Pandèmia
La covid torna a pujar, però els experts demanen continuar aixecant mesures
Els municipis catalans que van celebrar Carnestoltes són els que més veuen créixer el virus, que no està afectant els hospitals
La velocitat de transmissió del coronavirus (l’Rt) ha pujat aquest dimecres a 1 a Catalunya. L’Rt, que mesura el creixement potencial de la pandèmia, oblidada últimament a causa de la millora epidemiològica, va ser durant el gruix de la pandèmia l’indicador en què més es fixaven les autoritats sanitàries. Segons les seves pujades i baixades, al costat de les de la pressió hospitalària, s’endurien o flexibilitzaven restriccions. Si l’Rt està per sota d’1, el virus estava en regressió. Al superar l’1, el virus entra en expansió.
Aquest dimecres aquest indicador s’ha col·locat en aquest punt exacte en què la pandèmia ni puja ni baixa. Però és previsible que mantingui el seu ritme a l’alça i demà superi l’1. Els municipis catalans que tenen una Rt més alta són aquells que van celebrar Carnestoltes: Sitges (amb una Rt de 2,57), Solsona (3,23), Vilanova i la Geltrú (2,6), Mataró (1,24) o Tarragona (1,12), segons les xifres de la Conselleria de Salut. També Barcelona manté la seva Rt a l’alça, però encara per sota del punt (0,96).
Els experts atribueixen aquesta pujada precisament als efectes del Carnaval, tot i que confien, més ara que arriba el bon temps, que la situació torni al camí de la millora durant la setmana vinent. En tot cas, aquest empitjorament epidemiològic no posa en perill la «llibertat social» aconseguida progressivament en els últims mesos gràcies a la vacuna. I tampoc fa trontollar la pròxima i tan anhelada mesura: l’eliminació de les mascaretes en interiors, una cosa anunciada per Pedro Sánchez, però a què encara no ha posat data.
Són «mocs»
«Hi continua havent contagis, sí. Però cal tractar la malaltia com el que és: mocs [la majoria dels malalts amb covid-19 són lleus]. No té sentit aplicar als mocs d’ara les mesures d’abans. No tenen sentit les quarantenes, que generen absències laborals i problemes psicològics», opina José Miguel Cisneros, president de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (Seimc).
Per a Cisneros, els indicadors epidemiològics (l’Rt, la incidència, la positivitat, el risc de rebrot i tants) ja no han d’estar «a la capçalera de comandaments de la infecció». Sobretot quan la pressió hospitalària (Catalunya té, el 9 de març, 1.077 pacients ingressats per covid-19, dels quals 163 estan a l’uci) és manejable. «Els hospitals estem bé, no veiem cap repercussió en el creixement. És la particularitat d’aquesta sisena onada: el desacoblament entre els moltíssims contagis produïts i el reduït nombre de casos greus», assegura des de l’Hospital Clínic de Barcelona l’epidemiòleg Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva d’aquest centre.
«Una altra malaltia»
Per això molts metges demanen deixar de tractar la covid-19 com es va fer fins ara. «La vacuna i la variant òmicron [més contagiosa, però menys agressiva] han fet que la malaltia ja no sigui greu. No importa que pugin els indicadors, això causa més immunitat natural», defensa Cisneros, que matisa que és molt important, amb tot, «protegir les persones més vulnerables». Per això les mascaretes en cap cas s’haurien de retirar d’hospitals, centres sociosanitaris o residències d’avis. I els qui tenen més risc d’emmalaltir greument hauran de mantenir-la.
Notícies relacionadesTambé Trilla precisa que la covid-19 és ja «una malaltia diferent» perquè la major part dels infectats són «lleus». Segons ell, cal continuar vigilant aquesta malaltia com es fa amb la grip. «A Catalunya l’epidèmia està creixent, però no té gaire repercussió perquè gran part dels casos es donen en gent jove», assenyala per la seva part el cap de Malalties Infeccioses de la Vall d’Hebron, Benito Almirante. Almirante insisteix que els hospitals ja estan funcionant «al 100%» i que «no hi ha tensió hospitalària».
El cap de Malalties Infeccioses de la Vall d’Hebron creu que, tot i que la societat no està davant de la fi de la pandèmia, sí que està «davant la fi del que es coneixia fins ara». No descarta que hi hagi nous pics o onades, però el fet que el 90% dels espanyols estigui vacunat ho canvia tot. Insisteix que els casos són cada vegada menys greus i la gravetat és, precisament, «el que marca el futur de la pandèmia».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.