Resultats d’un estudi
Els trasplantats de ronyó comencen a perdre els anticossos de la vacuna de la Covid en menys de 28 dies
La protecció que reben és molt inferior a la de la resta de pacients amb malaltia renal crònica
Els pacients trasplantats de ronyó comencen a perdre els anticossos de la vacuna contra la Covid-19 menys de 28 dies després de la segona dosi, segons un article publicat a la revista científica ‘Nephrology, Dialysis and Transplantation’ (NDT), realitzat amb els resultats intermedis de l’estudi SENCOVAC, promogut per la Societat Espanyola de Nefrologia.
Aquest estudi, que busca investigar i conèixer l’eficàcia i seguretat de la vacuna contra la Covid en els pacients amb malaltia renal crònica (MRC), compta amb la participació de 50 hospitals i centres de diàlisi espanyols i una mostra de més 1.746 pacients.
És un dels estudis més grans que s’estan realitzant amb aquest objectiu a nivell internacional i és pioner perquè estudia l’efecte de la vacunació en tots els perfils de pacients amb MRC: pacients trasplantats, pacients en diàlisi peritoneal, pacients en hemodiàlisi i pacients amb malaltia renal crònica avançada sense tractament renal substitutiu.
Les dades que s’acaben de publicar a ‘Nephrology, Dialysis and Transplantation’ recullen els resultats 28 dies després de la segona dosi de vacuna en un total de 301 pacients i, tot i que seran més definitius i aportaran més conclusions quan s’ampliïn sobre el total de pacients i amb un seguiment més a llarg termini, ja aporten dades inèdites i molt rellevants per al disseny de l’estratègia sanitària amb aquests pacients.
Així, aquestes dades aporten evidència científica suficient sobre la menor resposta serològica dels pacients trasplantats en comparació amb els pacients en hemodiàlisi, diàlisi peritoneal i sense diàlisi. Mentre que aquests tres últims perfils de pacients desenvolupen una bona resposta immunològica, els primers presenten unes taxes més baixes d’anticossos quan només han passat 28 dies des que se’ls va administrar la segona dosi.
El 20%, sense anticossos
De fet, els resultats indiquen que més del 20% dels pacients trasplantats no van poder desenvolupar anticossos. A més, concorden amb les publicacions preliminars, que suggereixen que aquest tipus de pacients renals tenen un alt risc d’infecció per Covid-19, malgrat haver rebut la pauta de vacunació completa.
Així mateix, els resultats mostren que els pacients trasplantats que van passar la Covid-19 tenien una millor resposta immunològica que les persones que no el van passar. De fet, el 100% dels pacients amb trasplantament renal amb antecedents de Covid-19 van desenvolupar anticossos després de la vacunació, mentre que aquells que no tenien infecció prèvia van desenvolupar amb la vacunació taxes significativament més baixes d’anticossos, una resposta que també es va veure en els pacients en hemodiàlisi; això suggereix que aquests pacients tenen més risc d’infecció.
En general, tots els pacients amb anticossos davant la Covid-19 a l’inici de l’estudi van desenvolupar nivells d’anticossos més alts després de la vacunació. No obstant, l’estudi també va documentar que gairebé el 33% dels pacients amb un diagnòstic previ de Covid-19 no tenia anticossos en el moment de la vacunació, dada que s’ha d’interpretar com un senyal d’advertència de la disminució de la resposta immune en pacients amb MRC avançada en un període relativament curt de temps (menys de quinze mesos).
Més immunes amb Moderna
D’altra banda, les dades de l’estudi també suggereixen una resposta immune més forta a la vacuna de Moderna, que es va mostrar com la més eficaç en tots els pacients renals, trasplantats i no, tot i que aquesta conclusió s’ha de confirmar més a llarg termini.
Aquestes conclusions conviden, segons l’estudi realitzat per la Societat Espanyola de Nefrologia, a protegir encara més aquests pacients de la Covid, especialment els trasplantats, amb mesures d’aïllament més estrictes i una dosi de reforç de la vacuna aplicada més aviat que en pacients sense patologies.
Notícies relacionadesLa investigació, publicada a ‘Nephrology Dialysis Transplantation’, també avança les primeres dades sobre les reaccions adverses de les vacunes en els pacients renals, que van afectar el 54% dels casos analitzats, especialment en els pacients més joves trasplantats de ronyó i en els més joves amb MRC sense diàlisi.
Les reaccions més freqüents van ser dolor, malestar general i astènia (manca d’energia o vitalitat). Així mateix, la infecció prèvia per Covid-19 es va associar amb taxes més altes de reaccions adverses després de la primera i segona dosi i la vacuna de Moderna va generar més reaccions com aquestes.