Una tècnica revolucionària
El Clínic desenvolupa la seva segona immunoteràpia CAR-T contra el càncer
La CAR-T ARI-0002h anirà dirigida als pacients amb mieloma múltiple que no tenen més opcions terapèutiques
El tractament, el primer d’Europa per a aquesta malaltia, demostra una eficàcia d’un 75% després d’un any
Nou avenç en la immunoteràpia contra el càncer. L’Hospital Clínic ha desenvolupat una nova teràpia CAR-T, l’ARI-0002h, contra el mieloma múltiple resistent als tractaments habituals. El mieloma múltiple és un càncer de cèl·lules plasmàtiques, que es troba a la medul·la òssia i és un component important del sistema immunitari. Es tracta del primer CAR-T desenvolupat a Europa per a aquesta malaltia i els seus resultats, segons el Clínic, són esperançadors: tots els pacients milloren amb el tractament i un 75% d’ells mantenen la resposta als 12 mesos.
La immunoteràpia, que actua sobre el sistema immunitari del pacient oncològic, és ara com ara el més revolucionari en el tractament del càncer. Hi ha molts tipus d’immunoteràpia i una és la teràpia cel·lular CAR-T, que consisteix a modificar genèticament els limfòcits T (unes cèl·lules del sistema immunitari), després d’extreure sang al malalt, perquè actuïn contra la leucèmia limfoblàstica aguda, el limfoma de limfòcits B i, ara, contra el mieloma múltiple. El mieloma suposa el 10% dels càncers de la medul·la òssia i és el segon càncer més comú de la sang, darrere del limfoma.
El Clínic ja havia desenvolupat una primera immunoteràpia, la CAR-T ARI-0001. Va ser la primera fabricada íntegrament a Europa i aquesta primera estava indicada per a adults de més de 25 anys amb leucèmia limfoblàstica aguda en estat avançat. També va ser, el febrer passat, la primera d’origen públic aprovada per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps). El Ministeri de Sanitat finançava ja, des del 2019, dos CAR-T comercials de dues farmacèutiques, però aquesta va ser la primera pública del món.
Ara el Clínic ha desenvolupat la seva segona teràpia CAR-T d’origen públic, que ha comptat amb el suport de la Fundació La Caixa, que va invertir cinc milions d’euros per potenciar aquesta investigació «pionera» i «de gran impacte» contra el càncer. L’hospital confia que l’Aemps aprovi aquest nou tractament «poc després de Setmana Santa».
Aquest hospital de Barcelona també ha coordinat un estudi multicèntric en diversos hospitals espanyols, per tractar pacients amb mieloma múltiple resistent als tractaments habituals.
Modificació dels limfòcits
El terme ‘CAR’ respon a les sigles angleses de Receptor d’Antigen Quimèric. Quan aquesta teràpia, com és el cas, es porta a terme als limfòcits T (que són a la sang), llavors passa a denominar-se CAR-T. El CAR-T és un tipus de teràpia cel·lular i gènica en la qual el pacient es converteix en el seu propi donant. Consisteix a modificar els limfòcits T de la sang del pacient perquè tinguin la capacitat d’atacar les cèl·lules tumorals.
«Aquest és el segon CAR-T que desenvolupem a l’hospital. En aquesta ocasió, a diferència de l’ARI-0001, es dirigeix contra una altra diana, el BCMA, l’antigen més estès en immunoteràpia en mieloma», explica el cap del Servei d’Immunologia del Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) del Clínic, Manel Juan. Juan també destaca que, dins del camp de la immunoteràpia, les CAR-T són les que «millors respostes estan tenint».
Mitjançant l’afèresi, una tècnica que permet la separació dels components de la sang, s’obtenen els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs encarregats de la resposta immunitària. Aquests es reprogramen genèticament perquè, quan siguin transfosos de nou al pacient, puguin reconèixer específicament les cèl·lules tumorals i atacar-les.
Assaig «humanitzat»
Aquest CAR-T es dirigeix contra l’antigen BCMA, que es troba a la superfície de les cèl·lules tumorals del mieloma. Els bons resultats de la investigació van portar l’Aemps a aprovar l’assaig clínic de l’ARI-0002h en pacients amb mieloma que no tenien més opcions terapèutiques. «Respecte als CAR-T anteriors que hem desenvolupat, presenta una novetat i és que està humanitzat. Moltes vegades s’utilitzen anticossos de ratolí per al desenvolupament dels CAR-T i en aquest cas l’hem humanitzat perquè tingui una durabilitat més elevada en el pacient i menor probabilitat de rebuig», afegeix Juan.
L’èxit d’aquesta nova CAR-T obre la porta a tractar amb aquesta tècnica altres tipus de càncer. De fet, el Clínic vol obrir l’any vinent un assaig de CAR-T per al càncer de mama. Juan destaca que el que les CAR-T desenvolupades per l’hospital siguin d’origen públic també facilita poder investigar càncers minoritaris.
L’assaig
Notícies relacionades«Els resultats de l’assaig, en el qual han participat 30 pacients resistents als tractaments, demostren que, als 12 mesos, un 75% mantenen la resposta i no tenen progressió de la malaltia, i que un 60% tenen remissió completa», assenyala l’hematòleg Carlos Fernández de Larrea, cap del grup sobre mecanismes de progressió en gammapaties monoclonals de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps). Tampoc s’ha vist toxicitat neurològica i els efectes adversos immunològics van ser lleus.
«Aquests resultats són comparables en eficàcia als CAR-T comercials que existeixen davant mieloma múltiple i amb una toxicitat menor», diu per la seva banda el director de l’Institut Clínic de Malalties Hematooncològiques, Álvaro Urbano-Ispizua. «Ara estem preparant tota la documentació partint dels resultats per sol·licitar a l’Aemps l’ús com a medicament de teràpia avançada de fabricació no industrial», afegeix.