Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC)

Identificat un vincle entre l’ansietat i depressió pandèmica i l’Alzheimer

  • Una investigació de la Fundació Pasqual Maragall analitza l’impacte negatiu del confinament en la salut mental de persones cognitivament sanes

Identificat un vincle entre l’ansietat i depressió pandèmica i l’Alzheimer

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi liderat pel Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC), centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, ha descobert una possible relació entre símptomes d’ansietat i depressió durant el confinament per la covid-19 i la malaltia d’Alzheimer.

La investigació, que s’ha publicat a la revista ‘Neurology’ de l’Acadèmia Americana de Neurologia, ha analitzat l’impacte negatiu del confinament per la pandèmia en la salut mental en persones cognitivament sanes.

L’estudi ha comptat amb 921 participants de l’Estudi ALFA impulsat per la Fundació La Caixa i ha assenyalat que els marcadors de risc de l’Alzheimer, com la proteïna beta amiloide o la neuroinflamació, tenen relació amb l’augment de símptomes d’ansietat i depressió durant el confinament.

Els investigadors han estudiat a través de models de regressió d’anàlisi multivariant l’associació entre els biomarcadors relacionats amb la malaltia d’Alzheimer i els factors sociodemogràfics, així com els resultats del qüestionari de l’escala d’ansietat i depressió hospitalària HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale) realitzats durant el confinament i abans.

En una avaluació anterior, la majoria dels participants de l’estudi tenien nivells estàndard d’ansietat i depressió i, en canvi, durant el confinament el 16,6% dels participants van patir un increment d’ansietat, mentre que un 9,9% van declarar símptomes depressius.

Durant l’etapa preclínica de l’Alzheimer, es produeix un augment dels símptomes d’ansietat i depressió que pot accelerar la progressió de la malaltia.

Símptomes

A aquest fet se suma que, durant la pandèmia, aquests símptomes s’han incrementat a escala global, amb conseqüències a llarg termini per a la salut mental i el deteriorament cognitiu de grups vulnerables.

«En aquest context, era rellevant investigar la possible associació entre la simptomatologia d’ansietat i depressió durant el confinament derivat de la covid-19, i els biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer», ha explicat Müge Akinci, investigadora del BBRC i autora principal de l’estudi.

La investigació també ha explorat el paper de l’estrès i els canvis en l’estil de vida durant aquest període de la pandèmia, a més d’altres factors sociodemogràfics de les persones cuidadores.

S’han observat diferències entre homes i dones relatives a les hores de son durant el confinament i en el consum d’aliments, així com diferències entre persones cuidadores i no cuidadores.

L’ansietat i la depressió suposen un risc incrementat de desenvolupar deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer, i la prevalença d’aquests símptomes observada en aquest estudi ha sigut més alta entre les dones.

«En general, els resultats avalen el vincle entre la simptomatologia neuropsiquiàtrica i la càrrega de beta amiloide al cervell en l’etapa preclínica de l’Alzheimer, especialment en el cas de les dones», ha explicat la doctora Eider Arenaza-Urquijo, investigadora de l’estudi i responsable d’equip en el BBRC.

Notícies relacionades

La investigació ha comptat també amb la col·laboració de la Universitat de Göteborg, el Centre per a Malalties Neurodegeneratives de Hong Kong, la Universitat Pompeu Fabra, l’Hospital del Mar Medical Research Institute i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES), entre d’altres.

Les troballes d’aquest estudi obren la porta a futures investigacions sobre les conseqüències de la pandèmia en la salut mental i en el pronòstic clínic de les persones que es troben en l’etapa preclínica de l’Alzheimer.