L’aparició de brots podria tenir a veure amb circumstàncies de zones concretes. Així es comporten les epidèmies quan hi ha un gran avanç en les vacunacions», conclou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.