THE CONVERSATION
Aquestes són les vacunes d’ARNm que ens protegiran davant diferents malalties mortals
En el transcurs del primer any de vacunació contra la covid-19, entre el 8 de desembre de 2020 i el 8 de desembre de 2021, van ser administrades 8.330 milions de dosis de vacunes entre 4.360 milions de persones arreu del món.
Un estudi recent publicat a la revista The Lancet Infectious Diseases estima que la vacunació contra la covid-19 ha evitat ni més ni menys que 19,8 milions de morts. Gran part de les vacunes que ho han fet possible (com ara la BNT162b2 de Pfizer i l’mRNA-1273 de Moderna) han sigut vacunes d’ARN missatger.
Aquest tipus de vacunes utilitzen un material genètic creat artificialment i encapsulat en nanopartícules. L’ARNm que contenen és una espècie d’instructor, dissenyat per ensenyar a les nostres cèl·lules com produir una proteïna determinada, o fins i tot només una part d’una proteïna, que actua com a antigen i desencadena una resposta immunitària dins del nostre cos. Aquesta resposta immunològica, que produeix anticossos, ajuda l’organisme en la protecció contra el patogen.
Les vacunes d’ARNm entreguen l’ARNm directament al citoplasma de la cèl·lula, no ingressa al nucli i, per tant, no pot incorporar-se al genoma. La presència d’aquesta molècula a la cèl·lula és transitòria, ja que és metabolitzada i eliminada amb rapidesa. Això el converteix en un procediment segur i eficaç.
A més de segures, es creen molt ràpid
A diferència de les convencionals, aquest tipus de vacunes són escalades amb més facilitat i poden ser creades amb relativa rapidesa perquè es basen en el codi genètic del patogen. Per això en els últims anys ha crescut de manera exponencial l’interès per aquest tipus de tecnologia per fer front a múltiples malalties fins ara sense tractament (o amb tractaments poc efectius).
Concretament, en el dia d’avui, 90 entitats líders en la tecnologia de l’ARNm tenen projectes de desenvolupament de més de 130 candidats a vacunes d’ARNm contra diferents patologies com el VIH, el citomegalovirus, la grip i la ràbia. La majoria estan en estadis preclínics, però al voltant del 25% ja es troben en desenvolupament clínic.
Sense anar més lluny, el març del 2022 la companyia Moderna, Inc. va anunciar la seva intenció de començar els assajos clínics inicials de diverses vacunes d’ARNm dirigides a 15 patògens prioritaris que representen una amenaça per a la salut pública per als quals pretenen oferir una solució abans de l’any 2025.
Del Nipah al virus de la sida
L’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID, per les seves sigles en anglès), dels EUA, acaba d’anunciar el llançament d’un assaig clínic de fase I per avaluar la vacuna mRNA-1215 desenvolupada per Moderna per prevenir la infecció pel virus Nipah. La taxa de letalitat d’aquest virus oscil·la entre el 40% i 75%, i el període d’incubació mitjà és de 5 a 14 dies, tot i que en alguns casos extrems arriba fins als 45 dies. Això implica que durant molt temps una persona infectada en pugui infectar d’altres sense saber-ho.
La vacuna experimental del virus mRNA-1215 Nipah serà provada en un assaig clínic d’augment de dosis per avaluar la seva seguretat, tolerabilitat i capacitat per generar una resposta immunitària en 40 adults sans de 18 a 60 anys.
En aquesta mateixa línia, l’assaig Eclipsi avalua la seguretat i la resposta immunitària d’una altra vacuna experimental de ARNm desenvolupada per Moderna destinada a protegir davant el virus d’Epstein-Barr. Estudis recents suggereixen que el virus d’Epstein-Barr està relacionat amb el desenvolupament d’esclerosi múltiple, per la qual cosa una vacuna contra aquest patogen podria prevenir la malaltia.
Les vacunes experimentals també podrien ajudar a fer front al virus de la sida. El NIAID patrocina un estudi denominat HVTN 302 que examina la seguretat i la capacitat d’induir resposta immune contra el VIH de tres vacunes experimentals d’ARNm.
Les seqüències d’ARNm específiques contingudes a les vacunes han sigut dissenyades i desenvolupades per investigadors del Consorci Scripps per al Desenvolupament de Vacunes contra el VIH/SIDA (CHAVD), finançat pel NIAID en l’Institut d’Investigació Scripps, i el Centre d’Anticossos Neutralitzants IAVI, finançat per la Fundació Bill i Melinda Gates a Scripps, en col·laboració amb científics de Moderna.
A més d’aquests programes, Moderna ha notificat que la seva vacuna experimental d’ARNm contra el Zika ja ha arribat a la fase 2 de l’assaig clínic. Dues més, davant el virus respiratori sincitial i el citomegalovirus, han entrat en fase 3. En aquella mateixa fase es troba la seva vacuna experimental d’ARNm contra la grip, denominada mRNA-1010, que codifica l’hemoaglutinina dels quatre tipus i subtipus del virus gripal.
Moderna també està desenvolupant diverses vacunes candidates combinades. Entre les quals, una denominada mRNA-1073 contra la grip i el SARS-CoV-2, i una altra, encara en fase preclínica, denominada mRNA-1230, dissenyada contra la grip, el SARS-CoV-2 i el virus respiratori sincitial.
Així mateix, estan en desenvolupament vacunes experimentals d’ARNm contra la glucogenosis tipus 1 (GSD-I) o malaltia de Von Gierke (vacuna mRNA-3745), l’acidèmia metilmalònica (vacuna mRNA-3705), el càncer de pell (vacuna mRNA-4157) i els limfomes o neoplàsies malignes de tumors sòlids refractaris (vacuna mRNA-2752).
Més beneficis que incerteses
Encara hi ha importants preguntes clíniques sobre les vacunes d’ARNm, com el seu risc-benefici fora d’un entorn pandèmic o la durabilitat de la immunitat protectora.
Notícies relacionadesMalgrat això, el potencial és indubtable i el desenvolupament de tecnologies per a l’obtenció de noves vacunes d’ARNm contra malalties infeccioses emergents, desateses o de tractament poc eficaç, tan sols acaba de començar.
Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation. Llegiu l’original.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034