L’evolució de la pandèmia
La Covid situa els escolars i les seves famílies en la diana de la sisena onada
Els menors de 14 anys, majoritàriament sense vacunar, acumulen la incidència més gran del coronavirus a Barcelona. Després, la franja de 35 a 64 anys: els seus pares i avis. Els metges alerten que els contagis en els nuclis familiars poden posar en perill la gent vulnerable.
Els menors de 0 a 14 anys de Barcelona estan acumulant, en aquests moments, la pujada de contagis més gran de Covid-19. La incidència dels últims 14 dies en aquest segment poblacional és de 155 casos per 100.000 habitants, davant els 107 casos del grup de 35 a 64 anys, els 81 casos del grup de 65 a 74 anys i els 65 casos dels majors de 75 anys, segons xifres de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb). En total, la majoria dels casos s’estan produint en els menors de 44 anys. «El que estem veient és que el grup d’edat que ha pujat més és el de 0 a 14 anys. La majoria d’aquest grup no està vacunat», assenyala la gerenta de l’Aspb, Carme Borrell. La vacuna de la Covid-19 s’està posant a partir dels 12 anys.
Si en la cinquena onada els més contagiats van ser els joves (sobretot dels 20 a 29 anys), ara ho són els nens. «Hi està havent brots escolars. Ara mateix a Catalunya hi ha 71 grups confinats [un 10% del total] i és una tendència en augment», diu Borrell. El problema d’aquests nens és que «no viuen sols» i, per tant, poden contagiar els seus pares, germans i avis, tot i que aquests sí que estiguin vacunats. «Això pot afectar les persones grans. És molt important tenir-ho en compte», adverteix aquesta metge especialista en salut pública i medicina preventiva. Als hospitals ingressen sobretot els no vacunats, però també persones vulnerables que sí que havien sigut immunitzades.
«És important portar mascareta a les escoles i mantenir els grups bombolla», insisteix Borrell. I demana augmentar la taxa de vacunació, que a Catalunya és del 83,7%. «Fa temps que estem estancats. Entenc que la població jove no ho vegi necessari, però és important que es vacuni». Segons la Conselleria de Salut, a Catalunya els joves de 30 a 34 anys i de 20 a 29 són els que tenen les menors taxes vacunals, amb un 68,8% i un 69,6% respectivament.
Pressió en la primària
Els nens no emmalalteixen greument i, per tant, no arriben als hospitals a causa de la Covid-19. Però sí als centres d’atenció primària (CAP). «En els CAP estem veient dues coses. Una: hi està havent molts diagnòstics en nens per contagis escolars i veiem de fet que, a les escoles, estan sortint cada vegada més casos. Dos: després venen contagiats els convivents d’aquests nens: pares, germans o avis», diu la metge del CAP Casanova de Barcelona Ethel Sequeira, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).
Com reflecteixen les dades de l’Aspb, si la pujada principal de contagis a Barcelona està tenint lloc entre els menors de 14 anys, la següent franja d’edat més contagiada és la dels pares i avis d’aquests nens (els de 35 a 64). «Pràcticament el 80% dels positius que estem detectant tenen un contacte estret conegut. Això vol dir que s’està produint en els nuclis familiars. Es contagien en l’entorn escolar i d’allà van al familiar», diu Sequeira. «Hem pujat molt en pocs dies i aquests contagis estan relacionats entre si», afegeix.
Aquesta metge de família demana per aquesta raó no retirar la mascareta de l’escola com s’havia especulat fa setmanes, quan les xifres epidemiològiques eren millors. «S’ha d’anar amb compte. Els nens s’ajunten en interiors, en grups amb més gent. No és el moment de treure les mascaretes a les escoles», insisteix Sequeira.
El pes de la vacunació
L’atenció primària viu aquesta pujada de contagis (Sequeira la qualifica ja de sisena onada) amb inquietud. La situació no és la de juliol, però el creixement dels països veïns no presenta un panorama encoratjador. Els CAP treballen en aquests moments per reprendre les visites presencials d’altres patologies abandonades durant un any i mig per la Covid-19. I, a més, assumeixen l’enorme pes de la vacunació: el seu personal continua immunitzant contra el coronavirus, però ara també contra la grip, està posant ja terceres dosis de la Covid a les persones vulnerables i segones dosis als vacunats amb Janssen (que és monodosi).
I s’hi sumen a més els molts altres virus respiratoris que s’estan atenent des dels CAP. «Així que, en aquesta situació, els casos de Covid-19 entre els 0 i 14 anys sobrecarreguen la primària, tot i que no els hospitals», assenyala Sequeira.
Com explica el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Benito Almirante, els nens són transmissors del virus, cosa que porta alguns experts a defensar vacunar-los. «Però s’ha de valorar de forma molt acurada el benefici de la vacuna respecte als efectes secundaris. En adults es posa per evitar la malaltia greu, però aquest no és l’objectiu en nens», destaca aquest infectòleg.
A Vall d’Hebron han crescut els ingressos en els últims dies: «Hem passat d’ingressar un pacient per dia a ingressar-ne tres o quatre. Però seguim en una situació manejable». Segons ell, si no hi hagués un 80% de població vacunada, ara mateix els ingressos hospitalaris serien «5 o 10 vegades més». «En comptes de 400 persones ingressades a tots els hospitals catalans, n’hi hauria 2.000», conclou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.