Els estralls de la pandèmia

Els metges demanen més reduccions de jornada i permisos sense sou per la Covid

  • El sindicat Metges de Catalunya adverteix que hi ha «molta falta de motivació en el col·lectiu», cosa que augmenta l’escassetat de professionals

Els metges demanen més reduccions de jornada i permisos sense sou per la Covid

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La pandèmia de coronavirus ha implicat un augment, dins el col·lectiu mèdic, de les reduccions de jornada, les excedències laborals i les peticions de canvi de lloc de treball. Els sanitaris arrosseguen malestar des de les retallades de fa una dècada i la Covid-19 no ha fet sinó agreujar la situació. «Hi ha molta falta de motivació. Tot i així la majoria, malgrat estar molt malament, no volen deixar de ser metges», assenyala David Arribas, vicesecretari general del sindicat Metges de Catalunya i metge de família al centre d’atenció primària (CAP) Manso de Barcelona.

Metges de Catalunya va publicar fa un mes un estudi, arran d’una enquesta feta entre 2.716 facultatius associats al sindicat, que reflecteix que el 70% de la professió pateix ‘burnout’ o síndrome del treballador cremat. Això es caracteritza per una sensació de fatiga important, molta desmotivació i una estranya sensació de despersonalització. En el terreny pràctic, qui ho pateix nota molta angoixa a conseqüència de l’estrès ocasionat per la seva feina. «Aquest estudi posa en relleu el que ja coneixíem», diu Arribas. La incidència del ‘burnout’ és, a més, especialment significativa entre els metges de l’atenció primària.

Arribas explica que és difícil saber quants metges decideixen deixar la professió perquè les administracions no ofereixen xifres i, a més, varia d’unes a altres. No és, en tot cas, un fenomen estès a Espanya. «Però sí que sabem que la gran majoria de les vegades es produeixen tres situacions. Una, la persona demana una reducció de jornada –vol treballar menys perquè, si no, emmalalteix–. Dues, el sanitari demana una excedència, un permís sense sou per deixar de treballar un temps. Tres, s’estan demanant molts canvis de lloc de treball», diu Arribas. «En l’últim any i mig, de forma clara, veiem que hi ha més gent que demana reduccions, excedències i canvis».

Segons el sindicat, a més, hi està havent més professionals que es «replantegen» la professió, a qui els agradaria «prejubilar-se» i els que voldrien «no allargar la seva vida laboral en aquestes condicions». «Som a les portes d’un col·lapse sanitari per falta de professionals», assegura Arribas.

L’estudi del sindicat

A més d’aquest 70% de metges cremats que revela l’estudi del sindicat, un 61,5% pateixen un sentiment de despersonalització a la feina i un 44%, una falta de realització personal. Per a Metges de Catalunya, rere aquest esgotament hi ha la «sobrecàrrega laboral inabastable i sostinguda dels professionals», que es trobin «obligats» a prolongar la jornada de treball de manera sistemàtica. Això, segons el sindicat, fa «molt difícil el descans i la desconnexió». I, a més, el «dèficit estructural de facultatius i les nefastes condicions laborals i retributives» són també a l’arrel del problema.

L’estudi de Metges de Catalunya va en la línia de l’enquesta ‘Repercussions de la Covid-19 sobre la salut dels metges d’Espanya’, publicada al maig i feta per la Fundació Galatea, l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) i altres entitats amb la participació de 4.515 metges. Segons aquesta enquesta, si ja abans de la pandèmia 3 de cada 10 metges confessava patir ‘bornout’, ara confessen patir-ne 6 de cada 10.

Notícies relacionades

En aquest context, el consum de tranquil·litzants i hipnòtics s’ha incrementat entre els professionals de la medicina. En prenen gairebé el 30%, davant el 18% d’abans del virus. A més, un 20% s’ha plantejat avançar la jubilació i un 34% ha arribat a estudiar la idea d’abandonar la professió.

La investigació revela també que els facultatius dormen menys i pitjor a causa de l’increment de feina i l’estrès que els genera el coronavirus. De fet, un 27% dormen menys de sis hores, un percentatge que dobla el registrat abans de la pandèmia. Així mateix, un 51% confessa sentir-se «sobrepassat» i menys preparat físicament i emocionalment davant cada nova onada i molts admeten que els seus hàbits de vida han empitjorat. En aquest sentit, disminueix del 50% al 28% la pràctica habitual d’activitat física i augmenta del 4% al 7% la proporció de professionals que admeten a l’enquesta que consumeixen bastant o molt alcohol.