Un 80% té la doble pauta

L’‘oasi Covid’ d’Espanya dibuixa un Nadal sense ensurts

El Biocomsc creu que l’elevada taxa vacunal del país protegirà de la mortalitat i de l’augment excessiu de la pressió hospitalària

L’‘oasi Covid’ d’Espanya dibuixa un Nadal sense ensurts

Europa Press/David Zorrakino

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Espanya viu, en aquests moments, una de les millors situacions epidemiològiques d’Europa, si bé els indicadors han començat a créixer també aquí. No obstant, l’elevada taxa vacunal de la seva població (un 80% té la doble pauta) fan pensar en un Nadal, en territori espanyol, sense ensurts.

«Estem creixent i augmentant la pressió hospitalària, però no esperem, ni de bon tros, un creixement com el de l’estiu», assenyala a aquest diari Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). «Estem en una nova etapa de la pandèmia: la incidència pot créixer molt, però no la mortalitat i els efectes als hospitals no són els mateixos», afegeix.

Però aquesta no és la situació de tot Europa. Cada país viu la seva pròpia que depèn, diu López-Codina, del nivell de vacunació. Els països més vacunats, entre els quals es troba Espanya, viuen una situació menys greu que les dels menys vacunats, com poden ser els de l’est europeu. El Biocomsc destaca una evidència: «Hi ha una relació entre la incidència del coronavirus i la vacunació».

Més de la meitat de contagis mundials

Tot i que Espanya ara mateix és una espècie d’oasi de la Covid dins d’Europa, més de la meitat dels contagis de Covid-19 diagnosticats al món estan tenint lloc només en aquest continent. A tot el planeta s’estan produint una mitjana de 460.000 casos diaris, dels quals 260.000 s’estan registrant en el continent europeu, que torna a ser l’«epicentre de la pandèmia», com ha alertat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) diverses vegades en les últimes setmanes.

De cara al que queda de tardor i el següent hivern, les coses podrien complicar-se. Uns 43 països d’Europa s’enfronten a una «tensió elevada o extrema» als llits hospitalaris a causa de l’augment de la Covid-19, segons ha alertat aquest dimecres des de Barcelona el director general de l’OMS per a Europa, Hans Kluge. Kluge ha participat en la presentació del Pla de Salut 2021-2025 de la Generalitat de Catalunya, que el Govern encara ha d’aprovar i que marcarà les estratègies per seguir en els pròxims quatre anys.

El mandatari de l’OMS ha recordat que, des que va començar la pandèmia de Covid, a Europa hi ha hagut gairebé un milió i mig de morts. «Podríem tenir un altre mig milió de morts a Europa i Àsia central abans del febrer», ha avisat Kluge, que, no obstant, ha elogiat l’elevada taxa vacunal de Catalunya, on el 83,5% de la població més gran de 12 anys ja té la pauta completa.

López-Codina, referent a això, és més prudent. «El nivell de vacunació té els seus efectes en la pressió hospitalària. Crec que no es pot afirmar que hi hagi mig milió de morts més fins al febrer», opina. Tot i així, sí que és partidari d’introduir noves mesures de control a Catalunya i Espanya, com podria ser la implementació del certificat Covid-19. «Es podria demanar més activitats [a Catalunya només és necessari per accedir a l’oci nocturn]. Això promou la vacunació, així que incrementar la demanda de certificats Covid seria una bona mesura», afegeix l’investigador del Biocomsc.

Quatre grups

El Biocomsc ha establert, per a Europa, quatre grups de nivell d’afectació de la Covid-19. El primer està compost per països amb una incidència a 14 dies menor de 200 contagis per 100.000 habitants, que tenen, a més, una taxa vacunal molt per sobre del 65%. En aquest grup hi ha Espanya o França. El segon grup, del qual forma part per exemple Alemanya, està format per països amb una incidència superior a 200 casos i amb una taxa vacunal d’entorn el 65%. El tercer grup de països tenen una incidència superior a 500 casos per 100.000 habitants i una vacunació per sota del 60%. Aquí hi ha Àustria, Bèlgica, Bulgària, la República Txeca, Grècia, Hongria o Irlanda. I el quart i últim grup està format per països amb una incidència de 1.000 casos i una vacunació per sota del 55%. Aquí hi ha Croàcia, Estònia, Letònia, Lituània o Eslovènia.

Notícies relacionades

«Perquè la vacunació tingui efectes el percentatge ha de ser bastant elevat. El que és evident és que, en funció de la vacunació, la dinàmica és una o altra», insisteix López-Codina, que destaca que Espanya té, en aquest sentit, «la millor situació de tots els països europeus». També perquè la cinquena onada va afectar molt intensament aquest país i va implicar la immunitat d’una gran part de la població. «Ara hem tornat a créixer en contagis. No hem resolt ni controlat la pandèmia, però les perspectives són millors que en altres països», afegeix.

A Catalunya el risc de rebrot ha passat aquest dimecres de nivell moderat a mitjà al pujar dels 72 punts d’ahir als 85 d’avui. A més, per tercer dia consecutiu ha tornat a augmentar el nombre de persones hospitalitzades per Covid: hi ha 328 persones hospitalitzades (cinc més que ahir), de les quals 78 són a l’uci (dos menys que la vigília). La mortalitat es manté en els nivells més baixos des de l’inici de l’epidèmia, amb un total de 10 defuncions a causa del coronavirus en els últims set dies.