La sisena onada
Una jove amb covid, des de l’uci i sense vacunar: «Es passa molt, molt malament»
«Aquest any tenim tota l’activitat normal, a més del coronavirus. Serà més difícil adaptar-nos», adverteixen els metges.
Vall d’Hebron practica una cesària d’urgència a una embarassada de 31 anys que no estava immunitzada. L’hospital prepara ja plans de contingència per a aquest Nadal.
La pressió hospitalària a Catalunya és, en aquests moments, similar a la de fa un any per aquestes dates. Però hi ha dues diferències fonamentals respecte al desembre del 2020: en aquell moment, la corba epidemiològica estava de baixada i, a més, fa un any els hospitals eren espais exclusivament dedicats a la covid-19, ja que no hi havia accidents a l’estar restringida la mobilitat. Aquest any, no obstant, Catalunya entra a les festes de Nadal amb tots els indicadors a l’alça i amb les ucis dels hospitals copades per altres malalties, com per exemple accidentats de trànsit. Els centres tenen menys espai per adaptar-se. I a les ucis destinades a la covid continuen arribant, majoritàriament, persones sense vacunar. Els pròxims dies i setmanes suposaran un desafiament, un més, per al sistema sanitari.
La Rachel, de 31 anys, va donar a llum els seus dos bessons aquest dilluns. Els metges li van fer una cesària d’urgència perquè la jove es va contagiar de covid-19. No estava vacunada. Ho explica des de l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron, on va ingressar fa uns dies. «Es passa molt, molt malament. Els símptomes són forts. Cadascú que faci el que vulgui, la meva experiència és que es passa molt malament i que és millor prevenir-ho», opina la jove.
No es va voler vacunar perquè, assegura, li va costar «molt» quedar-se embarassada. «Al principi van dir que les embarassades no ens havíem de vacunar, després que sí... Vaig estar molt dubtosa. No sabia què fer perquè tenia molta por dels efectes secundaris, a l’avortament...», relata la Rachel, que és natural de Castella i Lleó i que resideix a Igualada (Barcelona). Esgrimeix que «ningú» li assegurava «que no passés res», si bé els metges li insistien que la vacuna té «més beneficis que riscos».VÍDEO ID 13009657
El resultat d’aquesta decisió és que aquesta jove ha ingressat per coronavirus a l’uci. Per sort, el part va sortir bé. Ella també es troba en bon estat, dins de la fragilitat. I té clar que es vacunarà quan li donin l’alta. La Rachel, a la qual va contagiar la seva parella, recorda com van ser els primers símptomes. «Al principi només tenia congestió nasal, però després vaig començar a trobar-me pitjor. Una tos molt forta, que em feia tenir dolors a les costelles i a la part alta de la panxa.
Tenia pneumònia al pulmó esquerre. Els metges de l’Hospital d’Igualada van decidir traslladar-la a Vall d’Hebron, que va considerar que calia practicar-li una cesària perquè pogués respirar «millor».
Pacients no vacunats
La Rachel respon al perfil de pacients que ingressen per covid als hospitals. Una volta per l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, el més gran de Catalunya, dona compte d’això. Són, majoritàriament, persones no vacunades. «Són el perfil principal. Continuen entrant a l’uci. No estan protegits per la vacuna i tenen risc. Són persones de 40, 50 o 60 anys que continuen sense vacunar-se, malgrat que poden fer-ho des de fa mesos», assenyala el cap de Medicina Intensiva de Vall d’Hebron, Ricard Ferrer.
A les ucis també entren contagiats de covid-19 malalts que sí que estan vacunats però que tenen «factors de risc» que fan que no generin prou anticossos. Per exemple, persones amb trasplantament renal.
Però, a més, aquesta sisena onada ha implicat una «novetat», segons Ferrer: l’ingrés de malalts «correctament vacunats» que no tenen cap altre factor de risc que l’edat. «Aquests van ser els primers a vacunar-se i necessiten, abans que els altres, reforços de la vacuna. Terceres dosis», insisteix Ferrer. «El missatge és aquest: no és que la vacuna no sigui efectiva, és que la tercera dosi és molt important. Aquestes persones estan desprotegides i són vulnerables, sobretot en aquestes dates en què es barrejaran amb grups d’edat més jove».
Catalunya iniciarà demà les terceres dosis per als més grans de 50 anys. Fa setmanes que es van obrir ja les dosis de reforç per als més grans de 60 i ahir, a més, les va habilitar per a totes les persones, tinguin l’edat que tinguin, que hagin sigut vacunades amb AstraZeneca (treballadors essencials, fonamentalment). Per vacunar-se amb les terceres dosis, els usuaris han de demanar cita prèvia a la web vacunacovid.catsalut.gencat.cat.
Pressió assistencial
El nombre d’ingressos a l’uci de Vall d’Hebron, segons Ferrer, es va incrementant, però també hi està havent bastantes altes. «Fa dies que tenim entre 22 i 26 persones amb coronavirus», diu. Les expectatives, no obstant, «no són bones» perquè l’augment de contagis implicarà més ingressos. Salut calcula que a final d’any hi haurà unes 500 persones amb covid a les ucis de tot Catalunya.
«Ara tenim disponibilitat de llits, podem ingressar pacients en les fases inicials de la malaltia i surten abans», explica l’internista. Però la situació pot revertir-se en qualsevol moment si els contagis continuen disparats. L’any passat, Catalunya entrava a les festes de Nadal amb la corba epidemiològica «de baixada». «Aquest any estem de pujada. L’any passat no van fer falta plans de contingència; aquest, estem preparant ja plans de contingència per als pròxims dies».
Més diferències respecte a la situació de fa un any: al Nadal del 2020, la patologia no covid era «molt menys predominant». «Aquest hivern –diu Ferrer– és com els d’abans de la covid». ¿Què vol dir? Que l’any passat les ucis pediàtriques, de traumatologia i de cremats eren buides perquè els nens no s’infectaven de coronavirus i perquè les restriccions de mobilitat van fer disminuir molt els accidents. Això és, hi havia tot un espai ‘buit’ dins de l’hospital per destinar els pacients amb coronavirus.
«Però ara no és així. Tenim tota l’activitat normal més la covid-19. Les ucis de pediatria, traumatologia i cremats estan plenes. Això fa més difícil adaptar-nos», apunta l’internista.
Sanitaris «tensats»
Notícies relacionadesLa infermera supervisora de l’uci de Vall d’Hebron, Pilar Girón, lamenta que hi hagi una «distància» entre el que es viu al carrer i el que hi ha dins de l’hospital. «Sembla que la gent no és prou conscient del que passa aquí dins», valora. «Pensen que sempre serà l’última onada i no és així».
Per això insisteix que la vacuna per si sola no és suficient i crida a la ciutadania a mantenir les mesures de seguretat, com la mascareta. També remarca que els sanitaris estan «tensats» perquè senten que «no hi ha final».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Restriccions per coronavirus Hospital Vall d'Hebron Vacuna del covid-19 Coronavirus a Catalunya Coronavirus