Entrevista

«Hem de vacunar contra la grip el màxim nombre possible de nens»

  • El viròleg Iván Sanz Muñoz avança a EL PERIÓDICO que aquest any s’espera entre un 20% i un 200% més de casos que en una epidèmia normal

«Hem de vacunar contra la grip el màxim nombre possible de nens»

Centro Nacional de la Gripe

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El viròleg Iván Sanz Muñoz, responsable científic i de vigilància virològica del Centre Nacional de la Grip de Valladolid, de referència a Espanya, avança a EL PERIÓDICO la tardor i l’hivern que venen.


¿Esperen més casos de grip aquest any? Esperem no només més casos de grip, sinó més casos del que és normalment habitual en una epidèmia de grip normal. Nosaltres hem publicat un article el juny d’aquest any en què afirmàvem que haver tingut una epidèmia gripal tan disminuïda l’any passat –en la qual només es van detectar entre 6 i 12 casos a tot Espanya– va provocar una pèrdua en la immunitat de grup, cosa que al seu torn comporta que en la pròxima epidèmia hi hagi més gent susceptible de contagiar-se. Hi ha models que ens indiquen que l’epidèmia de grip d’aquest any sigui entre un 20% i un 200% més forta que en anys anteriors.

Hi ha molta diferència entre els dos percentatges. Sí. Els més conservadors parlen d’un 20% més, als Estats Units parlaven de 102.000 hospitalitzacions més, però hi ha altres models que parlen del doble de casos dels que habitualment tenim.

Entenc que vostès recomanen, més que mai, vacunar-se contra la grip. Exactament. L’any passat va ser un complet èxit la vacunació de la grip –la gent tenia por que aquesta es barregés amb la Covid-19–; fins i tot es van esgotar les vacunes. Però aquest any crec que serà difícil perquè la gent no té tanta por. Per això el principal és vacunar la gent que té algun tipus de recomanació, és a dir, els grups de risc. Però nosaltres també fem una crida a vacunar altres grups que no se solen vacunar: els nens de més de sis mesos. Són els grans transmissors de la grip. Poden contagiar adults que porten dos anys sense tenir grip. A més, els nens són freqüentment cuidats pels majors de 65 anys. També hem de mantenir les mesures de distanciament social i de mascareta, i utilitzar-les amb cap: si estic malalt, posar-me-la per cuidar els altres; si vaig a cuidar un malalt, me la posaré a mi i a ell. La mascareta no ha de ser una obligació, sinó un element més de la protecció.

Però els nens no són un grup diana de vacunació contra la grip. Ho són els que tenen patologies cròniques o els nens institucionalitzats. Però en general els nens no són grups destinats a la vacuna perquè no es percep el risc. És lògic que primer es vacunin les persones vulnerables. És molt infreqüent que el nen mori, tot i que entre 4 i 10 nens moren a l’any a Espanya de grip. És a dir, és una malaltia que, tot i que mati pocs nens, sí que algun de vegades mor. Però, insisteixo, ells són els principals transmissors, per la qual cosa sí que els hem de protegir al màxim possible per protegir la resta, sobretot quan moltes vegades es tiren vacunes. Et poso un exemple: la vacuna de pneumococ, que es va demostrar que quan se’ls posava als nens protegia també els de 65 anys perquè evitava la transmissió de nens a avis. En la grip pot passar una cosa similar. Les administracions han d’incloure els nens a la vacuna de la grip i, de fet, aquest any l’Associació Espanyola de Pediatria posa més èmfasi en vacunar-los. Fins ara estava indicat vacunar-los, però només es vacunaven els vulnerables.

Kenya i l’Índia estan vivint, ara mateix, una epidèmia de grip molt potent

¿Què va passar a l’hemisferi sud amb la grip? Hi va haver poquíssims casos.

¿I per què s’espera que al nord no? És diferent a Espanya. Ara mateix hi ha dos casos molt clars on es veu que està la grip circulant: L’Índia i Kenya, que són països tropicals i subtropicals, on majoritàriament està el reservori de la grip durant tot l’any. A l’hemisferi sud aquest any no n’hi ha hagut perquè no hi ha hagut grip com a tal. Però Kenya i l’Índia estan tenint una epidèmia inusual, molt potent. Per tant, la grip continua sent al món.

Notícies relacionades

¿Per què no l’han detectat aquest temps? Perquè hi va haver molts menys casos gràcies que les mascaretes van fer el seu efecte. A més, els laboratoris s’han dedicat a la Covid-19 i s’han oblidat d’altres virus respiratoris. Ara que s’ha començat a posar de nou la vigilància en marxa, pot ser que estiguem detectant el que no hem detectat abans.

¿Tindrem una soca més agressiva? És improbable que sigui una soca pitjor. El virus de la grip tendeix a mutar cap a una cosa menys virulenta, tot i que més transmissible. Però com que hi ha poca immunitat, l’epidèmia pot començar abans, durar més i produir molts més casos.