Augment de restriccions
La sisena onada empeny a ampliar l’ús del certificat Covid a Espanya
Catalunya tindrà, a finals de mes, uns 120 pacients a les ucis, segons el Biocomsc, i Salut estudia estendre l’ús del document a l’arribar als 100
Més comunitats es plantegen recórrer a aquesta mesura de fàcil aplicació i que no genera dany econòmic
Per a finals de novembre (això és, a les portes del pont del desembre i a menys d’un mes de Nadal), els hospitals catalans tindran uns 120 pacients amb Covid-19 a les ucis. Ara mateix n’hi ha 90, segons les xifres de la Conselleria de Salut. 100 és el límit que el departament té fixat per començar a estendre l’ús del certificat Covid, que en aquests moments a Catalunya només s’utilitza en l’oci nocturn.
Però els pronòstics del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) apunten que, a final de mes, Catalunya haurà superat aquest límit i que, a més, hi haurà de l’ordre de 2.000 o 2.500 nous contagis diaris. Aquest pronòstic és diferent del plantejat setmanes enrere, quan l’escenari era més optimista i la llavors inexistent pressió hospitalària augurava un Nadal sense ensurts. Però el virus torna a colpejar amb força.
Hi ha diverses comunitats que es plantegen implantar el certificat Covid a determinats escenaris. Catalunya porta setmanes amb aquesta opció a sobre de la taula i ho debatrà demà, així com molts altres assumptes, en la reunió setmanal del Consell Executiu. Es tractaria d’una restricció de fàcil aplicació i sense l’impacte econòmic que tenien d’altres, com el límit horari o d’aforaments en bars i restaurants.
En creixement
«La situació epidemiològica està pitjor a tot Europa. Nosaltres estem bé encara, tenim una incidència baixa [a Catalunya és de 86 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies], però estem creixent i els models ens diuen que el creixement continuarà», explica l’investigador del Biocomsc Daniel López-Codina.
La «part positiva», destaca López-Codina, és que la taxa vacunal a Catalunya i Espanya és «molt alta», per la qual cosa «no es preveu que la pressió hospitalària sigui tan elevada com en altres onades». El Biocomsc demana ampliar ja l’ús del certificat Covid abans d’arribar als 100 pacients a les ucis pel virus.
Espanya viu una de les millors situacions epidemiològiques d’Europa, malgrat el creixement que hi ha ara a tot el continent. «El que passa ara en altres països [Àustria, per exemple, ha decretat un confinament per als no vacunats, excepte per anar a treballar] ho vam viure nosaltres a l’estiu, quan teníem dues epidèmies: una de vacunats i una altra de no vacunats», diu l’investigador del Biocomsc.
Al general de la població espanyola la protegeix aquest 80% de persones que estan immunitzades i que disminueixen la propagació del virus i eviten la malaltia greu i la mort. López-Codina recorda que una persona no vacunada té fins a 10 vegades més d’ingressar a l’hospital que una de sí vacunada. De fet, un 70% de les persones amb coronavirus ingressades als hospitals catalans no estan vacunades, segons ha dit aquest dilluns el coordinador d’hospitalització de Covid a l’Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri, a Catalunya Ràdio.
«La situació preocupa perquè no sabem quin serà el límit [d’ingressos a les ucis] i per Nadal. Les previsions de més de 15 dies no són segures, però ara mateix no ens podem plantejar un Nadal tranquil com fa un mes», diu López-Codina.
Altres comunitats
Al País Valencià, amb un 90% dels més grans de 12 anys vacunats, el president Ximo Puig es planteja augmentar més la taxa. «Per això el certificat Covid pot ser útil, perquè hi hagi alguns espais concrets en què sigui necessari tenir-lo per accedir-hi», ha declarat Puig en una entrevista a ‘Les Notícies del Matí’ de ’À Punt’, on ha descartat la implantació de noves restriccions. «Ara no es planteja un escenari de restriccions», ha ressaltat.
Al País Valencià hi ha unes 460.000 persones més grans de 12 anys que encara no s’han immunitzat. «Fa temps que vaig demanar un informe jurídic per veure com es pot aplicar el certificat Covid a l’entrada d’alguns espais determinats, i aquesta setmana serà decisiva en aquesta qüestió, és necessari protegir-nos i protegir-nos tant com puguem», ha manifestat Puig després de ser interpel·lat per la possible implantació d’aquest document, que sí que s’exigeix en altres països europeus per accedir a restaurants, per exemple.
Altres comunitats com el País Basc han obert el debat entorn de la vacunació obligatòria de determinats treballadors, tot i que el Govern d’Iñigo Urkullu confia que sigui una cosa que es decideixi de manera «uniforme» a tot Espanya, de manera que veu «difícil» que Euskadi adopti aquest tipus de mesures «si no estan emmarcades en una decisió» d’àmbit estatal. Urkullu ha avançat que aquest dimarts la consellera de Salut, Gotozone Sagardui, anunciarà «noves directrius» a les zones amb una incidència més gran al País Basc, que supera ja els 150 casos per 100.000 habitants a tota la regió.
Notícies relacionadesPer la seva banda, el Govern de Navarra estudiarà amb els informes i dades d’aquesta setmana sobre l’augment dels contagis de Covid-19 a la Comunitat la possibilitat d’augmentar les mesures restrictives, que en qualsevol cas afectarien els espais tancats d’ús públic.
També el conseller de Sanitat de Galícia, Julio García Comesaña, ha avisat aquest dilluns que «no es descarta prendre mesures de cap tipus», a més d’exigir el certificat Covid a les visites hospitalàries, si continuen pujant els casos actius amb aquest virus, com passa a les àrees sanitàries de la Corunya i Ourense.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.