Pandèmia de covid-19

Una incidència a l’alça amenaça amb l’avançament de la setena onada

L’OMS i la Comissió Europea insisteixen que s’han aixecat les restriccions massa aviat

Una incidència a l’alça amenaça amb l’avançament de la setena onada
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La incidència del coronavirus torna a pujar a tot Espanya després de les interaccions socials de la Setmana Santa, la diada de Sant Jordi (a Catalunya) i l’aixecament de les restriccions. Tot i que a Catalunya la pressió hospitalària no està augmentant de moment, en l’àmbit estatal sí que ho està fent: de l’1 al 26 d’abril les hospitalitzacions van pujar un 55%, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. Tot i així, per ara, els centres sanitaris no estan veient compromesa la seva activitat ordinària a causa de la covid-19. Però el fet que Sanitat es plantegi vacunar ja amb la quarta dosi els més grans de 80 revela un temor incipient: que s’avanci la setena onada i el virus torni a acarnissar-se amb els més vulnerables. L’epidemiòloga Magda Campins va advertir ahir a EL PERIÓDICO que als hospitals estaven tornant a ingressar els més grans de 65 anys.

Aquest dijous, el comitè d’emergència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la covid-19 ha sigut uniforme al considerar que, «no era el moment d’abaixar la guàrdia», en relació amb l’aixecament general de mesures preses pels països. Ahir la Comissió Europea va dir el mateix. Segons el comitè de l’OMS, la pandèmia encara és una emergència sanitària que genera preocupació internacional. Didier Houssin, el president del comitè d’urgència, ha afirmat que el virus continua molt present. «La situació, respecte a la covid-19, és lluny d’haver-se acabat, encara és molt activa la circulació del virus, la mortalitat continua sent alta i el virus evoluciona de manera imprevisible», ha dit Didier Houssin, el president del comitè d’urgència.

Houssin ha afegit que s’ha de tenir més precaució que mai: «No és el moment d’abaixar la guàrdia, al contrari, és una recomanació extremadament forta del comitè». També ha instat els estats membres a «revisar les seves polítiques nacionals, avaluar les seves accions i preparar-se per a nous esforços». Tedros Adhanom Ghebreyesus, el director de l’OMS, ha afirmat que les autoritats sanitàries estan «cegues» davant la propagació de la covid a causa de la disminució de les taxes d’anàlisi i ha instat els països a mantenir la vigilància de les infeccions pel virus.

¿Setena onada?

L’epidemiòleg Oriol Mitjà va assegurar ahir que la pandèmia ja està arribant a la setena onada, després d’anunciar que havia donat positiu de covid-19. «És el principi de la setena onada, amb un increment de la incidència, les hospitalitzacions i les morts», va escriure des del seu compte de Twitter. Segons Mitjà, el virus està desbocat i ell creu que probablement es va contagiar firmant llibres durant la diada de Sant Jordi.

En un fil explicatiu, ha alertat Salut que hauria de tornar a introduir les proves, l’aïllament, la mascareta i la ventilació. «La població ha anat perdent immunitat i han arribat variants més transmissibles com la BA.2 [l’òmicron silenciosa] o l’XE», va afirmar.

Notícies relacionades

Tot i que les autoritats sanitàries no han parlat encara d’una setena onada, l’epidemiòloga Campins no descarta que es produeixi ben aviat. Tot i així, creu que serà molt diferent de les anteriors i que no generarà un impacte sanitari com el d’altres onades. Això és perquè la variant òmicron, que és la que està en circulació en aquest moment, és menys agressiva. I, també, perquè molta gent es va contagiar en la sisena onada, per la qual cosa ja està immunitzada.

A favor també juga la pujada de les temperatures, que duraran els pròxims mesos i que empeny la població a fer vida a l’exterior, on el virus és menys transmissible. Sense oblidar l’alt percentatge vacunal de la població, la principal protecció i que està sent efectiva davant les variants que han aparegut fins ara.