Incidència disparada

La sisena onada bat el rècord d’ingressos hospitalaris de nens amb covid

  • A tot Catalunya estan ingressats 17 nens d’entre 0 i 9 anys, segons xifres de la Conselleria de Salut, la xifra més elevada de totes les onades

  • Els metges temen que alguns dels ingressats puguin desenvolupar una síndrome inflamatòria multisistèmica en les pròximes setmanes

La sisena onada bat el rècord d’ingressos hospitalaris de nens amb covid

Robert Ramos

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La sisena onada de la covid-19, que està batent els rècords de contagis de tota la pandèmia, està també arribant a les ràtios d’ingressos pediàtrics més grans. Són casos majoritàriament lleus i relacionats amb el fet que la incidència del virus està més disparada que mai, ja que la variant òmicron no afecta més els menors que els adults. En països com el Regne Unit o els EUA els ingressos hospitalaris de nens amb covid-19 estan pujant com mai abans al llarg d’aquests dos anys de pandèmia. I passa també en alguns hospitals catalans com Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat). A tot Catalunya hi havia, a 11 de gener i segons xifres de la Conselleria de Salut, 17 nens d’entre 0 i 9 anys ingressats per covid, la xifra més elevada de totes les onades.

«Tenim més nens ingressats per coronavirus, el doble o el triple que en altres onades. Però no tenen una patologia greu, sinó lleu», assenyala el cap de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, Juanjo García. Si habitualment en aquest centre rebia entre 5 o 10 nens amb covid al dia, ara n’arriben 40 o 50. La majoria no ingressen. De fet, en aquesta onada, Sant Joan de Déu té, de mitjana, uns 12 o 15 menors ingressats, «cap a l’uci», matisa García. Són xifres baixes, però més grans, no obstant, que les d’onades anteriors.

Es tracta de petits amb «malalties de base» que, al contagiar-se de covid-19, es «descompensen» i per això els metges decideixen ingressar-los. «Per exemple, alguns són nens amb problemes oncològics que fan quadros febrils i que prefereixes tenir controlats perquè no saps si [la febre] és pel càncer o per la covid», afegeix aquest pediatre. Aquest tipus de pacient representa la meitat del bloc dels nens ingressats per coronavirus a Sant Joan de Déu.

L’altra meitat, prossegueix García, la formen els menors que tenen qualsevol altra malaltia (per exemple, apendicitis) i se’ls detecta la covid una vegada són a l’hospital al realitzar-se’ls una PCR rutinària. També els nadons nounats contagiats pel pare o la mare («a causa de la seva curta edat, preferim tenir-los ingressats», precisa García) i els nens amb una patologia respiratòria (com pneumònia o bronquitis) derivada de la covid-19, però que «habitualment és lleu».

Síndrome inflamatòria multisistèmica

Els metges els preocupa sobretot que alguns d’aquests nens acabin desenvolupant, en les pròximes setmanes, la síndrome inflamatòria multisistèmica, una afecció en la qual diferents parts del cos poden inflamar-se (entre les quals el cor, els pulmons, els ronyons, el cervell, la pell, els ulls o els òrgans gastrointestinals) i que van patir altres menors en onades anteriors.

«Sí que n’estem veient un increment de casos [hospitalitzacions pediàtriques per covid], però a molts se’ls detecta la covid al fer-los una PCR rutinària perquè ingressen, per exemple, per una apendicitis. És a dir, moltes vegades la causa de l’ingrés no és el coronavirus», explica per la seva banda Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria del Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona). Soriano precisa que «s’està contagiant més tothom» i, tot i que els ingressos de nens han pujat (han passat de zero a dos o tres), continuen sent «molt pocs».

Aquest metge sí que reconeix estar «expectant» per veure si aquesta incidència «tan elevada» acabarà impactant «les pròximes setmanes». «Ens preocupen no els ingressos per pulmonies, sinó les síndromes inflamatòries multisistèmiques. Afecta més els nens que els adults, però es produeix entre quatre i sis setmanes després d’una infecció per SARS-CoV-2», diu Soriano. La incidència d’aquest quadro inflamatori en la població general és de 50 casos per 100.000 habitants.

La positivitat entre els menors de 18 anys ha anat ‘in crescendo’ des de l’octubre. Aquell mes, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), per exemple, va registrar una positivitat d’un 13% entre els menors d’edat. La positivitat és l’indicador que marca el percentatge de proves diagnòstiques que donen positiu (l’OMS considera que una pandèmia està controlada quan aquest no supera el 5% entre la població general). A mitjans de desembre, la positivitat entre els nens atesos a Sant Pau era ja del 40%.

Els últims a vacunar-se

«Si augmenta la incidència, augmenta l’hospitalització, però continua sent bastant infreqüent que els nens ingressin per covid», diu Gemma García del Cerro, pediatra de Sant Pau. Els nens es contagien també perquè, al ser els últims a vacunar-se, no tenen una taxa de pauta completa tan elevada com altres grups poblacionals. A més, la vacuna només està indicada en els més grans de 5 anys. García del Cerro insisteix, com els seus col·legues, que la majoria dels casos de coronavirus en nens són «lleus o asimptomàtics».

Notícies relacionades

L’internista i coordinador de la ‘planta covid’ de Sant Pau, Pere Domingo, demana mirar cap al Regne Unit i els EUA, on hi està havent «una gran pujada de casos» i «molta afectació» en menors de 5 anys. De fet, el Govern dels Estats Units va demanar diumenge vacunar contra la covid-19 els nens més grans de cinc anys davant l’alça d’hospitalitzacions de menors d’edat per l’avanç de la variant òmicron. Entorn de 1.000 menors van ser hospitalitzats el 5 de gener a tot el país a conseqüència de la pandèmia, una xifra rècord, segons va alertar Rochelle Walensky, directora dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC, en anglès). Al Regne Unit, per la seva banda, els nens ingressats per covid són el doble que en altres onades, com alerten els epidemiòlegs.

A Sant Pau hi havia aquest dimecres tres nens ingressats: dos a planta i un a l’uci. «És una xifra petita en comparació amb els adults. Però planteja dos problemes. Un, que hi ha tot un reservori de virus que s’està multiplicant i que té capacitat de produir noves mutacions. Dos, si el nen és immunodeprimit, tot es complica», conclou Domingo.