La sisena onada de la Covid-19

Així és el pla de vacunació dels nens a Catalunya

Salut immunitzarà els nens de 5 a 11 anys a partir del 15 de desembre amb cita prèvia

Així és el pla de vacunació dels nens a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A partir del 15 de desembre, Catalunya, com la resta d’Espanya, començarà a vacunar contra la Covid-19 els nens de 5 a 11 anys amb cita prèvia. Així ho ha anunciat aquest dijous la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Tot i així, encara no està oberta la cita prèvia per a aquests menors, sinó que la conselleria l’obrirà a principis de la setmana vinent.

Des d’aquell moment, els pares o tutors legals dels menors de Catalunya hauran de demanar cita prèvia a la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat. Els nens de 5 a 11 anys seran immunitzats en punts de vacunació poblacional, no en escoles, i en algunes zones es comptarà amb el reforç dels centres d’atenció primària (CAP) i hospitals.

«Nosaltres no vacunarem a escoles, perquè en edats petites som més partidaris que vagin amb els seus pares o mares [hauran de portar un document que n’acrediti la paternitat], o avis amb un full de consentiment», ha precisat Cabezas. La setmana que ve Salut rebrà les primeres 234.000 dosis per immunitzar els nens de 5 a 11 anys. La conselleria prioritzarà els nens immunodeprimits.

A aquests menors se’ls administrarà la vacuna de Pfizer, però la «formulació infantil». «Equival a una tercera part de les dosis d’adults», ha dit la secretària de Salut Pública. Se’ls posaran dues dosis amb una separació de vuit setmanes (dos mesos).

Als nens que hagin passat recentment la Covid-19 se’ls posarà una sola dosi addicional de la vacuna «quatre o vuit setmanes» després de la malaltia per completar la seva immunització.

«Segura i eficaç»

El metge Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de la Vall d’Hebron i membre del comitè científic assessor de la Covid-19 a Catalunya, ha explicat que la vacuna per a nens té «la mateixa composició» que la dels adults. «És una vacuna que produeix la proteïna S del coronavirus, que el virus necessita per entrar al cos», ha dit Soriano.

Es tracta d’una vacuna «segura i eficaç» per als nens. Té una eficàcia del 90% i ha rebut l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i d’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA). «Se n’han descrit alguns efectes adversos locals, com ara dolor a la zona de punció. També cansament i mal de cap, que es resolen en poques hores», ha afegit.

Països com els Estats Units i Israel ja han començat a vacunar amb Pfizer nens de 5 a 11 anys, i «no hi ha hagut efectes adversos greus». «Sabem que aquests menors no acostumen a tenir una malaltia greu, gairebé el 50% no tenen símptomes. El risc de complicació és baixa, però vacunar-los té un benefici indirecte en els adults que estan en contacte amb ells», ha defensat Soriano. «No hi ha hagut casos de miocarditis o pericarditis als Estats Units o el Canadà en aquests nens, però continuarem vigilant els possibles efectes adversos».

Situació epidemiològica

Tots els indicadors epidemiològics a Catalunya segueixen a l’alça. La incidència acumulada en els últims set dies és ja de 217 casos per 100.000 habitants, i aquest indicador és especialment alt en nens per sota dels 10 anys, és a dir, en les edats no vacunades. Per això la urgència per començar a immunitzar-los i per accelerar les terceres dosis en els més grans de 60 anys.

«Aquesta situació està tenint una repercussió clara en l’atenció primària. Els CAPs han tingut unes 70.000 visites l’última setmana, fet que suposa un increment del 33%», ha alertat Cabezas.

Notícies relacionades

També està augmentant el nombre d’ingressos hospitalaris, sobretot en els més grans de 50 anys, si bé encara són menors que l’any passat per aquestes dates «gràcies a la vacunació». Aquest dijous Catalunya té 905 persones ingressades per Covid i 168 a l’uci. El nombre de morts continua sent molt menor que en altres onades. «En aquesta sisena onada, les defuncions són d’un 0,28% per contagi», ha dit la secretària de Salut Pública, que ha instat a mantenir les altres mesures de protecció, sobretot la mascareta.

Les autoritats sanitàries estan especialment preocupades per la nova variant òmicron del virus, que en principi és més contagiosa però menys greu que la delta, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’òmicron és encara una variant minoritària i aquesta sisena onada està causada, majoritàriament, per la delta. Catalunya ha notificat ja cinc contagis de variant òmicron, tots en persones que han viatjat a Sud-àfrica, i cap cas de transmissió comunitària.