Des de les 14 hores d’aquest dilluns

Els pares catalans ja poden demanar cita per vacunar els nens de 5 a 11 anys

  • La conselleria canvia el protocol d’actuació en els CAP davant el «preocupant» empitjorament epidemiològic i la primària assegura estar «desbordada»

Els pares catalans ja poden demanar cita per vacunar els nens de 5 a 11 anys

MINISTERIO DE SANIDAD

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les mares i pares de nens de 5 a 11 anys poden demanar cita prèvia per vacunar-los contra la covid-19 des d’aquest dilluns a les 14 hores a la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat. La immunització d’aquesta franja d’edat, on s’estan concentrant gran part dels contagis que s’estan produint en aquesta sisena onada, començarà aquest dimecres 15 de desembre en punts de vacunació poblacionals. Salut no vacunarà els que no tinguin cita prèvia.

A aquests menors se’ls administrarà la vacuna de Pfizer, però la formulació infantil», que equival a una tercera part de les dosis d’adults. Se’ls posaran dues dosis amb una separació de vuit setmanes (dos mesos). Als nens que hagin passat recentment la covid-19 se’ls posarà una sola dosi addicional de la vacuna «quatre o vuit setmanes» després de la malaltia per completar la immunització.

Pressió assistencial

«La pressió assistencial està creixent molt, un 30% cada setmana. La situació epidemiològica està entrant en nivells preocupants», ha dit aquest dilluns en roda de premsa la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Cabezas ha tornat a insistir que la incidència del coronavirus ha crescut molt «entre els més petits», i això està fent que augmenti també en els mares i pares. La vacuna protegeix de la malaltia greu, però no del contagi, tot i que sí que el redueix.

De fet, la vacuna està fent que aquesta pressió assistencial, fins i tot sent elevada, no sigui tan greu com en anteriors onades. Per cada 100 casos, quatre acaben als hospitals i un a l’uci. També la mortalitat és molt menor que en altres onades.

Malgrat això, Salut ha instat a evitar les trobades socials. I també ha posat ja en marxa la fase 1 de mitigació als centres d’atenció primària (CAP). Fins aleshores estava en marxa la fase de contenció. La fase 1 de mitigació estableix que el seguiment telefònic dels contactes que hagin de fer quarantena es reduiran al primer i a l’últim dia. «Farem una reducció del temps de les entrevistes telefòniques», ha dit per la seva banda la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel. A més, als contactes estrets se’ls faran tests d’antígens, no PCRs.

L’atenció primària assegura estar «desbordada». «Ens arriba molt cas nou de covid. I molts contactes estrets. Molts familiars, vacunats, de nens que estan confinats i que venen que els fem la baixa perquè no poden deixar-los sols a casa», diu la metge de família del CAP Casanova Ethel Sequeira i membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). A més, els centres de salut estan rebent «moltes trucades», «molts casos simptomàtics» i «moltíssimes sospites».

Segons Sequeira, «els números s’estan disparant moltíssim» i, tot i que els CAP no han hagut encara de desprogramar l’activitat no covid, al final «no hi haurà més remei que fer-ho» perquè «no hi ha mans». «Som a les portes de les vacances de Nadal i les plantilles es veuran disminuïdes». També sobre la primària recaurà, a partir d’aquest dimecres, la vacunació dels nens de 5 a 11 anys.

Variant òmicron

Quant a la variant òmicron, Catalunya n’ha detectat nou casos: set en persones que han viatjat a Sud-àfrica i dos en contactes estrets d’aquestes. No hi ha cap cas de transmissió comunitària al territori. A Espanya s’han diagnosticat 36 casos de la variant òmicron, que segons l’OMS acabarà sent la dominant. «Als contactes de la variant òmicron els obliguem a fer quarantena estiguin o no vacunats», ha dit Cabezas.

En relació amb el passaport covid, Cabezas ha reconegut que, en algunes ocasions, està donant problemes a alguns usuaris que es troben que, al presentar-lo al local de torn, els surt un avís que està caducat. Segons Salut, aquestes situacions són minoritàries. «S’han baixat a Catalunya més de 14 milions de certificats i, en la major part de les ocasions, no donen problemes, però en alguns casos sí», ha dit.

Per això la secretària de Salut Pública recomana a l’usuari tornar a descarregar-lo en cas que hagi tingut algun problema previ. El certificat covid no caduca a Catalunya, així que si apareix aquest avís és perquè la descàrrega ha sigut fallida.

Situació epidemiològica

Cabezas no ha amagat la seva preocupació per l’empitjorament de la pandèmia. La incidència acumulada en els últims set dies està ja en els 239 casos per 100.000 habitants i està pujant des de fa sis setmanes. La incidència acumulada en els últims 14 dies està en els 441 casos per 100.000 habitants.

Notícies relacionades

A més, l’índex de reproducció és ja d’1,2. «Cada setmana creixen un 30% les visites en la primària. No estem als nivells del juliol, però hi ha bastanta pressió», ha assenyalat Cabezas.

Quant als hospitals, hi ha ja 1.078 persones amb covid-19 en planta convencional i un total de 242 a les ucis. La majoria estan concentrats en els més grans de 50 anys i per això Salut fa una crida urgent a les persones de més de 60 anys que es vacunin de la tercera dosi.