Primera comunitat a fer-ho

Catalunya vacunarà de l’herpes zòster els majors de 65 i 80 anys

  • Salut presenta l’actualització del calendari vacunal en què ha invertit 25 milions d’euros

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya incorpora al calendari vacunal d’aquest any la vacuna de l’herpes zòster en persones de 65 i 80 anys, la del virus del papil·loma humà en nens de sisè de primària i la del pneumococ a les persones de 65 anys. És la primera comunitat en incorporar aquestes tres vacunes. La Conselleria de Salut ha presentat aquest dijous l’actualització del calendari vacunal,que ha suposat una inversió de 25 milions, així com una «potenciació» de les vacunes al territori, segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una roda de premsa.

La gran novetat és la incorporació de la vacuna de l’herpes zòster a persones de 65 i 80 anys (que no de 65 a 80 anys). Des del març, Salut vacunava persones de risc, com immunodeprimits, però ara es posarà també als majors d’aquestes edats. El fet que només sigui als de 65 i 80 anys pot temir a veure amb l’elevat cost del fàrmac: la conselleria ha comprat 130.000 dosis per a aquests dos grups d’edat que han costat 17.576.000 milions.

A més, aquest any, Catalunya, com ja va anunciar fa mesos, vacunarà del virus del papil·loma humà els nens de sisè de primària. Des del curs 2007-2008, vacunava les nenes, però ara els inclourà també a ells. Salut ha comprat 67.000 dosis per 3.315.000 milions. «Vam veure que en les nenes d’11 i 12 anys vacunades hi va haver una reducció del 60% de les berrugues anogenitales. I aquesta vacuna ha donat protecció indirecta a nens i homes, en els quals es van reduir entre un 4% i un 6% les berrugues genitals», ha destacat Caps.

Finalment, la tercera novetat és la vacuna del pneumococ per a persones a partir de 65 anys, per a les quals Salut ha comprat 80.000 dosis per quatre milions d’euros.

La conselleria també enviarà SMS per reforçar la vacunació en nens que no s’hagin posat alguna vacuna. I pel que fa a les quartes dosis de la covid i a la vacuna de la grip Caps ha tornat a recalcar que Catalunya és partidària de fer una vacunació conjunta aquesta tardor, com es va fer l’any passat. Tot i això, encara no hi ha data prevista. «Encara no sabem quantes dosis rebrem, ni quin tipus de vacuna. Estem a l’espera», ha explicat la secretària de Salut Pública.

Herpes zòster

El cap de secció de malalties autoimmunes sistèmiques del Servei de Medicina Interna de Vall d’Hebron (Barcelona), Albert Selva, ha valorat molt positivament que s’inclogui la vacuna de l’herpes zòster al calendari vacunal perquè aquest «no és un tema menor». «Afecta sobretot els immunodeprimits i les persones grans. És el virus de la varicel·la que, en algun moment de la vida, s’activa quan baixen les defenses. És llavors quan apareix el típic brià», ha explicat Selva.

L’herpes zòster, com ha relatat aquest metge, genera «discapacitat», ja que causa «molt dolor», infeccions, paràlisi facial, queratitis (inflamació de la còrnia) i fins i tot pot produir ictus.

La importància de vacunar

Notícies relacionades

Cabezas ha destacat que, des de 1984 i fins ara, les vacunes han evitat a Catalunya uns 34.000 casos de malaltia a l’any. «Els euros invertits en vacunes suposen un estalvi en el sistema», ha dit. La comunitat ha tingut fins a 19 calendaris vacunals diferents. La penúltima va ser el 2020. Aquest dijous es va presentar l’última.

Les autonomies tenen competència per crear un calendari vacunal, però hi ha un marc compartit amb la resta de comunitats. Per actualitzar els calendaris vacunals, els experts avaluen la càrrega de la malaltia (la freqüència i la gravetat), les repercussions en la modificació del programa i el cost econòmic.