L’evolució de la pandèmia

La baixada de la covid-19 frena mentre avança l’òmicron sigil·losa

La subvariant, més transmissible que l’original, és present en més del 30% dels contagis a Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La baixada del coronavirus a Catalunya s’ha frenat. El risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, ha pujat aquest dilluns per primera vegada en 40 dies i s’ha situat en els 602 punts (sis més que diumenge). El «llindar de risc alt» és a partir de 100 punts. La novetat de l’actual situació és la subvariant BA.2 d’òmicron (l’òmicron sigilosa),està present en el 30% dels contagis. És més transmissible que l’òmicron original (BA.1), tot i que no més greu ni amb més capacitat d'escapament de vacunes.

La pandèmia no ha deixat d’existir, malgrat que ja no copi les portades dels mitjans de comunicació. Els indicadors continuen molt elevats: la positivitat (que mesura el percentatge de positius resultants de PCR i antígens) està en el 10,92%. L’OMS considera que la pandèmia està controlada si la positivitat no puja del 5%. La velocitat de transmissió del virus (Rt) es manté per sota d’1 (fet que indica que la pandèmia està en regressió), però ha tornat a créixer i s’ha situat avui en 0,91.

Si en aquests moments les autoritats opten per aixecar restriccions no és perquè els indicadors siguin encoratjadors, sinó perquè la covid-19 ha deixat de ser una malaltia greu. La variant òmicron i la seva subvariant, altament contagioses, no són un motiu de preocupació mèdica perquè la major part dels infectats emmalalteixen lleument.

La pressió hospitalària, en aquests moments, no té res a veure amb la d’onades passades que tenien indicadors similars als d’ara: aquest dilluns hi ha 1.152 persones ingressades per coronavirus als hospitals (22 més que ahir), de les quals 161, dues menys que la vigília, estan greus a les ucis. Són xifres que permeten el correcte funcionament dels centres hospitalaris. L’augment de pacients ingressats per covid-19 té a veure, segons la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, amb l’efecte de cap de setmana, ja que es donen poques altes.

La subvariant

Cabezas ha dit que la subvariant BA.2 d’òmicron ja està per sobre del 30% i, previsiblement, superarà el 50% la setmana vinent. En declaracions a la premsa al centre d’atenció primària (CAP) El Clot de Barcelona, Cabezas ha indicat que «continua la baixada, però ja no a la velocitat d’abans, i cal estar-ne molt pendents».

La secretària de Salut Pública l’ha atribuït més a l’increment de proves diagnòstiques que a l’eliminació de les restriccions, però no ha descartat que pugui influir la subvariant BA.2 d’òmicron.

Cabezas ha destacat que aquest llinatge ha anat augmentat «a ritme lent» a Catalunya i que la setmana passada representava el 30% de tots els contagis, per la qual cosa ha estimat que la setmana vinent ja podria arribar al 50%.

Notícies relacionades

A més, ha recordat que és més transmissible, però no més greu ni amb més capacitat d’escapament de vacunes que l’òmicron original (BA.1).

Quant a l’eliminació de mascaretes als interiors, Cabezas ha reiterat que la proposta de Catalunya, que traslladarà al Consell Interterritorial de Salut d’aquest dijous a Saragossa, és que es comenci a retirar a les escoles progressivament, per després estendre-ho al conjunt de la població.