Un problema de salut pública global

L’amenaça de la tuberculosi creix a causa de la covid

Amb més de 70.000 anys d’història, és la pandèmia més antiga de la humanitat. Costa de pensar que sigui present en una ciutat com Barcelona, però així és. Serveis Clínics, a Sarrià-Sant Gervasi, és l’únic centre de tuberculosos d’Espanya. El coronavirus està augmentant les morts per aquesta malaltia, que s’ha deixat de seguir i detectar.

L’amenaça de la tuberculosi creix a causa de la covid

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

És la malaltia infecciosa i, alhora, la pandèmia més antiga de la humanitat: l’ésser humà conviu amb ella des del Paleolític. Actualment, una quarta part de la població està infectada sense saber-ho i cada any hi ha a tot el món uns 10 milions de casos. La tuberculosi era, abans de la covid-19, la primera causa de mort d’origen infecciós al món. Molta gent la considera erradicada i no és així. A Catalunya es donen al voltant de mil casos cada any. Qualsevol pot infectar-se i patir-la.

«En aquests dos anys, el coronavirus s’ha menjat gran part dels recursos sanitaris i això ha impactat també en la tuberculosi. L’OMS calcula que s’han detectat un 18% menys de casos durant el 2020. I si no la detectes, la malaltia evoluciona i continua contagiant», alerta l’epidemiòleg de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb) Joan Pau Millet, al seu torn codirector mèdic de Serveis Clínics. Serveis Clínics és un centre sociosanitari de Barcelona, ubicat a Sarrià-Sant Gervasi, especialitzat en el tractament integral de la tuberculosi. És l’únic centre d’internament de tuberculosi d’Espanya i el de referència de tot Catalunya. El coronavirus augmentarà la mortalitat per tuberculosi en uns 400.000 casos més per la covid-19, segons s’estima. El 2020 hi va haver un 7% més de morts en comparació amb el 2019. «Ja és un problema de salut pública global i serà un problema de primer ordre els pròxims anys», adverteix aquest epidemiòleg.

Serveis Clínics es va crear el 1993, el mateix any en què l’OMS va decretar la tuberculosi com una emergència de salut pública global, «igual que es va fer amb la covid-19 el 2020», precisa Millet. L’objectiu del centre era i és tractar les persones més vulnerables des d’un punt de vista mèdic però també des d’un punt de vista social, ja que solen ser persones amb problemes per portar a terme l’aïllament mínim de dues setmanes (com el de covid-19, mentre els malalts són contagiosos) i seguir amb el tractament els sis mesos que aquest dura. Actualment, a Serveis Clínics conviuen nit i dia uns 47 pacients de totes les edats, dels quals el 80% són estrangers. A més de l’internament, aquest centre de tuberculosi disposa d’equips de suport (els anomenats ‘Etoda’) que administren el tractament de manera ambulatòria. Serveis Clínics, que treballa de manera multidisciplinària i en coordinació amb altres actors del programa de tuberculosi, ha aconseguit disminuir molt el nombre de casos de tuberculosi a Catalunya, a l’afavorir la curació i evitant el contagi.

70.000 anys d’història

La tuberculosi és una malaltia contagiosa, sí, tot i que menys que la covid-19. Això és a causa que els bacteris (la tuberculosi està causada per un tipus d’aquests: el Bacil de Koch) es repliquen a menys velocitat que els virus. Pot semblar per això menys greu, però els metges avisen que la tuberculosi conviu amb l’ésser humà des de fa aproximadament 70.000 anys. «I no l’hem pogut erradicar. A partir dels anys 50, amb els antibiòtics, vam començar a curar-la», remarca el pneumòleg Xavier Casas, també codirector mèdic de Serveis Clínics.

Aquesta malaltia es contagia per via aèria i, tot i que pot afectar tots els òrgans del cos, fa malbé sobretot el pulmó. «Quan afecta el pulmó, els símptomes són semblants als de la covid-19: febre, tos... I també hemoptisi, que és l’emissió de sang per la boca procedent del tracte respiratori. La tuberculosi provoca unes cavitats al pulmó i fa que sagni», prossegueix Casas. Aquesta quarta part de la població mundial (prop de 2 mil milions de persones) que té la infecció de tuberculosi latent (és a dir, en estat de repòs, sense manifestacions clíniques) podria desenvolupar la malaltia si li baixessin les defenses.

Com explica la cap del Servei d’Epidemiologia de l’Aspb, Cristina Rius, de vegades és difícil detectar la tuberculosi perquè té una «simptomatologia molt inespecífica». «En una ciutat com Barcelona costa pensar-hi davant una tos, per exemple. Que tot el sistema sanitari s’hagi centrat en la covid ha fet que aquesta malaltia més inespecífica quedi desatesa», explica. Igual com el coronavirus, la tuberculosi requereix un bon estudi de contactes, una cosa que a Barcelona s’ha deixat de fer per la pandèmia, ja que els recursos disponibles només han permès prioritzar els casos «més greus i contagiosos».

Llargs tractaments

Quan, a principis dels 90, va obrir Serveis Clínics, la incidència de la tuberculosi a Barcelona era «altíssima»: d’uns 70 casos per 100.000 habitants. Ara, amb els indicadors de la covid-19 disparats, potser no sembla tan elevada. «No obstant, la covid-19 es cura en una setmana. Per a la tuberculosi necessites diversos mesos de tractament», adverteix Millet. «El perfil del pacient va canviar molt amb els anys. En els 90, la tuberculosi estava molt unida al VIH», afegeix.

Ara el perfil del pacient de Serveis Clínics és, majoritàriament, el d’una persona vulnerable. Molts són estrangers. Alguns consumeixen drogues i, en el moment en què van ser diagnosticats, dormien al carrer. «A aquestes persones els costa encara més seguir el tractament perquè és llarg. Durant el temps que són aquí, intentem que desenvolupin eines per poder reinserir-se millor en la societat una vegada surtin», explica Casas. Així, a Serveis Clínics treballen no només metges, sinó també psicòlegs, fisioterapeutes, treballadors socials i terapeutes ocupacionals. Els pacients arriben derivats a través dels cribratges als menjadors socials o de la recerca activa de casos al carrer, però sobretot a partir dels informes mèdics que arriben des dels hospitals de Catalunya.

No només ‘de pobres’

Notícies relacionades

Malgrat que Serveis Clínics està destinat a pacients vulnerables i la tuberculosi tradicionalment ha estat associada a la pobresa, aquesta malaltia pot afectar persones de qualsevol sector social. «No és una malaltia només de pobres. També hi ha malalts als barris més acomodats. Et pots contagiar a l’avió o al metro. Hi ha estudis sobre el tema. Això sí, la incidència sol ser més gran en districtes més desfavorits com Ciutat Vella», assenyala Millet. Les persones amb el sistema immunològic més feble (com els trasplantats, immunodeprimits o pacients amb tractaments contra el càncer) solen ser més proclius a contagiar-se de tuberculosi.

Tot i que des de mitjans del segle passat es va avançar en la cura de la tuberculosi, a partir de l’any 2000 hi va començar a haver problemes per l’aparició de resistències als antibiòtics. De fet, Serveis Clínics també és centre de referència per atendre malalts que presenten aquest tipus de problemes. «Per això, a més de tractar les malalties associades a la tuberculosi, als pacients els donem sovint 3 o 4 tipus d’antibiòtics, perquè no hi hagi resistències», recalca el pneumòleg Xavier Casas. La tuberculosi, adverteix, continua sent una «emergència de salut pública global». I ho serà més els pròxims anys. Cada any moren 1,5 milions de persones al món, de les quals 250.000 són infants.