La ‘gripalització’ de la pandèmia
¿Què he de fer si dono positiu en covid-19? ¿Quan he de fer quarantena?
Aquestes són les mesures que hauràs de prendre a partir d’ara si et contagies del SARS-CoV-2
Catalunya ha presentat aquest divendres el nou protocol de les mesures anticovid, que suposa una adaptació de l’anunciat dimarts pel Ministeri de Sanitat que prèviament va ser acordat entre totes les comunitats autònomes.
Aquesta nova estratègia tracta el SARS-CoV-2 com «un virus respiratori més», segons paraules de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Com una grip o un refredat, per exemple. Suposa, precisament, ‘gripalitzar’ la pandèmia de covid-19. Les autoritats sanitàries continuaran fent seguiment del virus, però a menor escala, i se centraran principalment a protegir les persones vulnerables.
Així, les mesures que cada ciutadà haurà de prendre dependran de la seva edat i, sobretot, de si té o no altres factors de risc. Moltes mesures deixaran de ser obligatòries i passaran a ser recomanacions, i les autoritats fiaran la protecció a la responsabilitat de cada persona. Aquestes són les mesures que hauràs de prendre si dones positiu de coronavirus.
Si ets menor de 60 anys...
Si ets menor de 60 anys i no tens factors de risc o malalties de base, no t’has d’aïllar. Tampoc has de fer-te un test per saber si és covid o no. Això sí, hauràs de disminuir la interacció social, quedar-te a casa el màxim temps possible, no veure persones de risc i utilitzar la mascareta. Tret d’això últim, novetat de la pandèmia, les altres mesures eren les mateixes que prenies quan et contagiaves de grip o d’un altre virus.
Si ets més gran de 60 anys...
Si ets més gran de 60 anys i tens sospita de tenir covid-19, ves al metge de capçalera. No és necessari que et facin una prova per saber si és covid (tampoc te la fan quan tens la grip), però és bo que el metge et visiti i vegi si et trobes bé o no.
Si ets contacte d’un positiu...
No hauràs de fer-te cap test ni tampoc guardar quarantena. Si et comences a trobar malament, has de fer el que s’explica en els dos punts anteriors, depenent de quin sigui el teu cas.
¿I si necessites la baixa?
Si et contagies de covid-19 i realment no pots treballar, hauràs d’anar al teu metge de capçalera i demanar-li la baixa. Te la donarà només si veu que hi ha una justificació clínica. Les baixes ja no s’expediran de manera automàtica al comunicar un cas positiu, com passava fins ara.
I si treballes amb persones vulnerables...
Si treballes amb persones vulnerables com ara gent gran o ets una persona vulnerable i ets positiu en covid, se’t farà una prova diagnòstica el primer dia i el tercer al teu lloc de treball. Hauràs d’aïllar-te cinc dies i se’t faran antígens cada 24 o 48 hores fins que donis negatiu. Els contactes estrets en entorns vulnerables, com els geriàtrics, no faran quarantenes, però sí que se’ls farà una PCR.
A més, als treballadors dels centres residencials se’ls faran antígens, presentin o no símptomes, cada 14 dies (en el cas dels vacunats) o cada 7 (en el cas dels no vacunats).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim