La sisena onada pandèmica
Tot el que s’ha de saber per sobreviure al Nadal d’òmicron
¿Quin és el risc real del sistema sanitari? ¿Són útils els tests d’antígens? ¿Quina estratègia és prioritària seguir ara mateix? Aquestes són algunes de les claus que marcaran aquestes festes
L’estiu passat es van ajuntar dos còctels explosius: la major interacció social a causa de Sant Joan i la variant delta. Això va implicar la cinquena onada del coronavirus i els metges van arribar a afirmar que, si no confinaven la població, era perquè era estiu.
Aquest Nadal no són gaire més prometedores. El pont de la Constitució es va barrejar amb òmicron, variant encara més contagiosa que la delta. Espanya viu ja en la seva sisena onada pandèmica. I si la societat no està ara confinada és perquè gairebé el 90% dels espanyols tenen la vacuna: aquesta barrera ha evitat, de moment, el col·lapse del sistema sanitari. Però els dies i setmanes venidors seran complicats. Més encara: decisius.
¿Quin és el risc del sistema sanitari?
Catalunya té una incidència acumulada en els últims 14 dies de 845,17 casos per 100.000 habitants. I una incidència en els últims set dies de 525,97 casos per 100.000 habitants. Això situa Catalunya en un risc molt alt, segons el ‘semàfor covid’ del Ministeri de Sanitat. Tot i que la variant òmicron, segons els primers estudis, és menys greu que la delta, la seva capacitat de transmissió és molt més gran. I, si els contagis augmenten exponencialment, també creixeran els ingressos i la mortalitat.
En aquests moments les ucis catalanes estan en els nivells d’ocupació de desembre del 2020, però amb una diferència: l’any passat tot just hi havia altres malalties (no circulaven altres virus respiratoris, per exemple, ni hi havia accidents perquè la mobilitat estava restringida). És a dir, fa un any hi havia tot un espai ‘buit’ dins dels hospitals que es podia destinar al coronavirus. Aquest any, no. Els centres estan atenent tota l’activitat normal que es feia abans de la pandèmia i, a més, als malalts de covid-19.
¿Què és prioritari ara mateix?
Els metges insisteixen que, a més de mantenir les mesures de prevenció individual (mascareta, higiene de mans, ventilació i distància social), s’ha d’avançar en les terceres dosis. Aquest setmana Catalunya va obrir la cita per a les dosis de reforç als majors de 50 anys, que han de demanar cita prèvia a la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat. A més, la Conselleria de Salut també ha obert ja les dosis de reforç per a totes les persones vacunades amb AstraZeneca, tinguin l’edat que tinguin, ja que aquesta vacuna és la menys efectiva davant la variant òmicron.
No obstant, amb la tercera dosi els anticossos pugen el 70%. Segons el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ja es comencen a notar fortament els efectes de les terceres dosis i l’entrada d’òmicron segons les franges d’edat. Així, per exemple, atenent les dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), la incidència de la covid-19 és ara mateix tres vegades menor entre les persones de 80 anys que entre els adults joves.
Es comencen a notar fortament efectes de terceres dosis i entrada #Òmicron en perfil d'edats d'incidència. Dades claus @AQuAScat amb incidència setmanal #covid19. En aquests moments 3 vegades menys casos entre persones +80 anys que adults joves 1/ pic.twitter.com/QRTfrZuKy7
— BIOCOM-UPC (@BIOCOMSC1) 22 de diciembre de 2021
¿Puc viatjar a una altra comunitat autònoma aquest Nadal?
Sí. Catalunya va presentar dilluns noves restriccions que en cap cas suposen el tancament perimetral de la comunitat. A més, tampoc altres autonomies s’han tancat, per la qual cosa és possible viatjar. Això sí, segons a quina comunitat es desplaci la persona, aquesta haurà de revisar quines són les restriccions vigents. A Catalunya, per exemple, des d’aquesta nit hi haurà un toc de queda d’una a sis del matí, el tancament de l’oci nocturn, un aforament limitat al 50% a l’interior dels bars i al 70% en la cultura i els gimnasos. A més, Catalunya també ha limitat a 10 el nombre de persones en les reunions tant en exterior com en interior.
¿Quina és la utilitat d’un antígens?
Un test d’antígens serveix per detectar en un determinat moment si una persona té alta càrrega viral. «Si és positiu, ha de confirmar-se amb una PCR a l’hospital. Si dones negatiu, vol dir que, en aquell moment, no tens alta càrrega viral», assenyala la vicepresidenta del Col.legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch, que insisteix que els antígens són «una eina més en la prevenció», al costat de la distància, la higiene i la mascareta. Bosch assenyala que els antígens són efectius si s’utilitzen «periòdicament», per exemple, dos o tres vegades a la setmana durant una temporada.
El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic, Jordi Vila, assenyala que els antígens tenen fins i tot un 30% de falsos negatius, una xifra «considerable». El resultat és fiable, això sí, quan dona positiu. «Cal fer antígens, sí, però seguint les altres mesures. Un no s’ha de fiar del resultat negatiu, perquè pot ser un fals negatiu», diu.
¿Què farà Catalunya per reforçar el sistema sanitari?
Poca cosa perquè no hi ha metges, ja que molts han decidit anar-se’n a altres països i altres comunitats autònomes on les condicions laborals són millors. Amb tot, la Conselleria de Salut ha anunciat aquesta setmana que, per reforçar el sistema davant aquesta sisena onada, contractarà estudiants dels graus d’Infermeria i Medicina dels dos últims anys de formació.
El contracte, segons Salut, ha de preveure de forma expressa que les funcions que desenvoluparan seran d’auxili sanitari, en qualitat de suport i sota la supervisió d’un professional de la salut, és a dir, en les mateixes circumstàncies que realitzen les seves pràctiques clíniques.
Si estic vacunat i soc contacte estret d’un positiu, ¿he d’aïllar-me?
Notícies relacionadesMalgrat el que van dir inicialment, Catalunya va anunciar ahir que seguirà la recomanació del Ministeri de Sanitat i no exigirà quarantenes a les persones vacunades que siguin contacte d’un cas positiu. La Conselleria de Salut va emetre un comunicat en què informava del canvi de protocol amb l’objectiu d’«evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris».
No obstant, metges com el president de Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (Comb), Jaume Padrós, han criticat aquesta decisió. Padrós ha demanat a Twitter als sanitaris que desobeeixin i aconsellin als vacunats que siguin contacte estret que sí que guardin quarantena.
No entenc -de fet, cap expert, ni els seus- la decisió de @desdelamoncloa de no emparar que els contactes estrets vacunats no hagin quarentena. Comprenc la decisió de @salutcat però no la comparteixo. Davant d'això, demano als metges que segueixin el seu criteri, el clínic.
— Jaume Padrós (@jaumepadros) 23 de diciembre de 2021
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.