Procedents d’Ucraïna

Catalunya descarta els cribratges covid en els refugiats malgrat la recomanació de l’OMS

Els organismes sanitaris, que adverteixen que la guerra empitjorarà la pandèmia per les aglomeracions, demanen realitzar tests a desplaçats simptomàtics i asimptomàtics

Catalunya descarta els cribratges covid en els refugiats malgrat la recomanació de l’OMS

EFE/ Bartlomiej Wojtowicz

  • Segueix aquí les notícies en directe de la guerra Ucraïna-Rússia

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut no farà cribratges de covid-19 ni reconeixements mèdics rutinaris als refugiatsque arribin a Catalunya procedents d’Ucraïna,según fonts del departament. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) adverteixen que la guerra, en la qual s’estan produint aglomeracions, empitjorarà la pandèmia i per això demanen fer tests tant a simptomàtics com a asimptomàtics. Salut només farà tests a persones simptomàtiques, igual que a la resta de la població.

Les persones refugiades procedents d’Ucraïna, una vegada arriben a Catalunya, tenen directament accés al sistema sanitari, sense necessitat d’empadronar-se com passava fins ara. Però «tret que ho necessitin», no se’ls farà cap «reconeixement rutinari» i, per tant, «no està indicat fer-los cap tipus de prova en concret», precisen aquestes fonts de la conselleria. Se les tractarà, insisteixen, «com a qualsevol altre ciutadà català».

Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat sí que està realitzant test d’antígens als refugiats que arriben a través de ports i aeroports, en els anomenats punts de Sanitat Exterior. Espanya exigeix el passaport covid, proves vacunals o PCR negatives a qualsevol turista que posa peu en territori espanyol. Atès que la ucraïnesa és «una situació excepcional», matisen fonts de Sanitat, a les persones desplaçades no se’ls està demanant aquestes proves, però sí que se’ls fa un test d’antígens a l’arribar al país.

Epidemiòlegs com Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), demanen fer cribratges d’antígens entre els refugiats ucraïnesos, oferir-los «revisions mèdiques» i també la vacuna contra la covid-19. Ucraïna té una taxa vacunal contra el coronavirus d’un 35,5% de la primera dosi, un 34,3% de les dues dosis i només un 1,6% de la dosi de reforç. «El problema és que a les fronteres o duanes moltes persones estan amuntegades. Alguns estan dos dies o més ficats en autobusos. Com més aglomeració, més risc de transmissió», assenyala Caylà, que insisteix que el control de la pandèmia continua sent «una prioritat».

Aquest epidemiòleg demana als organismes que es posin «en marxa» per oferir-los un control mèdic de la covid-19 als refugiats ucraïnesos. «És una qüestió urgent. A més, Ucraïna també té molta tuberculosis, caldria fer proves per descartar si aquestes persones tenen la infecció activa o latent», afegeix.

L’OMS ha expressat ja la seva preocupació perquè la guerra a Ucraïna empitjori la pandèmia. Ucraïna, des que va començar la invasió per part de Rússia, va deixar de comptabilitzar casos. Segons l’OMS, hi ha el risc que hi hagi contagis més greus i més morts a causa de les baixes taxes de vacunació del país. El mateix organisme ha demanat no caure en els estereotips sobre refugiats i malalties.

«Si bé no hi ha evidència que suggereixi que la transmissió del SARS-CoV-2 sigui més elevada entre els migrants i refugiats, els factors ambientals, com l’aglomeració als centres de recepció i detenció, poden augmentar la seva exposició a la malaltia. Els brots als centres de recepció i detenció també poden propagar-se ràpidament en absència de mesures de prevenció adequades», recull una recent guia publicada per l’ECDC.

L’ECDC defensa que els centres de recepció i detenció de migrants i refugiats han de tenir «prioritat per a les proves», a causa del risc d’una «ràpida propagació del SARS-CoV-2 en aquests entorns». Segons l’ECDC, totes les persones amb símptomes compatibles amb covid-19 han de fer-se la prova a la seva arribada i els nouvinguts asimptomàtics també poden ser considerats per a proves per reduir el «risc d’introducció» de casos als centres de recepció i detenció.

Recomanacions als metges

Notícies relacionades

Salut ha desenvolupat un document per a professionals d’atenció primària amb recomanacions per a la població ucraïnesa, ja que el calendari vacunal és diferent de l’espanyol. El document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO i que es titula ‘Recomanacions de vacunació per a persones desplaçades des d’Ucraïna’, defensa oferir a aquestes persones l’administració de les vacunes necessàries segons les recomanacions vigents a Catalunya.

També assenyala, citant l’OMS, que les malalties transmissibles amb un «possible risc de propagació» entre la població ucraïnesa són el xarampió, la pòlio, la tuberculosi, el VIH, les malalties diarreiques i la covid-19.