A Catalunya

El 061 atén 1.716 consultes per casos de risc de suïcidi en dos mesos i mig

  • El conseller Argimon presenta una nova campanya per donar a conèixer aquest servei telefònic

El 061 atén 1.716 consultes per casos de risc de suïcidi en dos mesos i mig

Àlex Recol / ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La taula de coordinació especialitzada en salut mental de Catalunya per a casos elevats de risc de suïcidi del servei telefònic 061 Salut Respon ha atès 1.716 casos des que es va posar en marxa el 20 de juny fins al 30 d’agost d’aquest any.

Ho ha explicat aquest dimecres el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa des del Palau Robert en la qual han presentat una nova campanya per donar a conèixer aquest servei telefònic.

En total, el 061 ha rebut 2.336 consultes, de les quals les 1.716 han sigut ateses per la taula amb una durada mitjana de 30 minuts: el 43% de les trucades s’han atès en horari nocturn i el 61% eren dones.

La nova campanya es dirigeix al conjunt de la societat, però interpel·la directament els col·lectius de risc i les seves famílies per visibilitzar el telèfon d’atenció a la conducta suïcida a més de «mirar de reduir l’estigma social», ha explicat el conseller.

El missatge principal de la campanya diu: «El suïcidi s’evita parlant.« »Si tens pensaments suïcides o coneixes algú en situació de risc, truca al telèfon d’atenció sanitària 061».

A més, va acompanyada de pensaments que pot tenir una persona amb conducta suïcida, com «el que em passa no té solució», «viure no em fa il·lusió» i «sense mi estaríeu millor», perquè segons el parer del conseller, no ha de ser «paternalista» i dir la veritat.

Així, a partir de dilluns iniciarà aquesta campanya a través de la premsa escrita, televisió, ràdio, xarxes socials i pàgines web, a més del transport públic i les marquesines del carrer.

A principis de setembre, el departament que lidera Argimon va impulsar una experiència immersiva en el marc d’una campanya per donar a conèixer el telèfon 061 d’atenció a la conducta suïcida amb l’objectiu de fer visible i desestigmatitzar el suïcidi.

Un pla «molt ambiciós»

Notícies relacionades

La directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza, ha assegurat que el pla de prevenció del suïcidi (Plapresc) que han elaborat és «molt ambiciós» amb l’objectiu de reduir la mortalitat i ha afirmat que no es pot aconseguir únicament des de la salut.

Considera que s’ha d’abordar des de diferents àmbits de la societat, com la justícia, el treball, l’educació, la vivenda, l’esport i la cultura, entre d’altres, amb l’objectiu de donar resposta i prevenir el suïcidi: «Ens interpel·la tots».