L’evolució de la pandèmia
Catalunya eliminarà les quarantenes als centres d’educació especial la setmana vinent
Argimon adverteix que la baixada del virus s’ha estancat: «N’esperàvem només un alentiment»
Catalunya eliminarà les quarantenes de les escoles d’educació especial la setmana vinent, equiparant-les així a la resta d’escoles. Així ho ha anunciat aquest dimecres el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que ha participat en la roda de premsa de balanç de les accions de l’empresa Seat en la lluita contra la covid-19.
No obstant, Argimon ha advertit que els indicadors epidemiològics, que feia setmanes que estaven baixant, s’han «estancat». «Ahir teníem les mateixes xifres que dilluns. N’esperàvem un alentiment, però no un estancament», ha dit el conseller, que, no obstant, ha precisat que, excepte que hi hagi un creixement considerable del virus, la societat «ha de continuar convivint amb el virus».
Argimon ha tornat a dir que coincideix amb l’Associació Espanyola de Peditatría al defensar la retirada gradual (començant pels més petits) de les mascaretes a les escoles. Una vegada s’hagin tret de batxillerat (al maig, segons el calendari proposat pels pediatres) es podrien retirar de la resta d’espais interiors, segons opina el conseller. En tot cas, la retirada dels tapaboques és una decisió del Ministeri de Sanitat, a diferència de les quarantenes escolars. Sobre aquestes últimes tenen competència les autonomies.
Reinfecció d’òmicron
Les persones poden contagiar-se dels dos serotips d’òmicron, el BA1 i el BA2. «[Les vacunes] no impedeixen la reinfecció [dels dos serotips], perquè tenen una via d’escapament als anticossos neutralitzants respecte a les variants anteriors», ha dit el doctor Bonaventura Clotet, president de la Fundació Lluita contra la Sida, que també ha estat a la roda de premsa. El metge ha advertit que el fet que la reinfecció dels dos serotips d’òmicron sigui possible pot comportar un «risc» per a les persones més vulnerables.
«Tot i que la protecció de la vacuna contra òmicron no és tan alta com amb altres variants –tot i que sí que és molt elevada–, cal centrar-se també en la immunitat cel·lular, no només en els anticossos neutralitzantes. La cel·lular té també un paper important i pot estar ajudant a controlar pneumònies inflamatòries», ha assenyalat Clotet.
El treball de Seat
Des de l’inici de la pandèmia, Seat ha posat més de 113.000 vacunes i ha fet més de 685.000 tests diagnòstics entre els seus treballadors i la població general. De fet, Casa Seat, al passeig de Gràcia, serà un dels punts de vacunació que Salut mantindrà.
Notícies relacionadesSegons ha assenyalat l’economista de la salut Francesc López en al·lusió a un estudi del Biocomsc, cada 10.000 dosis de la vacuna eviten 123 infeccions, 45 hospitalitzacions, set ingressos en ucis, un cas amb seqüeles i fins a 12 morts. Cada vacuna, a més, malgrat que té un cost, suposa 70 euros menys de despesa en el futur.
Així, segons els càlculs de López, Seat ha aportat amb el seu treball durant la covid-19 uns 20 milions d’euros al sistema català de salut.
Test d'antígens Seat Vacuna del covid-19 Josep Maria Argimon Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia