Malaltia de Chagas: símptomes i en què consisteix

Malaltia de Chagas: símptomes i en què consisteix

Efe / David de la Paz

2
Es llegeix en minuts

La malaltia de Chagas és una infecció parasitària directament relacionada amb les condicions de vida precàries en alguns punts d’Amèrica Llatina, tot i que per la immigració la malaltia també afecta persones dels Estats Units i Europa.

La malaltia de Chagas, o Tripanosomiasis Americana, està causada per la infecció amb el paràsit ‘Trypanosoma cruzi’ i està classificada per l’OMS com una de les malalties tropicals desateses o «oblidades». Gairebé el 80% de les infeccions es produeixen a través de la picada d’aquests insectes redúvids o triatomins (vinchucas o xinxes).

Per sang o aliments contaminats

També es transmet de mare a fill durant l’embaràs, per transfusió sanguínia, trasplantament d’òrgans o per la ingestió d’aliments contaminats.

La causa d’aquest «oblit» ve donada perquè els insectes que la transmeten generalment es troben a les cases de tova d’Amèrica del Sud –per això la malaltia es coneix també com a el ‘mal dels pobres’– és a dir, coexisteixen als sostres de palla i a les esquerdes de les parets de les vivendes precàries.

Com erradicar la malaltia

La manera d’erradicar-la podria ser, doncs, a través de la destrucció del seu hàbitat, cremant aquestes construccions i reemplaçant-les per vivendes dignes i habitables.

La malaltia de Chagas té dues fases. La fase aguda –la primera– dura uns dos mesos després de contraure la infecció. Durant aquesta fase aguda, malgrat que hi ha una gran quantitat de paràsits pel sistema circulatori sanguini, en la majoria dels casos no hi ha símptomes o són lleus i no específics.

La lesió cutània o inflamació amb blau d’una parpella apareix en menys de la meitat de les persones que han estat picades. A més, pot aparèixer febre, mal de cap, engrandiment de ganglis limfàtics, pal·lidesa, dolors musculars, dificultat per respirar, inflor i dolor abdominal o toràcic.

Trastorns cardíacs

La fase crònica de la malaltia de Chagas pot presentar-se de 10 a 20 anys després de la infecció inicial, o mai. En aquesta fase crònica, els paràsits es mantenen ocults principalment al múscul cardíac i digestiu. Fins a un 30% dels pacients pateixen trastorns cardíacs i fins i tot un 10% presenten alteracions digestives (típicament, engrandiment de l’esòfag o del còlon), neurològiques o mixtes.

Amb el pas dels anys, la infecció pot causar mort sobtada per arrítmies cardíaques o insuficiència cardíaca progressiva com a conseqüència de la destrucció del múscul cardíac i les innervacions.

Problemes al contraure covid

Els pacients que tinguin Chagas poden tenir símptomes greus en cas de contraure covid-19. Aquesta coronavirosis pot causar miocarditis, i la malaltia crònica de Chagas sol produir estats protrombòtics, alteracions cardíaques i accidents cerebrovasculars trombòtics secundaris.

La malaltia de Chagas pot tractar-se amb benznidazole, i també amb nifurtimox, medicaments gairebé cent per cent eficaços per matar el paràsit si s’administren al començament de la infecció en l’etapa aguda, fins i tot en els casos de transmissió congènita.

Menor eficàcia

No obstant, la seva eficàcia disminueix de manera proporcional a mesura que passa el temps de la infecció, i les reaccions adverses són més freqüents en edats avançades.

Notícies relacionades

El tractament amb aquests medicaments també està indicat en cas de reactivació de la infecció (per exemple, per immunodepressió) i en els pacients al principi de la fase crònica, incloses nenes i dones en edat fèrtil (abans o després de l’embaràs) per evitar la transmissió congènita.

S’ha d’oferir tractament als adults infectats, especialment a aquells que no presenten símptomes, ja que el tractament antiparasitari pot evitar o frenar la progressió de la malaltia.