Alerta epidemiològica
Sant Joan arriba amb els contagis de coronavirus disparats
Tot i que aquest any la població està vacunada i les infeccions són menys greus, la incidència de la covid-19 és especialment alta en els més grans de 60 anys
L’augment de les interaccions socials al juny i l’aparició de la nova subvariant de l’òmicron BA.5 són darrere l’augment de casos.
Des que va començar la pandèmia, Sant Joan ha marcat un punt d’inflexió en l’evolució de la covid-19 a Catalunya. L’any passat, el Govern va aixecar les restriccions a les portes del 23 de juny. Això, unit a la celebració de festivals de música, festes de fi de curs i, sobretot, a l’aparició de la variant delta (molt més transmissible que les anteriors, però menys que l’òmicron), va configurar un còctel explosiu que va augmentar en gran manera els contagis i que, a principis de juliol, va portar les autoritats a tornar a tancar l’oci nocturn i a aprovar un toc de queda que duraria tot l’estiu.
Però ja hi havia precedents. Un any abans, en el que va ser el primer estiu pandèmic, Catalunya va celebrar la revetlla en la fase 3 de la desescalada: no hi va haver actes massius, les festes privades es van limitar a grups de 20 persones i les organitzades, a 80 (en llocs tancats) i 800 (a l’aire lliure). Tanmateix, també a principis de juliol, el Govern decretava el tancament perimetral del Segrià (la comarca de Lleida), on l’elevadíssima transmissió del virus va fer aflorar les insalubres condicions en què malvivien els temporers. Poques setmanes després, les restriccions es traslladaven a l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona.
Aquest any, la situació és diferent. I ho és gràcies, essencialment, a la vacuna anticovid. A Catalunya, un 86,1% dels més grans de 12 anys tenen la pauta completa, segons la Conselleria de Salut (l’any passat per aquestes dates, Salut estava començant a vacunar la gent d’uns trenta anys). Tanmateix, tot i que la sensació general és que la pandèmia de covid-19 ja pertany al passat, el virus continua avançant. Ho fa sigil·losament, sense gairebé mascaretes, entre festivals de música i caloroses benvingudes al turisme de masses. I, com l’any passat, amb la BA.5, una nova subvariant de l’òmicron que és més contagiosa i que, segons el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ja és majoritària a Catalunya.
Que el virus avança ho reflecteixen les dades epidemiològiques, malgrat que les xifres que ofereixen les autoritats sanitàries ja no són tan fiables com fa un temps. Hi ha moltes infeccions que no s’estan comptabilitzant. I per això, en aquest context, són preocupants dades de comunitats com les Canàries o Madrid, on la incidència acumulada en els últims 14 dies en les persones més grans de 70 anys supera els mil casos per 100.000 habitants (a Catalunya és de 748,48 casos entre els de 70 a 79 anys i de 877,22 en els més grans de 80, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, dimarts passat).
Més hospitalitzacions
L’indicador més fiable continua sent el de l’ocupació hospitalària. A Catalunya, ahir van augmentar les hospitalitzacions fins als 1.517 pacients, superant la barrera dels 1.500, i també llleugerament les ucis, al situar-se amb 40 malalts greus a tot el territori. És cert que les xifres disten molt de les d’onades anteriors, però aquest constant augment des de fa ja setmanes reflexa que la pandèmia segueix allà. I fa pensar, amb l’experiència a la mà dels dos estius anteriors, que aquest Sant Joan pot suposar un problema per al control epidemiològic.
«Estem veient que els augments de contagis coincideixen amb grans concentracions de gent», assenyala el membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) Joan Caylà. Barcelona deixa enrere festivals com el Primavera Sound o el Sónar, que van marcar aquest any rècords d’assistència. L’afluència turística de la capital catalana ja se situa en nivells precrisi. «Sorprèn que no hi hagi recomanacions especials [per a aquests dies] ni de Sanitat ni de Salut. Hauria d’insistir-se molt en la situació epidemiològica i no es fa», es queixa Caylà, que fa temps que remarca que Espanya hauria «de millorar l’estratègia» de control del virus. «És previsible que després de Sant Joan hi hagi un increment encara més gran de contagis», avança.
Caylà assegura estar «molt preocupat» que «no s’hi faci gran cosa», ja que la pandèmia «avança» i, a més, «augmenta». El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha fet una crida aquest dimecres a la població fràgil a «extremar una mica» les precaucions per l’increment de la covid-19.
L’investigador del Biocomsc Daniel López-Codina també creu que els pròxims dies poden marcar encara més la pujada del virus. «Sant Joan pot provocar que la incidència continuï creixent. Però no crec que arribem al caos si ho comparem amb tot el que hem viscut. Som lluny d’això», afirma López-Codina. Ell aposta per protegir essencialment les persones vulnerables.
La nova subvariant
López-Codina fa un símil amb el juny de l’any passat, un mes en què augmenten les interaccions socials. «Igual que l’any passat, tenim festes finals de curs, grans festivals i una nova variant: la BA.5, més contagiosa», assenyala López-Codina. Això es tradueix en un «increment» de contagis i de la incidència i, amb aquests, de les hospitalitzacions i les ucis. Segons el Biocomsc, la variant BA.5 és també darrere de l’augment de reinfeccions que s’estan produint.
L’investigador del Biocomsc destaca també que, per tercer any consecutiu, Catalunya «no s’ha deslliurat d’una situació complexa» per Sant Joan. «La mortalitat, per exemple, no és menyspreable, tot i que és veritat que són majoritàriament persones grans que també haurien mort per una grip o un constipat», precisa. En els últims set dies, van morir 36 persones per covid-19 a Catalunya, segons les dades de Salut.
Notícies relacionadesPreocupen, de fet, els contagis entre els més grans de 60 anys, que estan augmentant amb molta força, segons les dades de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas). Això està directament relacionat amb el lleuger augment de les ucis, ja que gran part dels ingressos greus es produeixen entre les persones d’entre 50 i 80 anys. Pel que fa a la població jove, com que no van al CAP perquè no tenen complicacions, hi ha un infradiagnòstic de casos.
A més, com adverteix també el Biocomsc, això està tenint ja un impacte en els centres d’atenció primària (CAP). Les visites als centres de salut han augmentat un 30% en una setmana, segons Aquas.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.