La pandèmia de covid-19
Els metges reclamen restriccions urgents davant el risc de saturació de les ucis a Catalunya
Donen per fet que hi haurà limitacions horàries i d’aforament després de Nadal
El Biocomsc preveu que a principis de gener hi haurà uns 350 malalts a les unitats de crítics, com l’any passat
5.845 nous contagis de covid-19 només en un dia, que són els que Catalunya ha registrat en les últimes 24 hores, indiquen que les coses s’estan posant lletges més ràpidament del previst. Aquests gairebé 6.000 casos més suposen el rècord històric d’aquesta sisena onada. Són, en part, els efectes del pont de la Constitució. I fan témer, encara més, els estralls que causarà Nadal, que comença en tot just nou dies.
Tots els experts consultats per aquest diari donen per fet que el gener, una vegada acabin les festes, hi haurà més restriccions, si bé des del Govern s’insisteix que no són sobre la taula, almenys de moment. Però és molt possible que tornin les limitacions d’aforaments i els tancaments horaris, i això és precisament el que demanen els metges i epidemiòlegs contactats per aquest diari.
El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) preveu que, a finals de mes o principis de gener, hi hagi unes 350 persones amb coronavirus a les ucis (aquest dimecres n’hi ha 264). «És una xifra a partir de la qual els hospitals hauran d’ajustar el seu funcionament. És bastant probable que continuïn creixent els contagis, però no sabem el ritme. Si creixen a un ritme similar al del pont, la situació a principis d’any seria molt preocupant als hospitals», explica l’investigador del Biocomsc Enric Álvarez Lacalle.
L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, per exemple, ja ha començat a suspendre cirurgies no urgents. «Cada dia tenim més malalts. Avui en tenim 21 a planta i nou en ucis. No estem pitjor gràcies a la vacuna; si no, estaria el sistema col·lapsat o mort», assegura l’internista i coordinador de la ‘planta covid’ de l’hospital, Pere Domingo. Demana aprovar mesures «que redueixin al màxim la interacció social».
Incidència com la de l’any passat
Els indicadors epidemiològics són, de fet, molt similars als de l’any passat per aquestes dates. El 2020 va acabar amb 374 pacients en ucis. La mortalitat és menor i els ingressats en planta convencional d’hospital, també. Però si els contagis continuen disparats, pujaran els casos de malaltia greu i les morts. «La vacunació [a Catalunya està immunitzada el 84,8% de la població major de 12 anys] aconsegueix controlar l’epidèmia amb mesures molt més suaus», diu Álvarez. No obstant, assumeix que la vacuna ‘per se’ «no és suficient» per «contenir creixements» quan hi ha «moltíssims casos».
L’epidemiòleg Joan Caylà posa també el focus en una dada preocupant: les 17 morts registrades a Catalunya en les últimes 24 hores. «És una xifra que passa bastant inadvertida i això vol dir que estem normalitzant el nombre de morts. Fa dos o tres anys, si un brot de legionel·la hagués causat 17 morts, hauria sigut un impacte terrible», valora Caylà. El mateix destaca, amb preocupació, que entre la població catalana de 20 a 39 anys hi ha un 20% de no vacunats. «Estem parlant de molts milers de persones. Hi ha una bossa de gent que no està immunitzada i que afavoreix la transmissió. Hauríem de millorar molt la cobertura vacunal».
Aquest epidemiòleg creu que el Govern hauria de prendre més mesures, entre altres coses, «perquè queden 10 dies per al Nadal», que farà augmentar la incidència del virus. «Seria millor tornar a un confinament nocturn i/o perimetral. En països de l’entorn europeu, la incidència està més disparada que aquí. Altres països estan tancant discoteques. Sí que caldria prendre algunes mesures com restringir molt les sortides a la nit», apunta Caylà. Segons ell, sense vacunes, la sisena onada seria «idèntica» a la primera.
«Dos termòmetres»
Notícies relacionadesPer al Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, tot i que la pandèmia ara mateix està «a l’alça», aquesta s’ha d’enfrontar amb dos termòmetres: un, el dels contagis, i un altre, el dels ingressos i morts. «El segon va pujant a poc a poc, tot i que hàgim de desprogramar una mica. Això ho pot anar aguantant el sistema. Països com Dinamarca o Noruega, amb previsions terribles, han implementat mesures no tan diferents de les nostres, com les mascaretes en interiors», assenyala Trilla. Demana augmentar les taxes vacunals i avançar en les terceres dosis. I, també, evitar un Nadal «multitudinari».
Com recorda l’exsecretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, la sisena onada de la covid-19 recorda que la societat «segueix en el túnel» de la pandèmia. Diu que «fan falta més restriccions», però insisteix també en l’«impacte econòmic i social» de les mateixes. «No m’atreveixo a fer moltes profecies. Però això no ho acabem amb facilitat», conclou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.